Un agost ple de festes a Cornudella de Montsant (2016)

Comença el mes d’agost i a Cornudella de Montsant arriben els primers tastos d’activitats, que clouran amb els actes centrals de la Festa Major els dies 18, 19, 20, 21 i 22 d’aquest mes

El correfoc, un desl actes destacats de la Festa Major. Foto: Cedida
El correfoc, un desl actes destacats de la Festa Major. Foto: Cedida

Per començar a obrir la gana, el dissabte 6 d’agost a partir de les 18,00 hores, se celebrarà el Campionat de Volei-Pantà, una modalitat genuïnament cornudellenca de volei-platja que enguany compleix el 20è aniversari. Un total de 16 equips competiran pel podi, en un torneig que combina esport, música i festa fins a altes hores de la matinada a les instal·lacions del Club Nàutic de l’embassament del Siurana. Com a mostra de l’èxit d’aquesta competició, enguany només van fer falta quatre dies per què els organitzadors tanquessin les inscripcions, termini que acabava tan bon punt s’arribés als 16 equips inscrits.

Diumenge 14 d’agost, a partir de les 18,30 hores, tindrà lloc el 40è Aplec de la Sardana. El dilluns 15 d’agost a les 12 del migdia hi haurà una visita guiada a l’Arxiu Morató Aragonés, inaugurat recentment al Casal Jaume I. Dimarts 16 d’agost al llarg de tot el dia, els més petits podran gaudir d’un Parc Infantil a la Plaça de la Vila. Dimecres 17, l’Associació Excursionista de Cornudella de Montsant organitza la II Caminada Nocturna “Tomb al Pantà”, una excursió a la llum de les estrelles al voltant de l’embassament del Siurana.

Dijous 18 d’agost: Lídia Pujol i Festa dels Brivalls

El dijous 18 d’agost a les 18 hores, sessió de Contacontes a la Biblioteca municipal a càrrec de Maria del Pilar de la Calle. A les 19,30 hores, Zumba Dance a l’envelat. A les 21,30 hores, Lídia Pujol presentarà a l’església de Santa maria de Siurana “Iter Luminis: Treballs i plaers d’amor”, un espectacle de música, dansa i poesia. La gira té la singularitat de què els escenaris són llocs emblemàtics d’arreu de Catalunya com monestirs, convents o esglésies. A partir les 12 de la nit, per segon any consecutiu, la Colla Castellera Brivalls de Cornudella tindrà la responsabilitat d’encetar les nits de marxa de les festes. Enguany, la Festa dels Brivalls comptarà amb el grup de versions All Covers, al que seguirà una festa disco amb DJ’s Bonk3rs i Vinilos (Hip-Hop).

Lídia Pujol. Foto: lidiapujol.com
Lídia Pujol. Foto: lidiapujol.com

Divendres 19 d’agost: El Pregó

El segon dia de les festes se celebra el Concurs de Narrativa, a partir de les 12,00 hores; i a les 17,00 hores el Concurs de dibuix, ambdues activitats a la Biblioteca Municipal. A les 20,00 hores, Taller de Jotes a la Plaça de la Vila, organitzat pel Grup de Jotes de Cornudella de Montsant i La Clavellinera.

A les 22,00 hores tindrà lloc un dels actes més esperats de les festes, el Pregó, que marca l’inici “oficial” de la Festa Major. Des del balcó de l’Ajuntament, l’encarregada de donar el tret de sortida enguany serà Núria Rafel, arqueòloga i professora titular de prehistòria de la UdL. Rafel ha excavat, entre d’altres, la mina prehistòrica del Mas de les Moreres, al terme municipal de Cornudella.

A les 23 hores, un altre clàssic de les festes, el Correfoc, enguany a càrrec dels Diables Voramar del tarragoní barri mariner del Serrallo, també uns clàssics en aquesta celebració. Tot seguit, a la mitjanit, Cercavila amb els també tarragonins Tympanum Percussió, una banda de percussió (batucada) que en el seu repertori inclou variants brasileres com samba reggae, afro, samba i altres mescles amb funky. Tot seguit, a l’envelat, Festa Jove amb DJ’s Bonk3rs i DJ Moncho, qui ha treballat en llocs tan emblemàtics de la Costa Daurada com Flash, Pacha i la Cage de Salou.

