El Club de Bitlles Siuranenc d’Horta

Escut del Club de Bitlles Siuranenc d’Horta (Barcelona).

Festa Major de Siurana, qualsevol any des de 1980. Durant uns dies, el petit poble abandona la seva tranquilitat habitual i bull de moviment i activitats de tota mena: concursos de dibuix, campionat de futbolín, curses d’escalèxtric, estirar la corda, bitlles, ball, concert, discoteca a la Plaça… Vaja, una festa major amb tots els ets i uts… Probablement, durant aquests dies de disbauxa siuranenca, algun que altre cornudellenc s’ha preguntat alguna vegada “qui deuen ser tota aquesta gent de Barcelona que sempre estàn aquí com si fossin els amos?”. 31 de maig de 2009. El Club de Bitlles Siuranenc d’Horta celebra el seu 15è aniversari. Ens assalta una altra pregunta: Com és que un club de bitlles de Barcelona porta Siurana en el seu nom? Les respostes, a continuació. Aquesta és la petita gran història d’un grup d’amics que en la seva joventut van descobrir Siurana, i des d’aleshores la porten al cor.

Els orígens

Toni Solé, president del Club de Bitlles Siuranenc d’Horta i soci protector de l’associació Amics de Siurana, va descobrir Siurana l’agost de 1980. Convidat per en Joan Basco, un amic seu que s’hi havia fet una casa pocs anys abans (els Arcs), va passar uns dies al poble, i va ser en aquesta estada que va conèixer el joc de les bitlles, del qual en Joan ja li havia parlat. Els dos amics de seguida es van identificar amb el poble i amb la seva Festa Major, que aleshores organitzaven en Miquel Martorell i altres siuranencs.

L’any següent ja van ser uns quants nois i noies d’Horta que van passar els dies de Festa Major a Siurana i van col·laborar amb la festa organitzant el primer partit de futbol entre Cornudella i Siurana. Tot i que l’equip siuranenc va començar guanyant, el resultat final fou d’11 a 1 a favor de Cornudella. Altres amics del barri d’Horta es van anar animant a passar uns dies d’agost a Siurana cada any, i cada vegada més col·laboraven en l’organització de la festa, fins el punt que l’any 1994 i els dos següents, Toni Solé i Joan Basco es van fer càrrec de tota l’organització. Durant un parell d’anys van pujar a Siurana grups musicals de gent d’Horta i es va introduir el campionat d’Scalèxtric que encara es disputa cada festa major.

La Fundació del Club de Bitlles Siuranenc d’Horta

A començaments d’octubre de 1994 -el mateix any que Toni Solé i Joan Basco van organitzar per primera vegada la Festa Major de Siurana- la revista “El 3” publica sobre el 6è Campionat de la Mercè de Bitlles Catalanes. Els dos amics decideixen fer una visita a qui resultarà ser el Bitlles Club La Cava-Guinardó 87, a les instal·lacions del Martinenc o Centre Cívic del Guinardó. Després d’una interessant conversa amb en Joan Crespo i en Josep Mora, s’assabenten del proper inici de la primera lliga de Barcelona de Bitlles Catalanes, amb tres equips del club del Guinardó i tres més del Club Bitlles COP, del Carmel. Davant d’aquesta notícia, prenen la decisió de formar el seu propi club de bitlles, comptant amb la gent dels Lluïsos d’Horta que ja coneixien les Bitlles Catalanes gràcies a la Festa Major de Siurana. Amb la idea d’anar entrenant-se i anar poc a poc, comencen a treballar en la creació del club, però els esdeveniments es precipiten i es veuen inscrits a la Lliga en la seva primera edició (temporada 1994/1995).

Els fundadors havien de posar-li un nom al nou club, i va ser aleshores quan van pensar en la seva relació amb Siurana, on alguns d’ells havien descobert el joc de les bitlles ja feia gairebé tres lustres. Volien que Siurana aparegués d’alguna manera en el nom del club que havien de fundar, i aleshores el soci fundador Joan Pros va proposar un nom per a la nova entitat: Club de Bitlles Siuranenc d’Horta. Una vegada triat el nom, calia buscar una imatge que identifiqués el Club. D’aquesta manera, Pere Solé comença a dissenyar un escut, en el qual es busquen elements que identifiquin i uneixin Horta amb Siurana. Ho aconsegueix amb la imatge de la Torre, i també treballa amb un dibuix dels gegants de Siurana realitzat pel siuranenc Àngel Gil. Finalment, després de moltes proves, en Pere presenta un disseny que agrada d’allò més. Aquest serà definitivament l’escut del C.B. Siuranenc d’Horta.

