Brivalls 2014: Quan els somnis es fan realitat

Els Brivalls de Cornudella van acabar la temporada castellera 2014 el diumenge 16 de novembre a Cambrils, participant en la 1a Trobada Castellera de les Colles del Sud. Va ser la cirereta a un any que els Brivalls sempre recordaran, per ser la primera en la seva història en que els castellers prioratins van descarregar el seu primer castell de 7, el 4de7. A més, es van treure l’espineta del 3de7, clavada al cor Brivall des de feia trenta-dos anys. Aquest castell va ser la màxima fita dels Brivalls pioners (1976 i 1985) que només va poder-se carregar una vegada (1 de novembre de 1982). Aquesta temporada, els somnis castellers dels Brivalls s’han fet realitat

Abril: Comença la temporada. Castells i vot per la independència a Cornudella

Dissabte 26 d’abril, castells i vot per la independència. El dissabte 26 d’abril els Brivalls començaven la temporada castellera, després d’un mes d’assajos. Com en l’any anterior, per a inaugurar la nova temporada, es va comptar amb la participació dels padrins, la Colla Jove Xiquets de Tarragona, una de les grans del món casteller. A més, aquell dia també es va celebrar un acte commemoratiu del Tricentenari del 1714, consistent en la plantada d’un xiprer, arbre simbòlic de la nostra cultura, amb aportació dels diferents tipus de substrats que caracteritzen el nostre territori: còdols, pissarra, arenisca, argila, i també amb terra tarragonina aportada per la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona. Dins la campanya “Signa un vot per la Independència”, a la Plaça de la Vila es va instal·lar una carpa de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), en la qual es convidava a signar pel dret a decidir.

3 de 8 de la Jove de Tarragona, a la Plaça de la Vila de Cornudella. (Foto: Eli Josa).

Aquell dia Cornudella de Montsant es va convertir el Plaça de 8, en ser la primera vegada que una colla castellera feia castells de 8 pisos a la vila. La Colla Jove dels Xiquets de Tarragona va descarregar el 5d7, 3d8, 4d7a, pd5 i 4p4, a la Plaça de la Vila de Cornudella. Al seu torn, els Brivalls de Cornudella van descarregar el 3d6 i pilar de 4. El 4d6 i el 4d6 amb agulla es van quedar en intent desmuntat. La Diada castellera va acabar amb un dinar molt festiu que van celebrar les dues colles, organitzat per Bar la Fusteria.

Maig: Falset, Montblanc, i anunci publicitari a Siurana

El dissabte 3 de maig els Brivalls van actuar a la Fira del Vi de Falset, juntament amb una altra de les grans, la mítica Colla Vella Xiquets de Valls. Els Brivalls, encara una mica freds per ser l’inici de la temporada, van descarregar el 3de6 i el 3de6 amb agulla a la primera, mentre el 4de6 es va haver d’intentar en tres ocasions, descarregant-se a la tercera. També es va descarregar el Pilar de 4.

Un dels intents de 4de6 dels Brivalls a Falset. Foto: Cornudella Blog.

Per la seva banda, la Colla Vella dels Xiquets de Valls va completar la millor actuació que havia vist mai el Priorat. Els vallencs van descarregar el 2de7, el 4de8, el 3de8 i el 4de7 amb agulla.

Diumenge 18 de maig, els castellers cornudellencs van participar en la Diada Castellera de Montblanc, immersa en les Festes i Fires de Sant Maties. L’ambient a la Plaça Major de la Vila Ducal era d’autèntica festa, amb gegants, capgrossos i batucades abans de l’actuació castellera, que es va celebrar a migdia. Els Brivalls van actuar amb la colla amfitriona els Torraires de Montblanc, que amb aquesta diada iniciaven la temporada, i els Castellers de Castelldefels.

20140518 brivalls montblanc 2
Pilars conjunts dels Castellers de Castelldefels, Torraires i Brivalls ahir a la Plaça Major de Montblanc. Foto: Elisabet Josa.

Els Brivalls van poder fer el seu repertori de 6: 3de6, 3de6a, 4de6 i Pilar de 4. Aquesta vegada, tercera actuació de la temporada, ja es va notar la colla una mica més rodada, i no hi van haver complicacions. Després dels castells, els amfitrions van convidar les colles participants a un petit vermut a les portes del seu local. Seguidament, Brivalls i Castellers de Castelldefels van coincidir per dinar en un conegut establiment montblanquí que ocupa el lloc on hi va haver l’històric Hotel Ducal. Després del dinar, on hi va haver força gresca, a la terrassa de l’establiment es van organitzar jocs per a la canalla. D’aquesta manera va transcórrer la tarda, abans de tornar cap a casa després d’una intensa jornada dominical a la capital de la Conca de Barberà.

