Les ambulàncies del SEM al Priorat van atendre 826 urgències l’any 2014

Falset i Cornudella de Montsant són les localitats amb ambulàncies del SEM que presten servei a la comarca | Una ambulància de Suport Vital Bàsic activa les 24 h té un cost d’uns 400 mil euros l’any | Conversa amb Alfons López Gomáriz, director territorial del SEM

L'ambulància del SEM amb base a Cornudella, davant del CAP. Foto: Carles X. Cabós.
L’ambulància del SEM amb base a Cornudella, davant del CAP. Foto: Carles X. Cabós.

El Priorat compta amb dues bases permanents amb ambulàncies de Suport Vital Bàsic del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM): Falset i Cornudella de Montsant. Entre totes dues, l’any 2014 van atendre 826 urgències, el que representa una mitja de 2,26 serveis al dia.

L’ambulància del SEM amb base a Falset compta amb vuit professionals i està operativa tots els dies de l’any, 24 hores al dia. L’any 2014 va fer 575 serveis, amb una mitja d’1,57 serveis diaris i gairebé 48 sortides mensuals. Habitualment presta servei a tot el sud i zona central del Priorat, fins als municipis de Torroja, Porrera, les dues Vilelles i Cabacés. Fora de la comarca, aten urgències a la zona oest del Baix Camp (Duesaigües, l’Argentera i Colldejou principalment) i pràcticament tota la Ribera d’Ebre. Com qualsevol altra ambulància del SEM, es pot desplaçar a fer serveis a qualsevol altre lloc si les necessitats i les circumstancies ho requereixen i així es decideix des de el centre de coordinació.

L’ambulància del SEM amb base a Cornudella de Montsant, normalment s’encarrega de la zona nord del Priorat (Cornudella, Siurana, Albarca, la Morera, Escaladei, Poboleda, Ulldemolins i Margalef). També presta servei a Arbolí i altres municipis del nord del Baix Camp quan és necessari com Prades, Capafons, la Febró i Alforja. Les ambulàncies de Cornudella de Montsant i Prades (Baix Camp) es complementen, compartint els 12 professionals que hi treballen, que alternen guàrdies en les dues bases. D’aquesta manera, l’ambulància del SEM a Cornudella està operativa 24 hores al dia tot l’any excepte a l’estiu, quan només presta servei diürn de 08.00 a 20.00 hores, i Prades durant l’estiu té l’ambulància activada les 24 hores, mentre que la resta de l’any el servei és de 12 hores, de 08.00 a 20.00 hores. Operativament, al llarg de l’estiu, quan l’ambulància de Cornudella només està activa de dia, les urgències que es produeixen de nit al nord del Priorat es cobreixen des de Prades o des de Falset. L’ambulància de Cornudella va fer un total de 251 sortides l’any 2014, el que resulta una mitja de 0,68 sortides per dia i 21 serveis mensuals.

L'ambulància del SEM de Falset, aparcada davant la base. Foto: PrioratDiari.cat
L’ambulància del SEM de Falset, aparcada davant la base. Foto: PrioratDiari.cat

Alfons López Gomáriz, director territorial del SEM, aclareix dubtes

Alfons López Gomáriz és metge, i des del mes d’octubre de 2013, responsable del Servei d’Emergències Mèdiques a Tarragona. Anteriorment va ser director territorial del servei d’emergències de Lleida i Pirineus. PrioratDiari.cat ha parlat amb ell, per tal de posar una mica de llum sobre com pot afectar el nou concurs de transport sanitari a la comarca del Priorat.

«El Priorat té una distribució territorial molt complicada, amb llocs molt aïllats, amb una densitat de població molt baixa i nivell d’activitat molt limitat de les ambulàncies». «Intentem mantenir el que tenim, per que hi ha una necessitat de la població», explica. Fa unes setmanes es va fer públic el resultat del nou concurs de transport sanitari, en el qual la principal novetat a la zona va ser l’adjudicació del Priorat (inclosa dins l’àmbit del Camp de Tarragona) a la unió temporal d’empreses Egara-La Fuente, deixant fora a STS – Ambulàncies Reus, que presta servei a la comarca des de l’any 2000. De fet, a hores d’ara el Departament de Salut ha suspès el procés d’adjudicació fins que no es resolguin les diverses impugnacions per part de les empreses excloses.

PrioratDiari.cat ha parlat amb Alfons López Gomáriz, director territorial del SEM
PrioratDiari.cat ha parlat amb Alfons López Gomáriz, director territorial del SEM

En cas de produir-se el canvi d’empresa adjudicatària, en principi no ha de tenir cap conseqüència en quant al servei de les ambulàncies que operen al Priorat: «El SEM, a través de CatSalut, que és qui va convocar el concurs, va fer una planificació mantenint tot el que es podia de l’estructura existent» a més «Les empreses adjudicatàries normalment ofereixen millores en quant als recursos existents, per tal de guanyar el concurs» diu Alfons López, que també aclareix que «el nostre plantejament en aquest concurs gairebé ha estat deixar estar com està el que tenim, i intentar millorar el que puguem, dins les possibilitats econòmiques que hi ha» i concretant sobre el territori, envia aquest missatge tranquil·litzador: «El Priorat ja porta temps amb la situació que hi ha ara i en principi no hi ha previstos canvis».

El cost de manteniment d’una ambulància de Suport Vital Bàsic (SVB) ronda els 400 mil euros anuals «i això la gent no ho sap», rebla el director territorial del SEM.

Publicat a PrioratDiari.cat el 6 de maig de 2015.

.

Si vols fer algun comentari, utilitza aquest formulari.