Ràpidament el club s’integra a la Federació Catalana de Bitlles i comença a participar en les competicions oficials i formar part dels òrgans de tècnics i de govern d’aquesta federació. A més de la competició oficial, aviat comencen els campionats socials: el Torneig Siurana -a l’estil del poble- el Torneig Aniversari, el Torneig Primavera i d’altres segons el calendari de competicions. Des de 1995, amb motiu de la Festa Major d’Horta, el club organitza la Trobada de Bitlles, on hi participen les diferents entitats culturals i esportives del barri. Però tot no és la competició; la vida social és una part important del Siuranenc. Als campionats socials ràpidament s’hi incorporen els vermuts, dinars i altres festes.

1996: Festa d’agermanament Siurana – Horta

El dissabte 25 de maig de 1996, el Club de Bitlles Siuranenc d’Horta oganitza a Siurana un acte d’agermanament entre Siurana i Horta. A l’acte hi participen tots els socis de l’entitat, veïns de Siurana i les autoritats d’Horta-Guinardó i Cornudella de Montsant. El programa de la Festa és força atractiu. Tots els socis del Siuranenc es desplacen a Siurana el dissabte 25 de maig. Després de sopar conviden a tots els veïns i veïnes a fer un cremat a la plaça Major. La festa és un veritable agermanament i s’allarga fins ben tard. L’endemà al matí es disposen a celebrar un campionat de bitlles. Fidels a l’estil de Siurana de jugar a bitlles, els que arriben tard també poden incorporar-se a la partida, això fa que en total arribin a competir més de 60 jugadors. El desenllaç del campionat és molt emocionant. En Joan Basco, membre del club i veí de Siurana empata amb en Ramon Roig, president de l’Associació d’Amics i Veïns de Siurana -un dels mestres d’en Toni Solé, Joan Basco i companyia en l’art de jugar a bitlles-. El desempat es decanta a favor d’en Joan. El tercer classificat és un dels socis més joves del Siuranenc, en Xavier Moreno.

Després de la partida la festa continua. Amb la participació d’un magnífic grup de grallers, els gegants de Siurana fan les delícies de petits i grans amb els seus balls. Es fa un recorregut per tot el petit poble seguint la música i els balls. El dia és fantàstic, el sol no s’ha volgut perdre l’alegria de la festa, de les bitlles i de la germanor. Naturalment, un acte com aquest també ha de tenir els seus moment de solemnitat, i quan els gegants, esgotats, tornen “a casa seva” es procedeix al lliurament de premis i records de la diada. Els acompanya l’alcalde de Cornudella de Montsant, Miquel Gomis, i quasi tots els regidors de l’Ajuntament. Finalment, per problemes d’agenda no va poder assistir el regidor del Districte d’Horta-Guinardó, Albert Batlle, que excusa la seva presència amb un escrit dirigit a l’alcalde de Cornudella. Hi ha parlaments del president del club i de l’alcalde, que agraeix molt especialment a tots els membres del Club de Bitlles Siuranenc d’Horta que no oblidin que va ser a Siurana on van conèixer aquest joc. Després, intercanvi de records i trofeus pels millors jugadors.

Després de l’acte protocol·lari, l’Associació d’Amics de Siurana convida tots els assistents a un vermut popular. A Siurana és tradició fer-lo al mig de la plaça Major, i no poden faltar-hi les olives arbequines, tant típiques de la terra. El bon ambient fa que, sense estar programat, s’acabi ballant sardanes. Després del vermut, els socis del club i les autoritats de Cornudella i Siurana acaben la Festa d’Agermanament Siurana – Horta amb un dinar, mai millor dit, de germanor. En acabar, cadascú cap a casa sea amb la satisfacció d’haver viscut un cap de setmana inoblidable.

