Unanimitat per a la instal·lació de l’arxiu Morató Aragonés a Cornudella

Ahir dimecres 6 de maig, l’Ajuntament de Cornudella de Montsant va aprovar per unanimitat en ple ordinari el conveni de col·laboració i cessió de l’arxiu Morató Aragonés. Amb aquest vistiplau, es dóna via lliure per a instal·lar a la vila prioratina un espai on exposar i conservar bona part del llegat del pintor reusenc Josep Morató Aragonés (1923-2006). Nomenat fill Adoptiu de Cornudella de Montsant l’any 1999, en morir va ser enterrat al poble que tant va estimar i pintar en les seves obres.

Medalla d’Or de la Ciutat de Reus, part de la seva obra, així com fotografies i estris del pintor ompliran la sala que s’està habilitant a l’edifici de l’antiga fundació Roger de Belfort, on recentment s’hi ha instal·lat i obert al públic la nova biblioteca municipal. L’Arxiu Morató Aragonés serà una realitat gràcies a l’interès i les facilitats donades per la família, especialment la seva filla M. Elena Morató, que explica que la idea de crear l’arxiu té el propòsit que «els documents personals, catàlegs, llibres, documents antics, etc, no es dispersin i romanin junts en un lloc on puguin ser consultables i abastables als interessats, i que l’obra del meu pare tingui un espai permanent amb una col·lecció de peces que abastin totes les seves èpoques creatives». Amb aquesta finalitat, la vídua del pintor, la reusenca Montserrat Pàmies Cavalle, fa la cessió gratuïta d’obres de la seva col·lecció particular per un període de 15 anys prorrogables, durant els quals la família col·laborarà amb l’ajuntament de forma altruista per tal d’assolir els objectius conjunts. Tot el projecte compta amb el suport dels 4 fills del pintor —M. Elena, Jordi, Rafel i Eulàlia—, amb la finalitat que la dinamització de l’arxiu comporti, a banda del reconeixement del pintor, una dinamització de l’activitat artística de la zona. Tanmateix, Elena Morató afirma que «sens dubte el meu pare estaria molt content que el seu arxiu estes ubicat en un entorn tan estimat per ell, i contribuir al reconeixement i promocionar culturalment les terres prioratines, afegint un atractiu cultural al paisatgístic que Cornudella ja gaudeix».

Morató Aragonés sempre va voler mantenir-se vinculat a la seva terra, pintant els paisatges de Cornudella i Reus. Va residir a la vila del Priorat, d’on era originària la família de la seva mare, durant la seva infantesa, entre 1928 i 1941. A Cornudella començà a pintar cap al 1936, quan recalen en aquesta localitat pintors com Ignasi Mallol, amb els seus alumnes de l’Escola d’Art de la Generalitat a Tarragona, i Ivo Pascual, que el 1940 el va animar a estudiar Belles Arts, després de passar els mesos d’estiu pintant junt amb ell i els seus amics Bosch Roger i Ventosa. .

cornudella fundacio portes obertes 20150503 cb tibau 4
Sala on s’ubicarà l’Arxiu Morató Aragonés, a l’edifici de la Fundació Roger de Belfort. Foto: Jesús M. Tibau.

L’Arxiu Morató Aragonés el va crear la família un parell d’anys després de la mort de l’artista, amb la finalitat de treballar per a la conservació i difusió de l’obra i de documents que ell guardava al seu arxiu personal (fotografies, moneda de la República, cartes, documents notarials, etc.) molts dels quals estan relacionats amb Cornudella. Les tasques que s’han fet fins ara són les d’arxivar i digitalitzar tots els catàlegs de les exposicions individuals que va fer al llarg de més de 60 anys de creació pictòrica, així com un gran nombre de fotografies antigues i documents. Alguns d’aquests documents es poden trobar a les webs que gestiona l’Arxiu.

Precisament l’interès d’aquests documents són els que van fer adonar a la família de la necessitat de trobar un indret físic que pogués romandre obert per a consulta pública. La idoneïtat de Cornudella per aital finalitat era evident, no només pel fet que Morató Aragonés està enterrat a la vila sinó per la gran estimació que sempre va sentir per ella. La generosa voluntat de la vídua de l’artista, ha fet possible que la cessió gratuïta d’obres i documents sigui una realitat.

Foto de capçalera: El pintor, al Cafè de Reus, l’any 2004. Foto: M. Elena Morató.

Publicat a Cornudellaweb: 7 de maig de 2015. Publicat a Desdelesaubagues.cat: 15 d’abril de 2022.

Si vols fer algun comentari, utilitza aquest formulari.