3de7!! Emoció i llàgrimes en la millor diada de la història dels Brivalls

Passi el que passi d’ara endavant, una cosa és segura:  la diada dels Brivalls d’ahir diumenge 2 de novembre de 2014 quedarà enregistrada de per vida en la memòria dels castellers i aficionats que ahir van estar presents a la Plaça de la Vila de Cornudella de Montsant. El comiat de la temporada 2014 dels Brivalls a casa no podia ser millor, ni tan sols imaginat pels més optimistes quan va començar. Hores i hores d’assaig, de feina de la tècnica, de la junta directiva, de tots i cadascún dels castellers que setmana rere setmana acudeixen als assajos al teatre Íntim, seu de la colla castellera, han donat uns fruits merescuts i que omplen d’orgull tot un poble, Cornudella de Montsant, i tota una comarca, el Priorat.

Ahir els nous Brivalls van retre homenatge a aquells primers Brivalls, que en aquest mateix lloc i gairebé aquesta mateixa data, però trenta-dos anys enrere -l’1 de novembre de 1982- van aconseguir la seva màxima fita, carregar el 3de7. En un poble petit d’una comarca petita, amb pocs mitjans, pocs efectius, i en un territori sense tradició castellera,  aquells castellers valents van demostrar que amb força de voluntat tot és possible. Els Brivalls del segle XXI tenien, doncs, un camí marcat, i el que fan és seguir-lo.

Una diada per a la història

La Diada dels Brivalls va començar a les 12 del migdia, quan es va fer la foto oficial de la colla a les escales de l’església de Santa Maria de Cornudella, una tradició heretada dels antics Brivalls. A partir de les 12’30 es va iniciar la jornada la castellera pròpiament dita a la Plaça de la Vila, amb els Xiquets de Cambrils i els Castellers de les Roquetes com a colles convidades. Els Brivalls tenien clar l’objectiu: aconseguir la millor diada castellera de la seva història, i a més descarregar per primera vegada el 3de7. A per totes.

Els Xiquets de Cambrils van obrir plaça, amb un 2de6 (carregat). A continuació, els Brivalls van tirar el seu primer castell del dia. Per primera vegada, el castell escollit per obrir l’actuació va ser el 4de7, per començar forts i donar moral davant la gran fita que havia de venir en la següent ronda. Per quarta vegada, el castell es va descarregar sense problemes, amb gran alegria per part dels castellers cornudellencs, que només havien intentat -i descarregat- aquest castell una vegada a casa, a la festa major de Cornudella el passat agost. En el seu torn, els Castellers de les Roquetes van descarregar un 3de6 amb agulla.

4de7 brivalls 20141102
4 de 7 dels Brivalls en la seva Diada. Foto: Elisabet Josa.

En segona ronda, els Brivalls es van enfrontar al seu “castell psicològic”, el 3de7.  Aquest castell era la segona vegada que es provava a casa en 32 anys -la primera va ser l’intent desmuntat del passat 19 d’octubre al Parc Nou-. La responsabilitat i l’emoció es palpaven en l’ambient. Després de desmuntar dos peus, a la tercera anava la vençuda. El castell havia de sortir fos com fos “com si no hi hagués demà”, com es va sentir dir a alguns Brivalls. Peu muntat, segons dalt, terços, gralles… amunt! Molt treballat, patint, l’enxaneta va fer l’aleta i la Plaça va esclatar d’alegria. En aquest moment, els Brivalls estaven en el mateix punt de fa 32 anys, ara calia descarregar-lo per fer un pas més. Entre crits i màxima emoció, treballant molt, els castell finalment es va descarregar. Llàgrimes d’alegria, abraçades, mil fotografies… i sensació d’haver passat una pàgina per començar a escriure’n una altra.

Primer 3de7 descarregat de la història dels Brivalls. Foto: Elisabet Josa.
20141102 diadabrivalls
Alegria després de descarregar el primer 3de7 de la història dels Brivalls. Foto: Eli Josa.

