“La Hispania” abandona la línia regular a Cornudella després de gairebé un segle de servei

En la fundació de la “Compañia Reusense de Automóviles la Hispania” hi van participar els cornudellencs Joaquim Piñol Massot (1) i Miquel Aragonès Adzeries.

hispania

Dimecres 14 de gener de 2004, PrioratDigital.- La “Compañia Reusense de Automóviles la Hispania”, més coneguda popularment com “la hispania” a seques, ha abandonat definitivament les darreres línies de viatgers que mantenia al Priorat, després d’haver venut la concessió a l’empresa tarragonina Autocars Plana. Pel que fa al Priorat, la Hispania mantenia fins ara línies de viatgers que comunicaven les Vilelles i Cornudella de Montsant amb Reus.

La “Compañia Reusense de Automóviles la Hispania” va ser fundada l’any 1909 (1905 segons algunes fonts), i en la seva creació hi van participar els Cornudellencs Joaquim Piñol Massot i Miquel Aragonès Adzeries. Des d’aleshores, aquesta empresa de transports sempre havia mantingut la línia que uneix Reus amb Cornudella de Montsant i altres pobles del Priorat. Una prova documental de l’antiguïtat d’aquesta línia de viatgers es pot trobar a la “Venta d’en Pubill”, on en el menjador d’aquest antic establiment hostaler s’hi pot veure una gran fotografía de 1909 amb dos autobusos de línia d’aquesta empresa aparcats davant l’edifici.

El canvi de concessió afecta tots els pobles de la zona a les quals fins ara arribava aquesta companyia reusenca: Alforja, Vilaplana, Prades, la Granadella, Cornudella de Montsant, Ulldemolins, les Vilelles, etc. Els treballadors d’Hispania afectats, uns 40, continuaràn treballant a Autocars Plana. Hispania no desapareix com empresa , ja que pertany al grup empresarial Sagalés, que te altres empreses de transport a les comarques de Barcelona i Girona.

Suprimida la línia de cap de setmana la Granadella-Barcelona

Un altre important canvi -en aquest cas negatiu- és que després de 28 anys de funcionament s’ha suprimit la ruta de La Granadella – Tarragona – Barcelona dels dissabtes i diumenges (que sortia desde Barcelona pel mati i tornava a Barcelona desde la Granadella per la tarda). Aquest canvi afecta de ple als pobles prioratins de Cornudella de Montsant i Ulldemolins, pels quals passava aquesta línia regular. El canvi no afecta a la línia de dilluns a divendres, que es continuarà efectuant com fins ara. El motiu d’aquesta supressió ha estat la baixa utilització del servei, tot i que ja s’han sentit algunes exclamacions queixant-se de la supressió d’aquesta línia tot just ara que la zona està experimentant un notable creixement turístic, econòmic i demogràfic.

(1): Joaquim Piñol Massot: Un advocat fundador de la C.R.A. La Hispania. Miquel Martorell Garau.

Si vols fer algun comentari, utilitza aquest formulari.