Tot i que no va ser una actuació castellera pròpiament dita, el darrer dia de maig també es van fer castells. Uns castells molt especials, donat que la colla es va traslladar a Siurana, per participar el el rodatge d’un anunci publicitari, dins una campanya turística de la Generalitat de Catalunya (aquí podeu veure el vídeo acabat). La gravació de les imatges va tenir que ser aturada diverses vegades per culpa de la nuvolositat, però finalment el sol va fer acte de presència. A la nit, els responsables de la grabació van convidar els castellers a veure un passi de la pel·lícula, al teatre La Renaixença. Algunes de les imatges que es van enregistrar van donar la volta al món, i algunes de les magnífiques fotografies que es van fer aquell dia ja formen part de la història Brivall. Podeu veure el vídeo clicant aquí.

20140531brivallssiurana
Un operari dirigeix el “dron” amb que es van enregistrar les imatges. Foto: Carles X. Cabós.

Juny: Prades, Cornudella

Les actuacions de juny van començar ben aviat. El diumenge 1 de juny, a les 12 del migdia els Brivalls van participar en la diada castellera celebrada a Prades, dins els actes de la Festa de la Farigola, convidats pels Xiquets del Serrallo, una colla a la que els Brivalls tenen una especial estima. Va ser en la darrera actuació amb aquesta colla tarragonina, el 10 d’agost de 2013, quan els Brivalls van aconseguir la camisa a La Figuera, en una jornada històrica i molt emotiva. A la Plaça Major de Prades els Brivalls van descarregar el 3de6, 3de6 amb agulla, 4de6 i un pilar de 4.

3de6 a Prades. Foto: Eli Josa.

El dissabte 7 de juny, a la Renaixença, va tenir lloc la presentació del vi Brivall, dedicat a la colla castellera, elaborat pel celler cornudellenc Ronadelles.

Presentacio vi Brivall
Pilar dels Brivalls durant la presentació del vi Brivall.

Diumenge 8 de juny, dins els actes de la Jornada Gastronòmica i el Mercat de l’Artesania de Cornudella, els Brivalls van actuar juntament amb els Xiquets d’Alcover en una diada castellera que es va desenvolupar al Parc Nou. Totes dues colles van participar, a les 12 en punt del migdia, en la campanya “Catalans want to vote – Human Towers for democracy”, en la qual hi participaren un total de 71 colles castelleres aixecant castells simultàniament en favor de la consulta prevista pel 9 de novembre sobre la independència de Catalunya. A més de en 41 poblacions de Catalunya, també es van aixecar castells a Londres, París, Berlin, Brussel·les, Ginebra, Lisboa i Roma.

Els Xiquets d’Alcover i els Brivalls de Cornudella, amb el pilar de 4 conjunt. Els exanetes exhibeixen una pancarta en anglés: “Catalans Want To Vote” (els catalans volem votar). Foto: Elisabet Josa.

Els Brivalls van descarregar el 3de6 amb agulla, 3de6 i van descarregar el primer 4de6 amb agulla de la temporada. Per mala sort, que el pilar de 5 quedés en intent va evitar que la colla cornudellenca aconseguís la millor actuació des de la seva recent refundació, l’any passat. Els Brivalls van acabar la diada amb un pilar de 4.

Dilluns 30 de juny, en un ple ordinari de l’Ajuntament, es va aprovar la denominació de Passeig dels Brivalls al tram des de l’inici del Parc Vell fins a l’escola.

Juliol: Serrallo (Tarragona), Cambrils, Reus (primer 2de6 dels Brivalls 2.0) 

Dissabte 12 de juliol, els Brivalls es traslladen a Tarragona, per participar en la 6a Diada de la Verge del Carme, al barri marítim tarragoní del Serrallo, convidats pels amfitrions, els Xiquets del Serrallo. També hi van actuar els Tirallongues de Manresa, en una jornada castellera que va començar a les sis de la tarda. Les tres colles castelleres es van reunir al punt de trobada, la rotonda d’entrada al barri tocant al Moll de Costa, i acompanyats pel so de les gralles i timbals van recórrer el carrer Trafalgar fins al lloc on s’havia de fer l’actuació castellera, a l’alçada de la llibreria nàutica Cal Matias i el restaurant La Puda.

