Plaça de la Vila (1921)
Cornudella segle XX Arxiu Fotogràfic Digital Cornudellenc disposa d’una categoría dedicada a la Plaça de la Vila.
Cornudella segle XX Arxiu Fotogràfic Digital Cornudellenc disposa d’una categoría dedicada a la Plaça de la Vila.
La Plaça de la Vila entre 1915 i 1936 (2 fotos amb petits detalls diferenciats). Hi falta la casa de la cantonada amb el carrer del Tou. Títol: Cases des de sota els porxos de la plaça de la vila de Cornudella de Montsant. Autor: Estasen i Pla, Lluís, 1890-1947. Data document original: Entre 1915 i 1936.
El carrer de la Creu, a la intersecció amb el carrer de la Font, l’any 1934. Com també es veu en altres fotografies, encara queden restes de l’antic empedrat de còdols. Amb el temps, van desaparèixer totalment; i a començaments del la dècada de 1970 es van formigonar tots els carrers de la vila.
Carrer del Balç, 1925. Foto presa des del final del carrer del Balç (Balç = Abisme, espadat). A l’altra punta del carrer, a la confluència amb els carrers de Sant Jaume, Vileta i Arroquetes, hi ha un sector al qual antigament, els més vells s’hi referien com la muralla, de la qual no en queda cap vestigi. Pel que es pot veure en aquesta fotografia, el mur de pedra també existia en altres trams del carrer.
El carrer del Balç, cap a la dècada de 1960, aproximadament. Segons el Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC), balç significa “precipici”.
“Cal Porret”, al carrer del Tou (cantonada carrer Nou). Segons Ezequiel Gort a “Història de Cornudella de Montsant”, aquesta podria ser, per la seva tipologia, la casa més antiga de les que es conserven actualment a Cornudella. La foto és dels anys 80.
Imatge d’aproximadament finals de la dècada de 1910, quan es va celebrar el “major carnaval que es recorda a la vila”. La carrossa amb els seus acompanyants, al carrer Major, davant de cal Casagran.
La Plaça de la Vila, el 29 d’agost de 1954, enramada per les festes de l’Arxiprestat, coincidint amb els 50 anys del Sindicato Agrícola y Caja Rural de Ahorros y Préstamos del Priorato.
Reproducció al Poble Español (Barcelona) l’any 1929 de l’edifici de la Plaça de la Vila que el Sindicat va adquirir l’any 1965.
L’edifici del Sindicat, l’any de la seva adquisició per part de l’entitat, l’any 1965. L’edifici era propietat de la “Cooperativa Panificadora Cornudellense”, fundada el 1924 …
El cotxe de línia apareix en algunes altres fotografies del recull de la mateixa època, i podria ser de la línia regular de passatgers a Reus.
La Plaça de la Vila, amb alguns veïns, a començaments del segle XX. L’actual Fonda el Recó (la portalada gran del recó de la plaça), aleshores ja existia. Al seu costat, …
El carrer Sant Isidre, amb el veïnat, en una data indeterminada a començaments del segle XX.
Es veu com el carrer estava empedrat amb còdols. Amb el temps, l’empedrat va desaparèixer, fins que finalment el carrer va quedar només amb terra. Fins a començaments dels anys 70 (1972? 1974?), quan aquest i tots els altres carrers del poble van ser formigonats.
Les hortes (vistes més o menys des de l’actual zona de les Bodegues / Parc Nou) i la Fàbrica d’Alcohol, en ple funcionament.
El vehicle, a punt d’entrar al carrer de l’Església, podria ser, per la data de la fotografia, un cotxe de la línia regular Reus – Cornudella, de la “Compañia Reusense de Automóviles – La Hispania”, fundada el 1909 i que aquest any va inaugurar la línia regular a Cornudella.
Ballada de la jota a la Plaça de la Vila, cap a 1910. Aquest era un dels actes més importants de la festa major, que antigament se celebrava el 8 de setembre, però a partir de 1967 la festa es va traslladar al penúltim cap de setmana d’agost …
“El raïm ja és abocat als cups, a punt de ser trepitjat per peus molsuts. El carro resta aparcat sota el porxo, els descansos abaixats i el soc frenant la llanta. Les portadores són buides, apilades dalt del carro. Demà la verema continua”
La carretera, a la dècada 1910, aproximadament. A l’esquerra, la fàbrica de sabó (1901) després Fonda Montsant, i al fons es distingeix la fàbrica d’alcohol (1909) …
La Bassa de la Vila, predecessora de l’actual piscina municipal. En el text de la postal hi posa “Recuerdo de la excursión a la Febró los dias 21-22-23-24-25-25-26-27 y 28 (abril?) 1915”.
En aquesta ocasió no hi ha dubte de la data de la Fotografia: 27 d’agost 1917. La carretera, al seu pas per davant l’Ajuntament i l’Església parroquial de Santa Maria.