Presentació de «El nazi de Siurana» de Toni Orensanz a Cornudella

El llibre es va posar a la venda el 25 de gener | El 12 de març es va presentar a la Biblioteca Municipal de Cornudella | Es van imprimir 3.000 exemplars de la primera edició, ja ha sortit la segona i la tercera està a la impremta

Toni Orensanz i el Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Cornudella, Salvador Olivé, durant la presentació del llibre a la biblioteca. Foto: Cedida.
Toni Orensanz i el Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Cornudella, Salvador Olivé, durant la presentació del llibre a la biblioteca. Foto: Cedida.

El periodista i escriptor falsetà Toni Orensanz va iniciar el passat 12 de març a la Biblioteca Municipal de la Fundació Roger de Belfort de Cornudella la gira de presentacions del seu darrer llibre El nazi de Siurana (Ara Llibres). «Sempre faig el mateix. Presento primer els llibres al lloc on passen, si és que hi ha interès i se’m demana. Entenc que és el normal, una espècie de deferència als pobles i la seva gent, i l’Ajuntament de Cornudella m’ho va demanar de seguida» va explicar Orensanz a CornudellaBlog.cat i PrioratDiari.cat. La presentació va despertar molta expectació, donat que tothom de Cornudella i de Siurana va conèixer el protagonista de la història, Juan Buyse. Nascut a Flandes l’any 1913 i conegut pels seus veïns de Siurana i Cornudella com «el belga», juntament amb la seva dona Anita Salden va passar desapercebut durant més de mig segle, aïllat en un magnífic xalet de pedra amb unes vistes espectaculars, als afores del nucli urbà de Siurana, conegut pel nom de «el xalet del belga».

Juan Buyse, al seu xalet de Siurana, en una fotografia apareguda en un reportatge de la revista ‘Desnivel’ en motiu de la seva mort. Foto: Revista Desnivel.
Juan Buyse i Anita Salden, al seu xalet de Siurana, en una fotografia apareguda en un reportatge de la revista ‘Desnivel’ en motiu de la seva mort. Foto: Revista Desnivel.

Fins a la publicació del llibre d’Orensanz, tot i que molts ho sospitaven, la realitat és que ningú sabia del cert si Buyse era o havia estat nazi, i de fet, molt poca gent sabia gaire del seu passat. I òbviament els que sabien alguna cosa, era el que Buyse els explicava. Certament, sempre va córrer el rumor de què «el belga» era un nazi amagat, però era només això, una mena de rum-rum que ningú sabia si era cert o fals. És possible que Juan Buyse, el veí de Siurana que va morir l’any 2002, quan tenia vuitanta-nou anys, reconegut, aplaudit i homenatjat pels seus mèrits muntanyencs, fos oficial d’un cos d’elit de les SS i una peça clau de l’ocupació nazi de Bèlgica? I quin paper hi va jugar la seva dona, Anita Salden, en aquesta història? Aquestes són algunes de les preguntes que es plantegen —i resolen— en aquest llibre, qualificat com a autèntic periodisme d’investigació. Amb el contundent i inequívoc títol «El nazi de Siurana» Toni Orensanz s’endinsa en l’obscur passat del misteriós personatge que va arribar a Siurana després de la Segona Guerra Mundial i s’hi va quedar fins al final de la seva vida.

La Biblioteca Municipal, el dia de la presentació. Foto: Elisabet Josa.
La Biblioteca Municipal, el dia de la presentació. Foto: Elisabet Josa.

Popularment sempre s’havia dit que Buyse no havia anat a viure a un lloc tan recòndit com ho era la Siurana de la postguerra per amor a la natura. De fet, aleshores Siurana restava semi abandonada, i gairebé incomunicada fins i tot per als estàndards de l’època. El telèfon no va arribar al petit poblet fins 1955, i un any després la llum. Pel que fa a les carreteres, fins a l’any 1952 no es va construïr la pista forestal des de Prades a Siurana, i la de Cornudella a Siurana el 1969, que posteriorment va ser asfaltada el 1993. Per cert, Buyse va ser un dels veïns de Siurana més oposats a la construcció d’aquesta carretera, per motius que ara semblen més obvis que mai. Els més grans recorden que molts dels materials amb què es va edificar el xalet s’havien de portar amb rucs, donat que encara no existia cap pista que arribés a Siurana des de Cornudella.