Serrallo brivalls juliol2014
Tarda de castells vora el mar, al Serrallo de Tarragona. Foto: Carles X. Cabós

Els Brivalls van tancar la primera ronda amb un 3de6 descarregat, on la petita falsetana Nit, de cinc anys, s’estrenava com acotxadora. En la segona ronda, es va intentar per dues vegades el 3de6 amb agulla, desmuntat en les dues ocasions (id). En la tercera ronda, els Brivalls van descarregar un 4de6. La Diada va acabar amb un pilar conjunt (pilar de 5 els Xiquets del Serrallo i Tirallongues i pilar de 4 els Brivalls).

.El dissabte 19 de juliol, segona diada castellera consecutiva a la vora del mar. En aquesta ocasió, l’actuació va ser a Cambrils, al Passeig Miramar (davant la Torre del Port), on els amfitrions els Xiquets de Cambrils van convidar els Brivalls per celebrar la Diada del Carme. L’actuació va començar cap a les vuit de la tarda, una vegada finalitzada la tradicional processó de la Mare de Déu del Carme. Va ser la diada castellera amb més xafogor, de tota la temporada; molts castellers van acabar amb les camises amarades de suor, tal com si els haguessin ruixat amb una mànega.

2014 07 19 cambrils 6
Brivalls a la vora del mar. Foto: Carles X. Cabós.

Totes dues colles van portar a plaça construccions idèntiques: 3de6, 3de6a, 4de6, Pde4. Aquesta vegada els Brivalls van descarregar bé el 3 de 6 amb agulla que es va resistir la setmana anterior al Serrallo, tot i que van patir una mica més en el 4d6. Es van estrenar el cornudellenc Víctor Alzamora “Prior” -de segon- i la siuranenca Aina Arbonés d’enxaneta.

2d6reus20140726
El primer 2de6 dels Brivalls, al mercadal. Foto: Brivalls de Cornudella.

Dissabte 26 de juliol, a la Plaça del Mercadal de Reus, els Brivalls de Cornudella van completar la millor actuació de la temporada fins aquell moment. Al Mercadal els Brivalls van estrenar el primer 2 de 6 descarregat dels Brivalls des de la refundació. L’actuació estava emmarcada dins les festes del barri de Santa Anna, convidats pels Xiquets de Reus, l’altra colla padrina dels Brivalls. Feia més de 30 anys que la colla castellera del Priorat no actuava en aquesta Plaça, on s’hi van desplaçar entre 50 i 60 membres de la colla, un nombre de camises que es pot considerar la mitjana de cada sortida.

El primer castell dels Brivalls al Mercadal va ser el 3de6 amb agulla, després que els Xiquets de Reus obrissin plaça amb un 3d8. En la següent ronda, els Brivalls s’hi van posar i van descarregar el primer 2d6 de l’època actual -els Brivalls del segle passat ja feien aquest castell-, una construcció que s’havia resistit als cornudellencs tot i que s’assajava des de començaments de la temporada passada. Amb força patiment, la torre es va poder descarregar, fet que va provocar molta alegria i alguna llàgrima de felicitat entre els Brivalls. El tercer castell dels Brivalls va ser un 4d6 amb agulla. Per acabar, les dues colles van fer pilars conjunts: els Xiquets de Reus quatre Pilars de 4 i un de 5, i els Brivalls dos Pilars de 4.

En acabar l’actuació, alguns membres de la colla van fer cap al local dels Xiquets per fer un beure i compartir comentaris sobre la jornada abans de retornar cap a casa.

Agost: La Figuera, Siurana (1er Pilar de 5 de la temporada), Cornudella (primer castell de 7 descarregat de la història Brivall, el 4de7)

Dissabte 9 d’agost, la colla castellera Brivalls de Cornudella va tornar a la Plaça de la Vila de la Figuera, on tot just l’any passat van aconseguir la camisa. Els companys de Plaça també van ser els mateixos, els Xiquets dels Serrallo. La intenció de la colla era superar l’actuació de Reus. Així, els Brivalls van sortir de  3 de 6 amb agulla, i en segona ronda es es va descarregar, no sense patiment, el segon 2de6 de la temporada. 