Per la seva banda, els Xiquets de Cambrils van descarregar el 4de6 amb agulla. En aquesta segona ronda cal destacar l’ensurt en l’intent de 3de6 aixecat per sota dels Castellers de les Roquetes, quan un casteller roquetenc va haver de ser evacuat de la plaça pels sanitaris de la Creu Roja, tot i que afortunadament en poca estona tornava a la Plaça sa i estalvi.

Després del 3de7, la tercera ronda dels Brivalls va resultar més senzilla, més que res per que la moral estava pels núvols i el castell executat pels Brivalls ja el tenen bastant dominat. Així, el vuitè 2de6 dels Brivalls es va descarregar sense problemes. Els Xiquets de Cambrils van fer el 5de6 i els Castellers de les Roquetes 2de6.

2de6 20141102
8è 2 de 6 dels Brivalls.

.Abans dels pilars de comiat, els Xiquets de Cambrils van fer un Pilar de 5 (intent); els Brivalls van fer el mateix castell, descarregant-lo per setena vegada aquesta temporada, i els Castellers de les Roquetes un intent desmuntat de 4de6. En la ronda de Pilars de comiat, Xiquets de Cambrils i Castellers de les Roquetes van aixecar un Pilar de 4 cadascú, mentre els Brivalls n’aixecaven quatre alhora, per acomiadar-se de Cornudella fins la temporada vinent.

2 de 6 dels Brivalls, en la seva millor diada fins la data.

.Final de festa al local

En acabar els castells, les colles es van dirigir al local dels Brivalls, on hi va haver vermut popular, amb música dels grallers i alegria compartida. Havia quedat enrere la diada castellera, ara tocava celebrar-ho, compartir experiències i disfrutar d’aquest gran dia, el millor dels Brivalls… fins ara.
.

Satisfacció del President i el Cap de Colla dels Brivalls

El cap de colla Sisco Martínez, i el president Aniol Casademunt, al local dels Brivalls ahir diumenge. Foto: Eli Josa.

El president de la colla castellera Brivalls de Cornudella, Aniol Casademunt, valorava així la diada i la temporada en general: “Havent començat amb un únic 3de6 descarregat a principi de temporada, qui podia imaginar d’arribar a complir un somni que poc o molt, tots els Brivalls teníem en ment. Descarregar aquest 3de7 que l’any 1982 no es va poder descarregar, dins el marc de l’actuació que avui hem realitzat, la millor de la nostra història, és tot un orgull. Vull agraïr l’esforç de tots els Brivalls que han fet que això s’hagi pogut realitzar, amb especial menció als castellers de fora vila que tenen un extra de motivació en haver-se de desplaçar per assistir als assajos. També m’agradaria demanar que la motivació amb que acabem aquesta temporada sigui un alicient més per començar la vinent amb la moral ben alta”.

Per la seva banda, els Cap de Colla Sisco Martínez, comentava que “Avui hem decidit sortir amb el 4de7 per que era el més oportú per poder encarar el 3de7 i descarregar-lo. Hem fet la millor diada de la nostra història. Hem descarregat el 3de7 i ara toca mirar endavant, treballar, treballar i treballar. Ho hem aconseguit gràcies a tots, des dels grallers fins les aletes, passant per tots i cadascún dels castellers de la colla. Simplement, gràcies a tots!”.

Recull de fotografies de la diada:

http://cornudellablogimatges.wordpress.com/2014/11/02/142/

.Resum de la Diada (webcasteller)

Xiquets de Cambrils: 2de6(c), 4de6a, 5de6, Pde5(i), Pde4
Brivalls de Cornudella: 4de7, 3de7, 2de6, Pde5, Pde4, Pde4, Pde4, Pde4
Castellers de les Roquetes: 3de6a, 3de6s(i), 2de6, 4de6(id), Pde4

Si vols fer algun comentari, utilitza aquest formulari.