Tympanum Percussió
Tympanum Percussió. Foto: Facebook

Dissabte 20 d’agost: Les Matinades i les grans orquestres

Com és tradició, el dissabte de Festa Major comença a les 7 del matí amb les Matinades (o també pot ser que sigui el final de festa de divendres!). Com sempre, a càrrec dels Grallers de Cornudella de Montsant, que en cercavila aniran pels carrers de la vila alertant als veïns que la festa no ha fet més que començar. A les 11,00 hores, matinal de futbol entre Veterans i Priorat Nord. I abans d’anar a dinar, res millor que un Ball de Vermut amb la Cobla Mínima.

A la tarda, a les 16,30 hores tindrà lloc el Concurs de Bitlles. A les 20,00 hores, Concert de Festa Major amb l‘Orquestra Internacional La Nova Blanes, orquestra que també oferirà el Gran Ball de Nit a partir de les 23,30 hores, totes dues actuacions a l’envelat. Tot seguit, Festa Disco amb un dels grans clàssics de les nits de Festa Major: MAG DJ.

Orquestra La Nova Blanes
Orquestra La Nova Blanes

Diumenge 21 d’agost: Gran Diada Castellera i Jaume Arnella

Diumenge a les 12,45 hores se celebrarà la Missa Major. A les 13,00 hores, Gran Concert de Vermut a càrrec del grup de música pop-folk Sense Sal, guanyadors de diversos premis i amb quatre discos publicats fins el moment.

A les 17,00 hores arriba una de les diades més esperades per la colla castellera Brivalls de Cornudella. La colla prioratina portarà a la plaça els millors castells del seu repertori. En aquesta diada s’han viscut les més grans diades castelleres dels Brivalls, i enguany no serà menys. Els Brivalls, després del 4 de 7 descarregat recentment a la Diada de Santa Anna a Reus, el primer castell de 7 de la temporada, intentaran repetir a casa aquesta construcció. Tanmateix podrien intentar el desitjat 3 de 7, entre altres castells de la màxima gamma de la colla com el 2 de 6 o el Pilar de 5. Els del Priorat aquesta vegada estaran acompanyats pels Xiquets de Reus -que podrien portar algun castell espectacular a la plaça cornudellenca per fer-la pujar de nivell casteller-, els Xiquets de Vila-Seca i la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau.

31 de maig de 2014, els Brivalls en el rodatge del vídeo turístic a Siurana, aixecant un pilar de quatre. Foto: Elena Miró.
31 de maig de 2014, els Brivalls en el rodatge del vídeo turístic a Siurana, aixecant un pilar de quatre. Foto: Elena Miró.

A les 21,30 hores es projectarà la pel·lícula documental Jaume Arnella, el joglar, dirigit pel cineasta Agustí Corominas. El documental, finançat a través de la plataforma de micromecenatge “Verkami”, es va estrenar el passat mes d’abril a Granollers, i és una aproximació a la figura i obra de Jaume Arnella que transcorre per diferents llocs que, al llarg de la geografia catalana, han format part de la seva vida: Barcelona, Beget, Cornudella de Montsant, Camp de Tarragona, Gallecs i Santa Eulàlia de Ronçana, on resideix actualment. Posteriorment tindrà lloc un col·loqui.

Tot seguit, Festa Disco amb DJ’s Bonk3rs.

Dilluns 22 d’agost: La Festa Major dels més petits i Les Havaneres

Dilluns és el darrer dia de la Festa Major, i com és habitual, és la jornada festiva dedicada als més petits. Així, entre les 11 i les 13 hores i les 17 i les 19 hores, hi haurà instal·lat un Parc Infantil a l’envelat i funcionarà un Trenet que recorrerà un circuit per la vila.

Ja a la nit, a les 21,30 hores se celebrarà el Sopar de Germanor a l’envelat, on tot seguit el grup Balandra oferirà un concert d’havaneres que, com és tradició, s’acompanyarà amb Rom Cremat. Serà la darrera activitat d’aquesta festa Major 2106.

Si vols fer algun comentari, utilitza aquest formulari.