Carta d’Ivo Pasqual Rodés a Josep Ma. Morató Aragonés (8 octubre 1939)

Carta manuscrita que el 8 d’octubre de 1939 el pintor Ivo Pascual Rodés adreçà a la mare d’un jove Josep Mª Morató Aragonés (llavors de 16 anys), donant-li un seguit de consells per tal que pogués desenvolupar les seves habilitats pictòriques.

Ivo Pascual era fill de cornudellenca, de la casa Rodés, amics de la família de la Maria Aragonés Mas. El jove Morató ja feia alguns anys que acompanyava els pintors que aterraven a Cornudella a la recerca de motius pictòrics. La seva mare, pràctica i previsora, va donar un cop de mà moral i un incentiu al seu fill. Un any després, en Josep Mª guanyaria la Medalla Fortuny, encetant una prolífica i guardonada carrera.

L’encapçalament de la carta no ens ha d’estranyar gens, donat que, recent acabada la guerra i havent patit una denúncia per desafecció al règim, devia mantenir unes formes que eren de compliment obligatori per evitar mals majors.

La tia Tula a que es refereix la carta la descriu Alexandre Cuéllar I Bassols com “una velleta que encara conservava el perfum d’aquella “rosa del Priorat” de la seva joventut” (“El pintor Ivo Pascual. Biografía íntima” Ed. Dalmau Carles. Olot, 1983)

Segons ens diu el biògraf de Pascual, Alexandre Cuéllar i Bassols: “L’any 1940, l’Ivo conegué Josep Mª Morató Aragonés i en veure la seva obra el va animar que continués pintant. Amb els seus cosins i amics comentava:Aquest xiquet farà carrera” (“El pintor Ivo Pascual. Biografía íntima” Ed. Dalmau Carles. Olot, 1983).

**********

carta ivop jmma
Carta d’Ivo Pasqual Rodés.
carta ivop jmma2
Carta d’Ivo Pasqual Rodés.

**************

Publicat a Cornudellaweb el 17 de juliol de 2014. Publicat a Dedelesaubagues.cat el 15 d’abril de 2022, 19,00h.

Més informació sobre Morató Aragonés: //morato-aragones.blogspot.com

Si vols fer algun comentari, utilitza aquest formulari.