Siurana als anys 50 del segle XX oferia un aspecte desolador. Foto: (Foto: Josep Massó Vidal, dins del llibre: Aportació a la història Ciurana als 40 anys del VIIIè centenari de la reconquesta”, de Jaume Ciurana i Sans). Arxiu fotogràfic Cornudella Segle XX.

El treball de recerca d’Orensanz arriba als arxius belgues, on descobreix que Juan Buyse (Jan Buyse) va ser membre de l’associació De Vlag, que volia acabar per les dolentes amb la Resistència belga durant l’ocupació nazi. També va ser informador dels nazis, adscrit a les Waffen SS sota les ordres del temible Heinrich Himmler, l’arquitecte de l’extermini de sis milions de jueus. En el llibre es recullen algunes fotografies on apareix Buyse amb uniforme nazi. «El nazi de Siurana» posa fi a la llegenda, desvelant la veritat de Buyse, i endinsant-se en els horrors més obscurs del segle XX, aquells que van revelar la veritable essència del mal. Una història apassionant sobre nazis a Espanya, memòria històrica, fugues sonades i pactes de silenci.

La història d’aquest llibre té el seu origen en la casualitat, com acostuma a passar. Toni Orensanz va acudir a Cornudella requerit per Àngela Guxenchs, aleshores mestra d’educació física a l’institut. La idea era entrevistar i parlar de muntanyisme amb Anita Salden, nonagenària que en el passat havia estat una alpinista que amb el seu marit Juan Buyse, havia redactat una guia dels cims de tres mil metres dels Pirineus. Al llarg de la conversa, els entrevistadors van descobrir que tot just després de la mort del seu marit l’any 2002, Anita Salden va cremar totes les fotos i documentació que guardaven, encara al xalet que tenien a Siurana i que després de la mort de Buyse es va convertir en un hotel. Únicament va conservar algunes fotografies relacionades amb el muntanyisme. Va ser en aquesta primera entrevista que el periodista falsetà, que ja coneixia la «llegenda» del nazi de Siurana, va començar a tirar del fil. Segons l’autor, «una d’aquestes històries que, un cop comproves que només tens tu, et converteixen per un instant en l’home més feliç del món. És el moment (potser l’únic moment, fins i tot més que el de l’escriptura) que dóna sentit a l’ofici de periodista, just quan una mena d’il·luminació t’envaeix (això és una bona història!, penses) i un somriure plàcid se t’instal·la d’orella a orella».

Novetats en la segona i la tercera edició

«El nazi de Siurana» ja va per la tercera edició, que a hores d’ara està a la impremta. Es van imprimir 3.000 exemplars de la primera, que va sortir a la venda el passat 25 de gener. Des d’aleshores, han sortit a la llum alguns detalls inèdits, relacionats amb aspectes tan interessants com la fuga de Buyse de la presó de Merksplas l’any 1950 o la seva relació amb societats esotèriques nazis, que Orensanz ha anat afegint a les noves edicions.

L’autor

Toni Orensanz a Siurana, el 28 de gener de 2016. Foto: Carles X. Cabós
Toni Orensanz a Siurana, el 28 de gener de 2016. Foto: Carles X. Cabós

Toni Orensanz (Falset, 1970) és escriptor, dramaturg i periodista. Ha col·laborat en mitjans com La Vanguardia, La Veu de l’Ebre, Cadena SER, TV3, Avui, El Mundo, Nou Diari o Descobrir Catalunya. Té diversos llibres publicats, com «Passió, sang i oblit» (2001), «L’òmnibus de la mort. Parada Falset» (2008), i «El Falsari» (2010), la seva primera obra amb elements de ficció. El 2013 va publicar la seva primera novel·la, «l’Estiu de l’amor», a partir de l’estada de Pablo Picasso i Fernande Olivier a Horta de Sant Joan el 1909. També ha participat en obres col·lectives com «Jo no sóc de Barcelona» (2000), «Priorat» (2004) o «Ebro, el río y la vida» (2007).

Si vols fer algun comentari, utilitza aquest formulari.