Presentació de l’Arxiu Morató Aragonés a Cornudella de Montsant

L’arxiu s’ubicarà a la sala noble del Casal Jaume I, i en el mateix acte s’inaugurarà l’exposició “1937-2006: 65 anys pintant el Montsant”

cami cementiri1977
El pintor Josep M. Morató Aragonés mirant a Montsant, al camí del cementiri o de Sant Joan, a Cornudella de Montsant. A la dreta del camí actualment hi han xalets, i el camí està asfaltat i és molt més ample. La foto la va fer M. Elena Morató, filla del pintor, l’any 1977. (Foto: Cornudella segle XX, Arxiu Fotogràfic Digital Cornudellenc – Arxiu Morato Aragones.

El dissabte 9 de juliol tindrà lloc a Cornudella de Montsant la presentació de la seu de l’Arxiu Morató Aragonés i de la seva exposició inaugural, “1937-2006. 65 anys pintant el Montsant”, a les 12 del migdia al Casal Jaume I (c/ S. Isidre 21-23). Es dóna la circumstància que al mes de maig d’enguany es va complir el 10è aniversari de la mort del pintor, nascut a Reus i Fill Adoptiu de Cornudella de Montsant, localitat on va viure la seva infantesa i on va descobrir la seva vocació pictòrica de la mà d’Ignasi Mallol.

L’Arxiu Morató Aragonés (AMA) es va crear el 2009 amb l’objectiu de preservar la memòria de l’artista, promoure el coneixement de la seva obra i donar visibilitat pública als seus arxius personals, relacionats amb la ciutat de Reus i de la vila de Cornudella de Montsant. L’any 2015 la família de l’artista i l’Ajuntament de Cornudella acordaven establir la ubicació física de l’AMA a la sala noble del Casal Jaume I (antiga seu de la Fundació Roger de Belfort), que acollirà els documents relacionats amb la seva trajectòria professional i el seu entorn personal per tal de facilitar-ne l’accés i consulta pública. L’Ajuntament de Cornudella de Montsant va aprovar per unanimitat el conveni de col.laboració i cessió en ple ordinari, el dia 6 de maig del mateix any. De la mateixa manera, la família fa cessió permanent a l’Ajuntament d’una trentena d’obres del pintor (olis, aquarel.les, dibuixos i obra gràfica), que seran exposades de forma rotatòria juntament amb altres cedides de manera temporal.

L’AMA serà gestionat de manera conjunta per l’Ajuntament i la família, essent Mª Elena Morató, periodista i crítica d’art, la responsable de la seva dinamització. L’exposició inaugural mostra una selecció de paisatges pintats entre 1937 i 2006, on es fa palesa l’evolució estilística i cromàtica de l’artista en el decurs de la seva trajectòria pictòrica.

Josep M. Morató Aragonés (Reus, 1923 – Barcelona, 2006)

Josep M. Morató Aragonès (Medalla d’Or de la ciutat de Reus i Fill Adoptiu de Cornudella de Montsant des de l’any 1999) neix a Reus (Tarragona) el 1923. Entre 1928 i 1941 resideix a Cornudella, on comença a pintar el Montsant cap al 1936 quan recalen en aquesta localitat del Priorat pintors com Ignasi Mallol, amb els seus alumnes de l’Escola d’Art de la Generalitat a Tarragona, i Ivo Pascual, que el 1939 el va animar a estudiar Belles Arts, després de passar els mesos d’estiu pintant al costat d’ell i els seus amics Bosch Roger i Ventosa. El 1941, després de guanyar la Medalla Fortuny amb tan sols 17 anys, es trasllada a Barcelona per cursar els estudis de Belles Arts. En aquesta capital comença la seva amistat amb Bonaventura Puig i Perucho, hereu del paisatgisme corotià i de qui Morató sempre es va voler reconèixer deixeble; coincideix en un recés a Montserrat amb Miquel Villà, que influirà en la seva forma d’analitzar el color del paisatge […].

cornudella fundacio portes obertes 20150503 cb tibau 4
Foto de capçalera: Sala on s’ubicarà l’Arxiu Morató Aragonés, a l’edifici de la Fundació Roger de Belfort. Foto: Jesús M. Tibau.

Publicat a Segle21.cat i Cornudellaweb: 28 de juny de 2016. Publicat a Desdelesaubagues.cat: 15 d’abril de 2022.

Informació relacionada: Josep M. Morató Aragonés (1923-2006). Un apassionat pintor de paisatges cornudellencs.

Si vols fer algun comentari, utilitza aquest formulari.