“Històries del Priorat”, nova publicació digital de temàtica històrica

L’escriptor, historiador i mestre a l’escola de Marçà Pere Audí és el responsable de la nova publicació, que comptarà amb articles originals de l’autor

Pere Audí a l'Arxiu Comarcal de Priorat. Foto: Carles X. Cabós.
Pere Audí a l’Arxiu Comarcal de Priorat. Foto: Carles X. Cabós

Des d’avui diumenge 4 de setembre, el Priorat compta amb un nou blog de temàtica històrica, a càrrec de l’escriptor, historiador i mestre de l’escola de Marçà Pere Audí Ferrer. Amb una periodicitat mensual, l’autor publicarà articles propis de diferents àmbits de la història del Priorat a Històries del Priorat. El primer article que es pot llegir a partir d’avui al nou blog és Les primeres passes de la CNT al Priorat, on Audí explica el procés d’expansió del sindicat anarquista per la comarca a partir de 1914, que portaria a la creació de nombrosos grups anarquistes i sindicats únics, un procés que culminaria amb la creació de la Federació Comarcal de l’Alt i Baix Priorat.

Aquest treball, com la majoria dels que a partir d’ara es posaran a l’abast de tothom, han anat apareixent al llarg dels anys en publicacions locals, en la majoria de casos revistes impreses de difícil accés pel seu limitat àmbit de distribució. D’altres són articles existents al vell blog de Pere Audí del mateix títol, i que ara es publicaran en un format més atractiu. També hi haurà lloc per a personatges o entitats comarcals que l’autor considera singulars, com l’anarquista masrojà Joaquim Blanch o el Centro Obrero Tradicionalista del Molar. Finalment, altres seran treballs apareguts en digitals com PrioratDiari.cat o Segle21.cat, que en alguns casos seran ampliats en la nova publicació, com serà el cas de Trens que mai van córrer pel Priorat.

La periodicitat mensual dels articles és “per no cansar i per no acabar ràpidament els que tinc”, explica Audí. “Em costa molt escriure aquests articles perquè intento ser molt rigorós, posar les notes a peu de pàgina… Això vol dir consultar molta documentació.” La data de la posada en funcionament del nou blog no és un fet casual. Pere Audí ho ha volgut fer coincidir amb el primer diumenge de setembre, quan Tortosa celebra les festes patronals de la Mare de Déu de la Cinta, enguany entre dijous 1 i dilluns 5 de setembre.

Pere Audí Ferrer (Tortosa, 1956) es va instal·lar al Priorat l’any 1992, concretament a Marçà, on va començar a fer de mestre l’any 1997. Col·labora o ha col·laborat en diverses revistes locals (Tartacó –la Serra d’Almos-, Canya i Gram –el Masroig-, …) o d’àmbit comarcal (Lo Violí, Diari del Priorat, PrioratDiari.cat). Des de l’any 2000 treballa sobre la història de Falset i el Priorat, centrant-se en el període de la crisi final de la Restauració (de 1910 a 1923, aproximadament). El 2013 va començar a treballar en la història del Priorat abans de la fil·loxera. Autor dels llibres «El Porvenir 1916-1936: Vint anys de cooperativisme obrer a Falset» (2004), «Quan a Falset es construïen les escoles» (2007), «Cooperativistes, anarquistes i capellans al Priorat (1910-1923)» (2010) i «Malanyet» (2013), la seva primera obra de ficció. Actualment és coordinador de la secció Històries del Priorat de Segle21.cat, inspirada en el blog homònim de Pere Audí.

Si vols fer algun comentari, utilitza aquest formulari.