20140809 LaFiguera01tiny
2 de 6 dels Brivalls a La Figuera, Priorat.

A continuació es va tirar el 4 de 6 amb agulla, sense cap problema. En la ronda de pilars, els Brivalls van tirar el Pilar de 5, amb el qual s’hagués superat l’actuació de Reus, però per dues vegades, el pilar va acabar en intent desmuntat. Finalment es va optar per tirar un Pilar de 4, on es va estrenar com a terç la Joana de Pradell. Amb el Pilar de 4 s’aconseguia igualar la diada de Santa Anna.

Durant el viatge a la Figuera, es va produïr una incident que, per sort, va quedar en anècdota. Els Brivalls van trobar-se amb un accident de trànsit a la T-702, entre Poboleda i la Vilella Baixa. Afortunadament, la única ocupant del vehicle, la conductora, va resultar il·lesa. Amb l’ajuda dels operaris de la grua i els Mossos d’Esquadra, entre alguns castellers es va col·locar el vehicle accidentat en posició horitzontal -estava bolcat- i encarat per tal que la grua el pogués carregar per endur-se’l. En uns 15 minuts la caravana Brivall podia prosseguir, arribant a la Figuera a temps per a la diada castellera.

20140809 LaFiguera accidenttniy
Petit ensurt sense ferits.
4d6 siurana20140816 1
4 de 6 dels Brivalls a Siurana.

Dissabte 16 d’agost, els Brivalls descarreguen a Siurana el primer Pilar de 5 de la temporada i segon de la història dels Brivalls -el primer, l’any passat a la Figuera-, en una actuació emmarcada dins els actes de la Festa Major, juntament amb els Torraires de Montblanc. En aquesta ocasió si, es va aconseguir superar la millor actuació de la temporada fins aquell moment. Els Brivalls van obrir plaça amb 3 de 6 amb agulla, al que va seguir un 4 de 6 amb agulla i 3 de 6, tots tres castells descarregats sense problemes. A continuació els prioratins van tirar el Pilar de 5, que aquesta vegada si, es va descarregar per primera vegada després de la Figuera l’agost de 2013, i va ser celebrat al crit de “un pis més!, un pis més!”, tota una declaració d’intencions. En la ronda conjunta de pilars, els Brivalls van fer 2 Pilars de 4 i els Torraires un Pilar de 4 (i).

La diada castellera també va tenir la seva anècdota, donat que l’inici es va retardar una hora -havia de començar a les 5 i ho va fer a les 6-, degut a que l’ambulància que havia de prestar el servei va tenir problemes d’accés, per un turisme mal aparcat que impedia el pas al vehicle sanitari. Per sort, aquell dia ningú no tenia pressa i tothom s’ho va prendre amb filosofia, molt bon humor i alguna cervesa.

La temporada està en el seu punt àlgid, i els crits de “un pis més, un pis més!” reflexen el bon moment dels Brivalls. Aviat es celebrarà la diada castellera de la Festa Major de Cornudella, i l’objectiu és , ni més ni menys, que intentar fer un castell de 7.

Diumenge 24 d’agost de 2014: El gran dia

.Diumenge 24 d’agost
, Festa Major de Cornudella. En una  plaça plena de gom a gom com mai s’havia vist abans, Xiquets de Reus, Nens del Vendrell, Xiquets del Serrallo i Brivalls de Cornudella es preparen per a celebrar una diada que serà per sempre recordada. A un quart de cinc de la tarda, els Brivalls s’han anat concentrant al seu local d’assaig, el Teatre Íntim. Pocs minuts abans de traslladar-se cap a la Plaça, es podia palpar i gairebé tallar amb ganivet l’ambient d’expectació i calma tensa. Tothom sabia que podria ser un gran dia.

Brivalls Cornudella fm2014 Toni Lluch
Aspecte de la Plaça el dia 24 d’agost. Foto: Toni Lluch Jordana.

Els Brivalls van obrir plaça amb un 3 de 6 amb agulla, un castell que dominen força bé, per donar confiança i encarar de la millor manera possible el gran repte que va venir a continuació. El 4de7 s’havia estat assajant amb èxit al local de la colla castellera prioratina en les darreres setmanes, però avui era l’hora de la veritat. Després d’un primer intent desmuntat en segona ronda,  el castell va tirar amunt amb un pèl de nervis, contrarestats amb molta il·lusió i ganes. La Plaça, plena, animava cada vegada amb més entusiasme a mida que el castell anava pujant. Quan es col·locaven els dosos gairebé no es podien escoltar les gralles…

Quan l’enxaneta va fer l’aleta, va esclatar l’apoteòsi Brivall a la Plaça de la Vila de Cornudella. Era primer castell de 7 carregat pels Brivalls en 32 anys! Ara calia descarregar-lo. Amb una mica de patiment, i molt de treball i esforç, amb els castellers gairebé al límit, el castell es va descarregar. Aleshores si, la feina feta i l’esforç dels assajos es van transformar en llàgrimes d’alegria i eufòria brivallenca que es va contagiar a la resta de colles i aficionats. Brivalls joves i grans, castellers d’altres colles i aficionats que omplien la plaça es van encomanar de l’entusiasme i la joia de saber que aquell dia, els Brivalls van fer història.

