Plaça de la Vila (1921)
Cornudella segle XX Arxiu Fotogràfic Digital Cornudellenc disposa d’una categoría dedicada a la Plaça de la Vila.
Cornudella segle XX és el resultat d’anys de recopilar fotos, proporcionades pels mateixos veïns o persones relacionades amb Cornudella d’una o altra manera. A més, algunes fotografies pròpies, i d’altres digitalitzades a partir de llibres, postals i calendaris que corren per casa… En totes elles hi ha informació sobre la seva procedència (nom de l’autor o en el seu defecte, nom de la persona que ha cedit la fotografia).
Els orígens d’aquest recull es remunten a la primera Cornudella web de 1998, on ja hi havia una secció “primitiva” dedicada a recollir imatges del poble. Posteriorment la secció va canviar de nom, passant-se a dir “Imatges Vilenques”, fins que el 2012 va passar a anomenar-se amb el nom actual. Entre 2012 i 2022 el recull va estar allotjat al blog cornudellaseglexx, que ha quedat obsolet i que com acostuma a passar, costava menys fer-lo nou que modificar-lo. A partir de març de 2022, les fotos van passar a l’actual ubicació a Desdelesaubagues.cat.
Si teniu alguna fotografia antiga i voleu que aparegui en aquest recull, la podeu enviar a carles.cabos@desdelesaubagues.cat.
Cornudella segle XX Arxiu Fotogràfic Digital Cornudellenc disposa d’una categoría dedicada a la Plaça de la Vila.
El Molí de l’Esquirola, el 5 de juny de 1995, durant una excursió Cornudella – Gorgs – Avencs de la Febró amb Cèsar Pallarès, Javi Izquierdo i Carles X. Cabós.
Molí de l’Esquirola, 25 de setembre de 1915. L’edifici està situat en el punt on es troben el barranc del Carcaix i el riu Siurana, a uns 10 o 15 minuts del Mas d’en Candi riu amunt…
Carnaval, dècada de 1920 (1922 ?). Dues fotografíes de la mateixa colla, en dos carnavals diferents.
“Siurana, 1950. Aspecte desolador”. Aquest any Siurana va estar en gran perill de desaparèixer, la majoria de cases en ruïnes i només s’hi podia accedir per un camí de ferradura. Hi vivien quatre famílies pràcticament incomunicades.
La Plaça de la Vila entre 1915 i 1936 (2 fotos amb petits detalls diferenciats). Hi falta la casa de la cantonada amb el carrer del Tou. Títol: Cases des de sota els porxos de la plaça de la vila de Cornudella de Montsant. Autor: Estasen i Pla, Lluís, 1890-1947. Data document original: Entre 1915 i 1936.
El carrer de la Creu, a la intersecció amb el carrer de la Font, l’any 1934. Com també es veu en altres fotografies, encara queden restes de l’antic empedrat de còdols. Amb el temps, van desaparèixer totalment; i a començaments del la dècada de 1970 es van formigonar tots els carrers de la vila.
Carrer del Balç, 1925. Foto presa des del final del carrer del Balç (Balç = Abisme, espadat). A l’altra punta del carrer, a la confluència amb els carrers de Sant Jaume, Vileta i Arroquetes, hi ha un sector al qual antigament, els més vells s’hi referien com la muralla, de la qual no en queda cap vestigi. Pel que es pot veure en aquesta fotografia, el mur de pedra també existia en altres trams del carrer.
El carrer del Balç, cap a la dècada de 1960, aproximadament. Segons el Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC), balç significa “precipici”.
“Cal Porret”, al carrer del Tou (cantonada carrer Nou). Segons Ezequiel Gort a “Història de Cornudella de Montsant”, aquesta podria ser, per la seva tipologia, la casa més antiga de les que es conserven actualment a Cornudella. La foto és dels anys 80.
Imatge d’aproximadament finals de la dècada de 1910, quan es va celebrar el “major carnaval que es recorda a la vila”. La carrossa amb els seus acompanyants, al carrer Major, davant de cal Casagran.
Entrega del diploma de “Unió Agrària Coop.” pel Sr. Rahola al Sr. Joan Català, president de la Cooperativa Agrícola i Caixa d’Estalvis i Préstecs del Priorat. 12 de febrer de 1978. A partir de 1945 la paraula “Sindicat” va ser substituït per “Cooperativa”, tot i que encara actualment molts cornudellencs en diuen “Sindicat” a seques.
La Plaça de la Vila, el 29 d’agost de 1954, enramada per les festes de l’Arxiprestat, coincidint amb els 50 anys del Sindicato Agrícola y Caja Rural de Ahorros y Préstamos del Priorato.
Benedicció del nou domicili social del Sindicat, a la Plaça de la Vila. 12 de maig de 1965. Con a curiositat, el nen de l’esquerra amb pantalons curts és Lluís Pallarès, que de més gran va treballar a les oficines de l’entitat, fins jubilar-se.
Reproducció al Poble Español (Barcelona) l’any 1929 de l’edifici de la Plaça de la Vila que el Sindicat va adquirir l’any 1965.
L’edifici del Sindicat, l’any de la seva adquisició per part de l’entitat, l’any 1965. L’edifici era propietat de la “Cooperativa Panificadora Cornudellense”, fundada el 1924 …
El cotxe de línia apareix en algunes altres fotografies del recull de la mateixa època, i podria ser de la línia regular de passatgers a Reus.
. Si teniu cap informació sobre aquesta fotografia (rectificació de dades o dates, noms de persones que hi apareixen, o qualsevol aportació a la informació de la imatge, si us plau ompliu
Grup de caçadors cornudellencs, a començaments del segle XX, en un indret indeterminat.
La Plaça de la Vila, amb alguns veïns, a començaments del segle XX. L’actual Fonda el Recó (la portalada gran del recó de la plaça), aleshores ja existia. Al seu costat, …
El carrer Sant Isidre, amb el veïnat, en una data indeterminada a començaments del segle XX.