Josep M. Morató Aragonés (1923-2006). Un apassionat pintor de paisatges cornudellencs

Morató Aragonés, a Cornudella, l’any 2004.

El pintor Josep M. Morató Aragonés va néixer a Reus el 1923, encara que els seus començaments artístics els hem de buscar a Cornudella de Montsant on va viure entre els anys 1928 i 1941 per circumstàncies familiars. L’any 1936 l’Escola d’Art de la Generalitat es va desplaçar de Tarragona cap a Cornudella per realitzar les pràctiques de paisatge. Va ser llavors quan Morató Aragonés va entrar en contacte amb aquesta escola i amb pintors com Ignasi Mallol i Joan Rebull. També va ser a Cornudella on es va animar a estudiar Belles Arts, aconsellat pels seus amics Ivo Pasqual i Bosch Roger i Ventosa.

Morató Aragonés va veure reconegut el seu treball molt aviat ja que va rebre la Medalla d’Or de la ciutat de Reus i es va convertir en Fill Adoptiu del poble de Cornudella (1999). El 1941 va guanyar la Medalla Fortuny quan tan sols comptava amb 17 anys. Aquest reconeixement va propiciar i va motivar que es desplacés fins a Barcelona per cursar estudis de Belles Arts. El 1950 va viatjar a París, on va acabar de perfilar-se el seu peculiar estil pictòric. Aquest ens mostra una original mescla entre el naturalisme paisatgístic, racionalització constructiva i certa abstracció en el tractament del traç i en l’ús dels colors. Tot això fa de l’artista un verdader impressionista. El 1954 va realitzar un segon viatge a París on va descobrir l’obra d’artistes expressionistes, que l’influïrien decididament en una nova direcció pictòrica. Va ser llavors quan la seva paleta començà a emprar els tons grisos i blaus i els perfils de les seves figures es feren més gruixuts i marcats.

josepmorato2

En els anys setanta va realitzar un nou viatge a París. A partir de llavors va començar a emprar l’espàtula com a instrument pictòric per a l’elaboració de les seves obres. L’ús d’aquest instrument va dotar l’obra de l’artista de gran originalitat i va conferir a les seves figures una característica i peculiar geometrizació. A partir de 1975 l’artista va tornar a l’ús del pinzell com a instrument pictòric i a l’ús de tons més càlids, desbordant els seus quadres amb tons més suaus.

Josep M. Morató Aragonés va ser sobretot un pintor de paisatges i va estar vinculat afectivament sempre a la seva terra. És per aquesta raó per la qual cosa mai va deixar de pintar paisatges de Reus i Cornudella encara que es trobés força lluny. Tanmateix, els paisatges de França i Castella van ajudar a dotar d’una major riquesa pictòrica l’obra de l’artista.

Morató Aragonés va destacar també pels seus apunts al natural i dibuixos a tinta xinesa. En ells, s’evidencia un domini magistral de la línia, l’espai i el volum. També sobresurten els seus apunts, molts d’ells aquarel·lats. En definitiva, Morató Aragonés va saber sintetitzar i conjugar magistralment els diferents corrents pictòrics del segle XX. Aquest magnífic pintor va morir el 5 de maig de 2006 a Barcelona, i va ser enterrat a Cornudella, lloc que tant va estimar i va pintar a les seves obres.
a

A Siurana, 1942. (Fotos: Arxiu Morato Aragones)

L’exposició “Morató Aragonés. Cornudella, àlbum familiar”

Entre l’1 i el 15 d’agost de 2009, Cornudella de Montsant va acollir una exposició de fotografies i documents que van fer palesa l’estreta relació que el pintor Josep Mª Morató Aragonés va mantenir al llarg de tota la seva vida amb la vila. Més de mig centenar de fotografies (algunes d’elles inèdites) abastant un període comprès entre la dècada de 1920 i 2006, cartells i catàlegs d’exposicions i reproduccions d’obres de diverses èpoques. L’exposició va tenir lloc a la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament (c/ Comte de Rius, 10).


Informació facilitada per: Glòria Espasa, Patronat Municipal de Turisme de Cornudella de Montsant, i Mª Elena Morató. Publicat a Cornudellaweb.com: 2008. Publicat a Cornudella Blog: 01/04/2013. Publicat a Desdelesaubagues.cat: 20/03/2022.


Si vols fer algun comentari, utilitza aquest formulari.