Part dels impostos els han donat a l’Escola pública Dr Piñol i Aguadé de Cornudella. La plataforma liderada pels siuranencs Andreu Bartolomé i Maria Casademunt van pagar els impostos distribuint vals de 20 € per anar a comprar a les botigues del mercat de Reus. En la darrera assemblea de Catalunya Més, celebrada a Siurana, es va aprovar la dissolució del partit
La plataforma Diem Prou!, impulsada l’any 2012 pels empresaris i veïns de Siurana Andreu Bartolomé i Maria Casademunt, va pagar els impostos corresponents al primer trimestre de 2015 distribuint a Reus vals de 20 euros a persones amb pocs recursos. En total es van repartir uns 115 vals, el que equival a 2300 euros, pertanyents a la liquidació de l’Impost de Societats i l’IVA. L’acció va tenir lloc el passat 18 de juny, amb l’ajut de la Parròquia de Sant Joan de la capital del Baix Camp.
Amb els vals, els receptors podien anar a comprar a les botigues del mercat de Reus. «Ha estat colpidor constatar la coneguda realitat: que mentre alguns tenim la sort de viure sense cap mancança n’hi ha d’altres que no tenen assegurat un plat a taula». Segons comenta Bartolomé, una botiguera del mercat li va explicar que «hi ha hagut una dona que s’ha posat a plorar en veure que estava comprant al mercat, una cosa que devia fer molt temps que no feia», i apunta que «no ens considerem persones especialment bones. De fet el que donem no és res més que els nostres impostos, una obligació com qualsevol altra empresa. Però sí que ens considerem persones responsables, que davant la feblesa dels nostres governants ens plantem denunciant la seva barreja d’incompetència / traïdoria / covardia, que en gran mesura és la causa de la situació d’aquestes persones».
D’altra banda, també van donar part dels impostos a l’escola Dr. Piñol i Aguadé de Cornudella de Montsant, «també afectada per la mala administració dels nostres governants». La donació va consistir en una ajuda econòmica, no especificada però que es correspon «a una part restant de l’IVA» per tal que el col·legi compri material.
No barrejar independència i sobirania
«Qualsevol decisió que pren el Parlament de Catalunya en referència als afers dels catalans és sobirania. I en aquest sentit fa més de 7 anys que vam encarregar la Hisenda Pròpia. I els nostres governants diuen que no poden, que no els deixen… Que cal la Independència per poder tirar endavant… Mentida!».

Segons la plataforma, «la Sobirania la tenim, com la té qualsevol poble en el món democràtic, el que cal és exercir-la». «És en l’exercici d’aquesta sobirania que decidirem les nostres dependències i independències, com qualsevol altre país, bàsicament ho farem com a conseqüència de les afinitats / interessos amb altres països. Podem preguntar als catalans per la nostra dependència o independència d’Espanya». «És més, els catalans hem demanat ser preguntats sobre això. Però no podem condicionar el funcionament del nostre país a aquesta qüestió».
Diem Prou!, aposta per un Govern «valent, fidel i competent», i afirma que fa tres anys, el Conseller Mas Colell «va dir que calia fer un Tancament de Caixa. Potser va ser la darrera vegada que vam sentir-li dir allò que realment pensava. Algú el devia avisar que fer allò significava desencadenar un procés sense marxa enrere. I és clar, hi ha molta gent a Catalunya que viu de què aquest país no funcioni com molts voldríem. El Conseller no va tornar a parlar-ne».
Al llarg dels darrers tres anys, la plataforma ha estat reclamant a l’ATC (Agència Tributària de Catalunya) que els facilités els formularis de l’IVA i el de l’Impost de Societats, però segons afirmen, només han rebut silenci com a resposta «i mentrestant, a totes les ciutats de Catalunya, hi ha gent sense feina que passa gana i botiguers i autònoms amb ganes d’ajudar a capgirar aquesta situació. A què esperem?».
Catalunya Més, el malaguanyat fill de Diem Prou!
Un altre dels projectes impulsats per Andreu Bartolomé, la fundació del partit polític Catalunya Més, va acabar amb la dissolució del mateix en la darrera assemblea, celebrada a Siurana fa un mes. «La nostra intentona de fer una proposta política no ha tingut èxit. Érem conscients de les mínimes possibilitats però tot i això teníem la sensació que ho havíem d’intentar», explica. Tot i haver posat més de 50.000 euros propis en estudis i disseny per a crear el partit, Bartolomé reconeix que «no hem estat capaços de convèncer i aconseguir la militància mínima per fer viable la proposta».
Catalunya Més va néixer l’any 2013, però té els seus orígens dos anys abans, quan arran de la campanya Diem Prou!, Maria Casademunt i Andreu Bartolomé van arribar a la conclusió que només aconseguirien el país que desitjaven a través d’un partit polític «que treballés des de l’honestedat, la coherència i la responsabilitat». Així es van preparar els fonaments de Catalunya Més, comptant amb el suport d’un equip de més de 100 persones i amb un lideratge assumit per Bartolomé.
—