Mor als 82 anys a Barcelona el pintor Josep Morató Aragonès

L’artista va ser enterrat diumenge a Cornudella, població a la qual sempre va estar molt vinculat

El pintor, al Cafè de Reus, l’any 2004. Foto: M. Elena Morató.

El pintor reusenc Josep Morató Aragonès va morir el passat divendres 5 de maig a Barcelona a l’edat de 82 anys. L’artista va ser enterrat diumenge a Cornudella, població a la qual sempre va estar molt vinculat. L’última exposició del pintor a la seva ciutat natal es va organitzar el mes de març passat a la galeria d’art Anquin’s.

Morató va passar bona part de la seva joventut a Cornudella, on el seu pare exercia la professió de veterinari i d’on era originària la seva mare. Als quinze anys, i quan només havia pintat sis quadres, va guanyar la medalla Fortuny i tot seguit es va traslladar a Barcelona on va estudiar a l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi. Quan va acabar els estudis, va viatjar a París, gràcies a una borsa de viatge a la Fundació Amigó Cuyàs, una estada que li va permetre conèixer pinacoteques i l’ambient artístic parisenc. De fet, París va ser sempre una de les passions de Morató Aragonès i com a tal la va reflectir en les seves obres, en les quals van predominar els paisatges i els interiors. L’any 1954 va tornar a París, on va participar en una exposició d’artistes espanyols i després va viatjar a Itàlia, on va estudiar a l’Acadèmia Espanyola.

Durant la seva llarga trajectòria, el reusenc va rebre nombrosos premis, d’entre els quals destaquen el premi de dibuix del Cercle Artístic de Barcelona (1954), el primer premi del Concurs Internacional de Tossa de Mar (1959), premi Ciutat de Reus (1962), primer premi de la Setmana d’Art de Morella (1969) o el primer premi i medalla d’or Vila de Palamós (1971). L’any 1996, l’Ajuntament de Reus li va concedir la medalla d’or de la ciutat. Els seus quadres han estat exposats en galeries de Barcelona, Saragossa, València, Tarragona, Palma de Mallorca, Bilbao, Mataró, Madrid, Santander, Castelló de la Plana i en especial a Reus, tant al Centre de Lectura com a la galeria Anquin’s, al Círcol i a l’Orfeó Reusenc.

Precisament, va ser la galeria Anquin’s la que, al març passat, va exposar per última vegada les obres de Morató Aragonès. Va ser amb motiu de la mostra Dos pintors, dues mirades, que aplegava pintures del reusenc i del barceloní Ramon Aguilar Moré. L’exposició, que es va convertir en un homenatge de la galeria als dos veterans pintors, va incloure un seguit de fotografies que la periodista Tate Cabré va fer als dos artistes en els seus respectius tallers.

Font: El Punt, dimarts, 9 de maig de 2006. Publicat a Cornudellaweb.com: 9 de maig de 2006. Publicat a Desdelesaubagues.cat: 15 d’abril de 2022.

Si vols fer algun comentari, utilitza aquest formulari.