Cornudella ja és plaça de vuit gràcies a la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona

Cornudella de Montsant i la comarca del Priorat van fer història dissabte en convertir-se en plaça de vuit. Per primer cop en la història, una colla descarregava castells de vuit a les terres del vi. Va ser la Jove de Tarragona. La Colla Jove dels Xiquets de Tarragona va descarregar el 5d7, 3d8, 4d7a, pd5 i 4p4, a la Plaça de la Vila de Cornudella. Al seu torn, els Brivalls de Cornudella van descarregar el 3d6 i pilar de 4. El 4d6 i el 4d6 amb agulla es van quedar en intent desmuntat.

3 de 8 de la Jove de Tarragona, a la Plaça de la Vila de Cornudella. (Foto: Eli Josa).

Abans de l’actuació castellera, la Jove va participar amb els Brivalls de Cornudella a l’acte del Tricentenari del 1714 tot plantant un xiprer amb terra tarragonina i cornudellenca. L’arbre es va plantar a l’entrada del poble, davant la cruïlla de la carretera de la Morera, just abans d’arribar al Celler Cooperatiu.

MANIFEST DEL TRICENTENARI 1714-2014
Cornudella de Montsant, 26 d’abril de 2014

“Quan pensàvem en què podíem fer per commemorar aquesta fita històrica, teniem clar que el millor sempre és actuar amb senzillesa, és a dir, expressant qui som i què fem.

Quí sóm? Sóm un poble dins una comarca. El Priorat es torna a posar en valor després de molts períodes d’oblits i arraconaments: érem al racó del camp de Tarragona, estem arraconats entre dues serralades, i conservàvem alguns ceps pels racons dels camps de conreu enmig els avellaners. La fil·loxera havia estat tant implacable que, després de dècades, encara no havíem pogut reeixir de la catàstrofe. Però, amb el front mirant endavant, la comarca seguia treballant en allò que creia.

I què fem? Tenim valors de terra endins: ens estimem el territori, el treballem i ens el mirem amb passió. Compartim petits afanys, com la contemplació d’una posta de sol que encèn els singles vermells de Siurana. I també grans fites, com la construcció de torres humanes, castells d’humanitat que ens identifiquen amb una cultura, amb un país nodrid de pinyes i pilans.

Avui aquí tenim dues colles castelleres: els Xiquets de Tarragona i els Brivalls de Cornudella. Uns i altres lluiteu per assolir els rebtes que us marqueu amb sacrifici i complicitat. De ben segur que podeu entendre l’esperit del 1714, dels lluitadors que van perdre la vida per la terra i per la cultura.

Tenim un arbre, un xiprer, símbol llegendari dels pobles i de l’acolliment que ells professen. Així acollirem també l’esperit del Tricentenari, plantant el nostre xiprer i afegint a les seves arrels la terra de les nostres contrades: còdols del Montsant, saldó dels cingles de Siurana, argila de les valls fluvials dels postres rius: l’Argentera i el Siurana, guixer del Calvari i pissarra dels camps de vinya. De Tarragona ens han portat terra de costa, de vora el mar. També n’hi afegirem com a acte d’agermanament de les colles.

Xiprer! Creix, arrela’t, viu per recordar-nos que podem aixecar els nostres braços al cel, i anhelar un futur amb el mateix esperit del 1714.”

La regidora Meritxell Cardona va llegir el Manifest del Tricentenari. (Foto: Carles X. Cabós).

Seguidament, tothom es va traslladar a peu des del lloc fins a la Plaça de la Vila, on va començar l’actuació castellera.

3 de 6 dels Brivalls. (Foto: Eli Josa).

.Vot per la independència

Carpa de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), a la Plaça. (Foto: Carles X. Cabós).

A la Plaça de la Vila es va instal·lar una carpa de l’Assemblea Nacional Catalana, en la qual es convidava a signar pel dret a decidir. Qui va voler exercir el seu vot de suport a les institucions catalanes que promou l’ANC dins la campanya de “Signa un vot per la Independència”, ho va poder fer a la carpa que l’entitat va instal.lar a la plaça de la Vila. Aprofitant la jornada castellera del Tricentenari, es van recollir 141 sol.licituds. Qui no hagi pogut participar i ho vulgui fer, es pot posar en contacte amb la regidora Meritxell Cardona, que continua recollint signatures. Properament, s’organitzarà una xerrada explicativa de les activitats previstes per al proper 11 de setembre.

Després, ambdues colles van celebrar un dinar de germanor.

+ Fotos:

Terra cornudellenca per al xiprer. Foto: Carles X. Cabós.
Terra tarragonina per al xiprer. Foto: Carles X. Cabós.
Pilars de 4 de la Jove de Tarragona. Foto: Carles X. Cabós.
Pilars dels Brivalls i la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona. Foto: Cornudella Blog.
Ballada final… Foto: Eli Josa.
Tot a punt pel dinar de colles. Foto: Carles X. Cabós.

.

Si vols fer algun comentari, utilitza aquest formulari.