Els Brivalls descarreguen el primer castell de set pisos de la seva història —un 4 de 7— a la Plaça de la Vila de Cornudella, el 24 d’agost de 2014. Amb aquesta fotografia, presa des del terrat de cal Arcadi, els Brivalls van fer un póster per commemorar el primer castell de 7 descarregat per la colla. Foto: Toni Lluch.

L’actuació dels Brivalls aquell dia va ser de matrícula d’honor. Es van atrevir amb els millors castells del seu repertori, i tots es van descarregar. Així, en tercera ronda es va descarregar per tercera vegada el 2de6, i a més el segon Pilar de 5 de la temporada. Per acabar, dos pilars de 4. Els Brivalls signaven de nou una nova millor actuació.

Per la seva banda, els Xiquets de Reus, padrins dels Brivalls, en segona ronda van regalar als aficionats prioratins un 2de8 folrat, el primer castell folrat que es veia a la comarca. Podeu veure el vídeo de 46 minuts de la diada, que va enregistrar Ma. Elena Morató.

Setembre: Alcover, Poboleda, Cornellà (2on 4de7 descarregat i primer intent desmuntat de 3de7)

El divendres 5 de setembre es va celebrar una assemblea general extraordinària, on l’únic punt a tractar era la possible participació al concurs de castells que s’havia de celebrar el dia 28 de setembre a Torredembarra, també conegut com “concurs-7″. Es donava la circumstància que des de feia mesos, els Brivalls ja tenien una actuació aparaulada a Cornellà el mateix dia. Després d’un interessant i intens debat, el resultat de la votació va ser clarament favorable a declinar la participació al concurs de Torredembarra, i fer-ho a la diada castellera de Cornellà, juntament amb la colla local Castellers de Cornellà i Castellers de Solsona. Aquesta decisió va provocar les crítiques del programa de Catalunya Ràdio 3 Rondes, crítiques que van sentar molt malament als Brivalls. Dins la notícia de l’actuació del 13 de setembe a Poboleda (una mica més avall) trobareu més informació sobre aquest afer.

La primera actuació de setembre va ser el dissabte 6,. a la Diada de la colla castellera local, els Xiquets d’Alcover, en una actuació conjunta a l’Església Vella de la localitat de l’Alt Camp. Justament en aquesta Diada, els Brivalls van fer la seva primera actuació amb camisa  feia un any, el 10 de setembre de 2013.

El quart 2d6 descarregat consecutiu dels Brivalls, a Alcover. Foto: Colla Castellera Brivalls de Cornudella.

Els Xiquets d’Alcover van obrir plaça amb un bonic Pilar de 4 aixecat per sota. A continuació, els Brivalls van fer un Pilar de 4. En les següents rondes, els Brivalls van fer 3de6 amb agulla, un treballat 2de6, 3de6 (id), 3de6 i dos Pilars de 4. Cal destacar que aquest va ser el quart 2de6 consecutiu descarregat. Després dels castells, els amfitrions van convidar els Brivalls a un sopar-festa que es va celebrar al pub Els Anglesos, a les afores d’Alcover.

El dissabte 13 de setembre, els Brivalls van actuar a la la XVI edició de la Festa del vi i la verema a l’antiga, compartint plaça amb els padrins Xiquets de Reus. Per començar, es van aixecar 3 pilars de 4 conjunts -un dels Brivalls i dos dels Xiquets de Reus-. A continuació, els Xiquets de Reus van descarregar un 2de7, seguit d’un 3de6 amb agulla dels Brivalls. En la següent ronda, els reusencs van descarregar un 3de8, i els Brivalls el seu cinquè 2de6 descarregat consecutiu. Seguidament, els de Reus van fer un 5de7. En el seu torn, els Brivalls van intentar el que hagués estat el seu segon 4d7, però el castell es va girar i finalment es va quedar en intent desmuntat, per la qual cosa es va optar pel 4de6, que es va descarregar sense problemes. Després, els Brivalls van descarregar el tercer Pilar de 5 de la temporada. Abans d’acabar la diada castellera, Xiquets i Brivalls van fer un 4de6 de germanor, amb castellers de les dues colles, i per finalitzar, una ronda conjunta de pilars, concretament dos Pilars de 4 cadascuna.