Fites esportives del Club de Bitlles Siuranenc d’Horta

Esportivament, fins ara l’èxit més important a nivell de club ha estat el 3r lloc aconseguit en el Campionat de Catalunya de 1998, disputat precisament a Horta el 14 de juny. L’any següent es va aconsseguir la ciquena posició, a Amposta. També per dues vegades es va aconsseguir la segona posició en el campionat de 1ª divisió de la lliga de Barcelona, i una vegada campions de 2ª. A la Copa Generalitat, la millor actuació ha estat la de l’any 2008, aconseguint arribar a semifinals, on el Siuranenc va ser eliminat per l’equip que resultaria campió, el Miralcamp. El Club també disputa la lliga nacional des de la primera edició, la temporada 2005/2006. A nivell individual, el Siuranenc ha obtingut grans èxits:

Any 2002: David Basco, campió de Catalunya infantil. Andreu Alamillo, sotscampió de Catalunya cadet. Oriol Orellana, tercer de Catalunya benjamí. Joan Basco disputa el Campionat de Catalunya absolut.

Any 2003: Anatol Cosoi, campió de Catalunya infantil. David Basco, sotscampió de Catalunya infantil. Paco Ordi i Toni Solé participen en el Campionat de Catalunya absolut.

Any 2004: David Basco, campió de Catalunya cadet. Joana García participa en el Campionat de Catalunya absolut.

Any 2005: Joana García participa en el Campionat de Catalunya absolut.

Any 2006: Joana García participa en el Campionat de Catalunya absolut.

Any 2007: David Basco, campió de Catalunya juvenil. Sònia Basco, sotscampiona de Catalunya aleví. Joana García participa en el Campionat de Catalunya absolut.

Any 2008: David Basco, sotscampió de Catalunya juvenil. Marta Solé, sotscampiona de Catalunya infantil. Joana García i Marta Solé participen en el Campionat de Catalunya absolut. Marta Solé es converteix en la jugadora més jove que mai ha pres part en aquest campionat (12 anys i 4 mesos)

Any 2009: Clara Solé, campiona de Catalunya infantil. David Cibeira, sotscampió de Catalunya juvenil. Laura Canales, tercera de Catalunya infantil.

Altres fets esportius destacables

L’any 2002, el Siuranenc dóna un gran impuls en favor de la introducció-recuperació de les bitlles catalanes a les comarques de Girona, gràcies als contactes del club, amb en Jaume Lara i la gent de Mont-ras, que van aconseguir engegar la competició bitllaire en aquelles terres. El 2004 el club organitza, amb motiu del 10è aniversari, el 1r Torneig de Campions amb la participació dels millors clubs de Catalunya, i per primera vegada, la Selecció Catalana de Bitlles tant masculina com femenina.

El 27 d’octubre de 2004, el president del Siuranenc, Toni Solé, conjuntament amb el president de la Federació Catalana de Bitlles, Joan Ricart, van comparèixer davant la comissió de cultura del Parlament de Catalunya, per explicar la feina que es duia a terme per tal de recuperar aquest joc tradicional i convertir-lo en un esport federat. Els diputats i diputades d’aquesta comissió van tenir l’oportunitat de practicar una estona en acabar la compareixença en el mateix parc de la Ciutadella.

El 5 de març de 2005 el Siuranenc publica un llibre recull de la història del club en els seus 10 primers anys de vida: 10 anys de bitlles catalanes a Horta. L’abril, de 2006 es posa en marxa l’espai web http://www.siuranenc.cat. El setembre de 2006 es posa en marxa l’Escola de Bitlles Horta-Guinardó. Es tracta de la primera “escola oficial” de bitlles catalanes de tot Catalunya. Els jugadors i jugadores de l’escola es van incorporant de mica en mica als equips del club de categoria absoluta.

El 14 d’abril de 2007 organitza el Campionat de Catalunya de categories en edat escolar, amb la participació de mes de 130 nois i noies de tot Catalunya, d’entre 8 i 18 anys.

El VXè aniversari (1994 – 2009): 31 de maig de 2009

En la actualitat el club compta amb gairebé 60 socis, amb edats que van des dels 7 anys del soci més jove als 81 anys del més veterà. Té la seu social al Lluïsos d’Horta (carrer Feliu i Codina, 7-9), i les pistes, inaugurades el setembre del 2005, estan situades entre l’avinguda de l’Estatut i el carrer Camí de l’Esglesia. Els entrenaments tenen lloc els dimarts, dijous i dissabtes de 11 a 13h. i els dijous de 19 a 20 h. El Club de Bitlles Siuranenc d’Horta està inscrit a la Federació Catalana de Bitlles i Bowling, i participa en les competicions oficials que aquesta organitza (Lliga Nacional, Lliga de Barcelona, Copa Generalitat, Campionat de Catalunya de Clubs i Campionat de Catalunya Individual. També participa en tirades festives o de promoció de les bitlles. Tammateix, el club organitza al llarg de l’any, sortides, excursions, vermuts, dinars, etc, on els socis es reuneixen i disfruten de les activitats que s’organitzen.

