Senders per la Gritella

20111208cornudella

Diumenge 8 desembre 2011. AEC 146. Itinerari: Grau Tallat – Camí de la Gritella – Grau de l’Esteve – Pla dels Bassots – Coll de la Vaca – Grau Tallat. Mapa: Siurana 1:10.000 Ed. Piolet.

Sortida núm. 146 de l’Associació d’Excursionistes de Cornudella. Sortim del lloc de trobada habitual, al costat de l’Oficina de Turisme, pocs minuts després de les 8 del matí. Avui, a més dels habituals Rita i Lluís i altres cornudellencs, venen una colla de Falset i unes amigues de Tarragona. Agafem els vehicles per traslladar-nos a la carretera de Siurana, concretament fins al Coll d’Esplugues, on aparquem. A pocs metres en direcció a Cornudella, creuant la carretera, comencem a pujar pel sender que ens porta al Grau Tallat. Son les 8’18 h. Uns 30 minuts amunt, trobem l’indicador que ens assenyala “Grau Tallat” que continua pujant a la nostra dreta, i “Camí de la Gritella” que marxa més planer per la vessant de la muntanya. Anem per aquest darrer.

He de confessar que no havia passat mai per aquí. Si que havia pujat varies vegades pel Grau Tallat, però no m’havia desviat mai pel camí de la Gritella. La primera sensació que vaig tenir és d’una mica de culpabilitat, per no haver estat abans aquí tot i ser de Cornudella. És un camí molt proper al poble, amb vistes espectaculars i no massa conegudes de la vila i tota la vall, amb el Montsant al costat oposat d’on som i el Priorat a la nostra esquerra.

20111208cornudella2
Vista de Cornudella des del camí de la Gritella.

El camí és molt verd i frondós, ple de vegetació, molt refrescant. Anant passejant sense gaire dificultat, i uns 30 minuts més endavant passem per damunt del Mas d’en Canut, que es veu llunyà muntanya avall. 10 minuts més i trobem el començament del Grau de l’Esteve, degudament senyalitzat amb un pal indicador. Son les 9’29 h.

20111208mascanut
Pocs minuts abans de sortir del camí de la Gritella i desviar-nos pel Grau de l’Esteve, passem per damunt del Mas d’en Canut.

Quan falten un parell de minuts per a les 10, parem a esmorzar en un replà des d’on dominem tot el terme: davant, el Montsant; baix a la vall, Cornudella i el pantà, més enllà fins l’horitzó, la Teixeta amb els seus molins de vent, el Priorat i les Terres de l’Ebre;  a la dreta Albarca. Avui la Eli i jo hem conegut als companys de Falset, que fan moltes sortides conjuntes amb els de Cornudella. Per esmorzar porten tota mena de complements: bitxos, olives, fruits secs, pastissos, vi, cafès, wisky… que ofereixen comparteixen amablement amb tothom.

20111208esmorzant
A la taula i al llit al primer crit. Hora d’esmorzar.

A les 10’34 h. donem per acabat l’esmorzar i ens posem en marxa. Travessant boscos de pins i anant pujant, 5 minuts més endavant ens trobem una pista i un pal indicador que ens assenyala la direcció del Pla dels Bassots, seguint per la pista. Arribem al Pla dels Bassots 11 minuts després d’haver agafat la pista. Son les 10’50 h.

20111208plabassots
Pista i un pal indicador, indicat per la Eli.

Continuem tothora per l’ampla pista en direcció a Siurana, alguns/es van parant a buscar bolets per les vores del camí, donat que la caminata és molt plàcida i planera, més aviat baixant cap a Siurana. 54 minuts després de sortir del Pla dels Bassots arribem a un indicador que ens assenyala la direcció per agafar el Grau del Tallat. Son les 11’34 h. L’agafem, i no el deixem. Uns 40 minuts més tard, havent parat diverses vegades, bàsicament a fer fotos i disfrutar de les vistes, a les 12’13 h arribem al punt on al començament de l’excursió ens hem trobat el pal indicador del camí de la Gritella / Grau Tallat. Uns 20 minuts més i retornem al punt de partida, el Coll d’Esplugues, on hi tenim aparcats els vehicles. Son les 12’38, avui l’excursió ha estat molt curteta.

20111208collesplugues
El Coll d’Esplugues estava ple de vehicles: Escaladors, excursionistes i domingueros en general…
20111208tots
La típica foto.

Fins la pròxima!

Cornudella de Montsant 8 desembre 2011. Text i Fotos: Carles X. Cabós.

Si vols fer algun comentari, utilitza aquest formulari.