El cinquè 2 de 6 dels Brivalls, a Poboleda.

Després de la polèmica creada pel 3 Rondes, els Brivalls tenien moltes ganes de viatjar al barri del Pedró de Cornellà i oferir una gran actuació. Així, el diumenge 28 de setembre, es va batre el record de camises blau Brivall en un desplaçament, donat que van viatjar uns 100 Brivalls. Va ser el primer i únic desplaçament de la temporada en que la colla va llogar un autocar, a banda dels que van viatjar en vehicles particulars pel seu compte.

Una gran sortida a Cornellà.

Certament, el dia no va acompanyar en el terreny meteorològic. A l’hora de començar l’actuació, al voltant de migdia, a la Plaça Pallars va començar a ploure. Per sort, els amfitrions tenien prevista aquesta circumstància, i la diada es va poder celebrar a cobert dins el pavelló poliesportiu can Carbonell. Així, mentre a l’exterior plovia a bots i barrals, els Castellers de CornellàCastellers de Solsona i Brivalls de Cornudella van poder fer castells amb total comoditat. Això si, es va trobar a faltar la presència de públic, donat que a l’interior del pavelló pràcticament tots els presents eren castellers.

La diada va començar amb pilars simultanis de les tres colles (Pde4 Brivalls i Castellers de Solsona i 2 Pde4 Castellers de Cornellà). En primera ronda, els Brivalls van fer el 2de6. Amb prou confiança després de descarregar aquest castell, els Brivalls van descarregar el segon 4de7 de la seva història, després de desmuntar un peu. De nou, abraçades i alegria compartida per aquest segon castell de 7 descarregat en la història Brivall.

Cornella 4de7 770px
Segon 4de7 de la història dels Brivalls, a Cornellà. Foto: Elisabet Josa.

A continuació, els cornudellencs van atacar el 3de7, que portaven assajant fa mesos al local. En aquesta etapa dels Brivalls, era la primera vegada que s’intentava el 3de7 en una plaça, per tant hi havia molta expectació i calma tensa pel que podia passar. En el primer intent i amb dosos col·locats i el castell força estable, es va desmuntar per que la canalla relliscava al pis de terços. Ràpidament es va fer un segon intent.

Aquesta vegada, però, el castell pujava inestable i el Cap de Colla ho va tirar enrere. En definitiva, però, dos bons intents desmuntats i molt bones sensacions, que ja pronosticaven que el 3de7 estaba a l’abast.

En tercera ronda els Brivalls van descarregar el quart Pilar de 5 de la temporada-, que en aquesta ocasió estrenava terç, Ricard Obradors “Ravassó”, que en acabar, emocionat, va ser felicitat i mantejat pels companys.

El mal temps va espatllar el vermut que havien organitzat els amfitrions amb tota la bona voluntat. El recorregut fins l’autocar, que no estava massa proper, va ser una mini odisea, amb pluja abundant, i amb Brivalls adults i canalla xopats fins els ossos i escorrent la roba a l’escala de l’autocar. Això si, tot amb molt bon humor.

Octubre: Cornudella (3er intent desmuntat de 3de7), Torredembarra (3er 4de7 descarregat)

El diumenge 19 d’octubre, al Parc Nou de Cornudella, diada castellera amb els Xiquets de Vilaseca. Els Brivalls van obrir plaça amb 3de6 amb agulla sense complicacions, a continuació els Xiquets de Vila-Seca van fer un 3de6a. En la segona ronda els prioratins van provar el desitjat 3de7, però finalment es va desmuntar quan entraven dosos. Lògicament aquest intent desmuntat va condicionar la resta de l’actuació. D’haver sortit bé, almenys carregant-lo, cabia la possibilitat que els cornudellencs haguessin anat pel tercer 4de7 de la temporada i de la història brivall, però degut a aquesta circumstància es va optar per tirar immediatament un 3de6 net. En la tercera ronda, tant els Brivalls com els de Vila-Seca van coincidir en el 4de6.