Per tal de celebrar el 15è aniversari del club, el dia 31 de maig de 2009 s’organitzà un espectacular campionat de bitlles a l’estil Siurana. La majoria dels participants no havien jugat mai “amb la reina”. Els premis als millors jugadors i jugadores van ser, naturalment, productes de Siurana. Hi van participar 120 jugadors i jugadores representant a diferents clubs de tot Catalunya i a entitats culturals del barri d’Horta. Amb aquest campionat, el Siuranenc va voler recordar els seus orígens siuranencs i mostrar a tot el país l’estil de joc de Siurana. L’acte va tenir lloc a les pistes del Club de Bitlles Siuranenc d’Horta, a l’Avinguda d l’Estatut, s/n – Horta (Barcelona), a partir de les 10 del matí.

Conclusió: Busca’m a Siurana

Els anys passen depressa, moltes vegades més del que voldríem, talment com el tòpic de l’arena fina que s’escola per entre els nostres dits, sense que puguem aturar-la. El temps, senzillament no podem més que mirar com passa, i aprofitar-lo de la millor manera que puguem.

Com aquell que no vol, ja han passat 15 anys des de la fundació del Club de Bitlles, i gairebé 30 des d’aquella primera visita a Siurana d’en Toni Solé. Recorda molt especialment “quan l’any 81 o 82, TVE va emetre uns programes en directe des de Siurana i altres punts del Priorat. Vam jugar a bitlles en directe per la tele! Això no s’ha repetit fins l’any 2008 i va ser un transmissió en directe per internet des de les pistes del nostre club”.

********************************

La pràctica totalitat del text d’aquesta pàgina ens l’ha facilitat amablement en Toni Solé (foto esquerra), així com les fotografies i els escuts, cartells i logotips. A Cornudellaweb l’únic que hem fet ha estat adaptar una mica el text i incorporar alguna foto de la web del Club de Bitlles Siuranenc d’Horta (www.siuranenc.cat), concretament les dues darreres: Foto de família feta durant l’Assemblea General Ordinària 2009, celebrada el 28 de febrer (on segur que reconeixereu alguns habituals de Siurana, sobretot durant l’estiu) i la d’en Toni Solé, que hem retallat d’una altra foto de la web del club. De tot el que ens ha explicat, ens quedem amb aquestes reflexions, fruit de la seva estreta relació amb Siurana, i que molts cornudellencs compartim:

“Naturalment, tants anys de relació Siurana/Horta, han fet que hi hagués moments i anècdotes de tota mena i molts moments per recordar: les llargues nits de ball, veure sortir el sol des del banc de l’entrada del poble, curses, dibuixos… Hem fet de geganters, caçat rovellons, hem fet pinya amb els Brivalls de Cornudella”. “Hem vist marxar gent, néixer i créixer al jovent actual del poble. Com el poble ha crescut amb noves construccions, un càmping, un hotel…”.

“Naturalment que hi ha hagut algun moment no tant bo, a les persones sembla que ens agradi complicar-nos la vida, i degut a això es produeixen situacions si més no incòmodes o desagradables. Però volem quedar-nos amb les moltes coses bones que ens uneixen a Siurana, i per poc que puguem, segur que tornarem a gaudir del fantàstics paisatges d’aquest paradís.”

“Tal i com un dia vam escriure en unes samarretes, adhesius i altres records, si un dia no em pots trobar…:

busca m

Publicat a Cornudellaweb.com el 31 de maig de 2009, en motiu del XVè aniversari del Club de Bitlles Siuranenc d’Horta.

Informació adicional:
CLUB DE BITLLES SIURANENC D’HORTA
c/ Feliu i Codina, 7 – 9, 08031 Barcelona
Web: http://www.siuranenc.cat
C./e.: siuranenc@siuranenc.cat – escolabitlles@siuranenc.cat
Tel.: 699 728 207
Fax.: 934 291 036
Pistes de joc: Avinguda de l’Estatut s/n – Horta (Barcelona)
CIF: G 61053989 – Inscrit al Registre d’Entitats Esportives amb el número 8968

Si vols fer algun comentari, utilitza aquest formulari.