Abans dels pilars finals conjunts, els Brivalls van descarregar de manera èpica el cinquè Pilar de 5 de la temporada, que es va poder remuntar quan semblava que havia de fer llenya sense remei, fins i tot les gralles havien deixat de sonar. Aquest pilar de 5, a més de per l’èpica de la seva finalització, també passarà a la història per ser el castell número 100 descarregat des de la refundació dels Brivalls. Per finalitzar la diada, les dues colles van fer una ronda conjunta de pilars de 4.

Treballadíssim pilar de 5 dels Brivalls al Parc Nou. Foto: Brivalls de Cornudella.

Tot i el clima inusual a aquestes alçades, no hi va haver massa aficionats al Parc Nou. Les dues colles van fer castells de 6, encara que els Brivalls van fer el tercer intent desmuntat de 3de7 (els dos anteriors van ser a Cornellà el passat 28 de setembre).

El dissabte 25 d’octubre a la tarda, els Brivalls es desplacen a la Plaça de la Vila de Torredembarra, on van actuar al costat dels amfitrions, els Nois de la Torre i els Torraires de Montblanc. La tarda castellera va començar passades les quatre de la tarda, per tal de poder veure per televisió el derbi futbolístic Madrid-Barça, que començava a les sis. La diada es va encetar amb tres pilars de 4 de benvinguda per part de les tres colles. Els Brivalls van sortir de 3de6 amb agulla que va sortir molt maco i molt segur. En la segona ronda els Brivalls van descarregar per setena vegada consecutiva el 2de6, i en la tercera es va descarregar el tercer 4de7 de la temporada i de la història Brivall, després de la Festa Major de Cornudella el 24 d’agost i la darrera vegada a Cornellà el passat 28 de setembre. El tercer 4de7 dels Brivalls va sortir molt quadrat i es va notar l’evolució d’aquest castell, cada vegada més segur i ben estructurat. Seguidament, es va descarregar el Pilar de 5 per sisena vegada aquesta temporada. Per acabar, les tres colles van fer un pilar de 4 de comiat.

El divendres 31 d’octubre, nit de la tradicional castanyada, va tenir  lloc a la Renaixença el sopar de gala dels Brivalls. A continuació del sopar es va celebrar una sessió disco en el mateix local, gratuïta i oberta a tothom.

Novembre: Cornudella (Diada dels Brivalls: Finalment, el 3de7 descarregat!), Poboleda, Cambrils (1a Trobada de Colles del Sud)

Un altre gran dia per recordar

El diumenge 2 de novembre de 2014, els Brivalls van celebrar la millor Diada de la seva història fins el moment, a la Plaça de la Vila de Cornudella de Montsant. En el comiat de la temporada 2014 dels Brivalls a casa, van compartir plaça amb els Castellers de les Roquetes i els Xiquets de Cambrils. La Diada dels Brivalls va començar a les 12 del migdia, quan la colla es va fer la foto oficial a les escales de l’església de Santa Maria de Cornudella, una tradició heretada dels antics Brivalls.

.

Diada dels Brivalls. Tradicional foto a les escales de l’Església de Santa Maria de Cornudella. Foto: Helena Miró Campiña. (Cliqueu damunt la imatge per veure-la ampliada)

.Si el 24 d’agost va passar a la història dels Brivalls per haver descarregat el seu primer castell de 7, el 4de7, el 2 de novembre de 2014 passarà a la història per haver-se tret una espineta clavada al cor Brivall des de feia 32 anys. L’1 de novembre de 1982 s’aconseguia carregar, en aquesta mateixa diada, el 3de7. Des d’aleshores, aquest ha estat un castell anhelat i somiat pels Brivalls. I finalment, els Brivalls ho van aconseguir.

Els Brivalls van anar a per totes. Per primera vegada, el castell escollit per obrir l’actuació va ser el 4de7, que es va descarregar per quarta vegada sense problemes. Aquesta vegada, però,  amb alegria especial per part dels castellers cornudellencs, ja que només havien intentat -i descarregat- aquest castell una vegada a casa, a la festa major de Cornudella. 

4de7 brivalls 20141102
4 de 7 dels Brivalls en la seva Diada. Foto: Elisabet Josa.

En segona ronda, els Brivalls es van enfrontar al seu “castell psicològic”, el 3de7.  Aquest castell era la segona vegada que es provava a casa en 32 anys -la primera va ser l’intent desmuntat del passat 19 d’octubre al Parc Nou-. La responsabilitat i l’emoció es palpaven en l’ambient. Després de desmuntar dos peus, a la tercera anava la vençuda. El castell havia de sortir fos com fos “com si no hi hagués demà”, com es va sentir dir a alguns Brivalls. Peu muntat, segons dalt, terços, gralles… amunt! Molt treballat, patint, l’enxaneta va fer l’aleta i la Plaça va esclatar d’alegria. En aquest moment, els Brivalls estaven en el mateix punt de fa 32 anys, ara calia descarregar el castell per fer un pas més. Entre crits i màxima emoció, treballant molt, es va descarregar el primer 3de7 de la història dels Brivalls. Llàgrimes d’alegria, abraçades, mil fotografies… i sensació d’haver passat una pàgina per començar a escriure’n una altra.

.

20141102 diadabrivalls 3
El primer 3de7 descarregat de la història dels Brivalls. Una espineta que els Brivalls es van treure després de 32 anys. Foto: Eli Josa.

.Els Brivalls es van tornar a superar, i van rematar la millor actuació de la seva història amb el vuitè 2de6 i el setè Pilar de 5 de la temporada. En la ronda de Pilars de comiat, Xiquets de Cambrils i Castellers de les Roquetes van aixecar un Pilar de 4 cadascú, mentre els Brivalls n’aixecaven quatre alhora, per acomiadar-se de Cornudella fins la temporada vinent. Podeu veure vídeos del primer 3de7 descarregat de la història dels Brivalls, enregistrats per Toni LLuch Jordana i Miquel Butet Lluch. En acabar els castells, les colles es van dirigir al local dels Brivalls, on hi va haver vermut popular, amb música dels grallers i alegria compartida. Havia quedat enrere la diada castellera, ara tocava celebrar-ho, compartir experiències i disfrutar d’aquest gran dia, el millor dels Brivalls… fins ara.

20141102 diadabrivalls
Alegria després de descarregar el primer 3de7 de la història dels Brivalls. Espineta desclavada. Foto: Eli Josa.

El dissabte 8 de novembre, els Brivalls van fer una petita actuació a Poboleda, en motiu del 5è aniversari de la Penya Barcelonista. Es van aixecar pilars al càmping i a la Plaça de l’Esgésia, davant el local de la Penya.

1a Trobada de Colles del Sud

La darrera actuació de la temporada castellera dels Brivalls va tenir lloc a Cambrils, el diumenge 16 de novembre, en la 1a Trobada de les Colles del Sud. Juntament amb el desplaçament a Cornellà, aquesta va ser l’actuació fora vila que va concentrar més camises, ja que s’havien inscrit 110 Brivalls a les llistes penjades al local d’assaig.

En aquesta ocasió, la segona que els Brivalls visitaven Cambrils aquest any, la diada castellera es va celebrar a la Plaça de la Vila. A més dels Brivalls, van participar en aquesta primera diada els amfitrions Xiquets de CambrilsXiquets de Vilaseca, Torraires de Montblanc Xiquets d’AlcoverXics Caleros i Xiqüelos i Xiqüeles del Delta.

 Els Brivalls van ser la única colla que va descarregar un castell de 7. Van optar en primera ronda pel 4de7, que es va descarregar per cinquena vegada. En la segona ronda, els Brivalls van estrenar castell amb èxit.

Cambrils 20141116 770
4 de 7 dels Brivalls a Cambrils. Els Brivalls van ser la única colla que va descarregar un castell de 7. Foto: Eli Josa.

També es va descarregar el primer 5de6 de la temporada, també va ser la primera vegada des de la refundació dels Brivalls que es portava aquest castell a plaça, després de diverses setmanes d’assaig. Finalment, el castell va poder-se descarregar sense problemes, esvaint qualsevol dubte al respecte. En la tercera ronda, es va descarregar el 2de6 per novena vegada enguany. En la quarta ronda els Brivalls van estrenar el Vano de 5 (2 pilars de 4 i un pilar de 5 al mig), per primera vegada en la seva història. Per acabar, totes les colles van fer un pilar de quatre conjunt.

La trobada va reunir uns 700 castellers i  es va acabar amb un dinar de germanor de totes les colles que es va celebrar a la Cooperativa de Cambrils.

La darrera activitat de la temporada castellera Brivall va tenir lloc el divendres 21 de novembre, amb un darrer assaig – sopar al local de la colla, com a cloenda de l’any casteller dels Brivalls.

Si vols fer algun comentari, utilitza aquest formulari.