Una família dels Guiamets denuncia l’Institut Català de l’Adopció

Marc Sales i Clara Maria Feloaga denuncien l’Institut Català de l’Acolliment i de l’Adopció (ICAA) al Síndic de Greuges per la declaració de no idoneïtat per a l’acolliment de dos germans. El Departament de Benestar Social i Família diu que el procediment ha estat el correcte

Clara Feloaga i Marc Sales Foto: PrioratDiari.cat.
Clara Feloaga i Marc Sales Foto: PrioratDiari.cat.

La família Sales-Feloaga fa mesos que està immersa en una pugna amb l’Institut Català de l’Acolliment i de l’Adopció (ICAA), amb l’objectiu que aquest organisme aprovi la seva sol·licitud per adoptar dos germans amb necessitats especials. Fins al moment, les coses no han anat tal com esperaven, donat que l’ICAA ha desestimat la sol·licitud i posteriors al·legacions en tres ocasions.

Marc Sales Aragonès i Clara Maria Feloaga Ibars es van conèixer per Internet l’any 2000 i es van casar el 2002. La Clara vivia a Badalona i en casar-se van fixar la residència als Guiamets, el poble del Marc. Va estudiar FP administratiu, tot i que des que es van casar fa de pagesa i porta els comptes familiars. En Marc treballa de repartidor de premsa des de fa dos anys, feina que fa molt a gust perquè li agrada conduir; cada dia fa uns 300 kilòmetres. S’aixeca a les tres de la matinada i treballa fins a les onze del matí. Marc Sales va ser cap de llista de Tots Som Guiamets en les passades municipals del 24-M, candidatura que va obtenir dos regidors.

Comencen els tràmits…

La parella guiametana va iniciar els tràmits de sol·licitud d’adopció el 26 de maig de 2014, a l’Institut Català de l’Acolliment de l’Adopció (ICAA), davant del registre del Departament de Benestar Social i Família. El 14 d’octubre van mantenir una primera reunió amb l’equip tècnic de la «Fundació Casa Sant Josep de Tarragona» format per un psicòleg i un treballador social. Posteriorment, en diferents dates es van produir cinc reunions més, totes amb l’objectiu, per part de l’equip tècnic, d’elaborar una valoració psico-social del matrimoni, la darrera el dia dijous 11 de desembre.

… comencen els problemes

I aquí és on comença a embolicar-se la història per als Sales-Feloaga: «El dijous dia 11 a la tarda ens vam presentar puntualment a la trobada que teníem prevista amb els tècnics de preadopcions de la Casa Sant Josep, però la nostra sorpresa va ser majúscula quan, en lloc d’una trobada de valoració com les anteriors ens vam trobar amb una reunió on únicament se’ns va informar (sense previ avís, per sorpresa) del resultat de la nostra avaluació», expliquen. El resultat era de no idoneïtat dels sol·licitants per a l’adopció dels dos germans.

En plena decepció, i encara paint la notícia «la nostra sorpresa va ser encara molt pitjor quan, instants després, encara sense haver-nos refet del cop que suposa entendre una decisió que no esperàvem ni enteníem, ens van proposar que signéssim un full de renúncia al procediment, argumentant que d’aquesta manera tot seria més fàcil». «Tenien l’imprès i el bolígraf a punt perquè ho signéssim». El matrimoni s’hi va negar perquè no va voler renunciar «a allò pel que durant molt temps hem treballat», i aleshores van anunciar que recorrerien la decisió, que la família considerava «arbitrària, injusta i subjectiva, i que òbviament no compartíem».

Els informes psicosocials i les al·legacions

Entre altres valoracions, aquest primer informe psico-social conclou, entre altres aspectes, que els Sales-Feloaga no són suficientment conscients de les dificultats que implicaria la incorporació de dos nens de necessitats especials a la seva vida actual; que no transmeten «solidesa i els recursos necessaris» i que no tenen suficient estabilitat econòmica. Per al matrimoni, aquestes «són acusacions duríssimes i injustificades, totalment subjectives, que un comitè tècnic no ha de poder valorar per si mateixes i com a determinants sota cap concepte».

Totalment en desacord amb aquesta resolució i preocupats pel caire que estan adquirint els esdeveniments, la parella decideix enviar una carta al Síndic de Greuges (14 de desembre de 2014) explicant la seva versió dels fets, i un mes després presenta al·legacions a l’informe (19 de gener de 2015). En les al·legacions, els Sales-Feloaga argumenten que l’equip tècnic de la Fundació Casa Sant Josep va basar les seves conclusions en «mentides, falsedats, manipulacions de la realitat i omissió d’informacions que haurien resultat claus per a atorgar-nos la nostra idoneïtat per a adoptar», i els acusa d’emetre «un informe fals i fet a mida per a tombar-nos el nostre projecte d’adopció; informe que ha estat realitzat a posteriori d’haver-nos negat a acceptar la renúncia que ens van proposar».

En vista de les al·legacions presentades pels Sales-Feloaga, el dia 21 de gener el Comitè Tècnic d’Avaluació acorda retornar l’expedient per tal de «justificar millor la no idoneïtat i argumentar millor les causes que la justifiquen». Així doncs, l’equip tècnic torna a elaborar un nou informe psico-social amb data 17 de febrer de 2015, en el qual es reitera la no idoneïtat per a l’adopció. Segons la família sol·licitant, aquest segon informe s’elabora «sense que s’hagi produït cap més contacte o sessió de valoració entre els senyors Sales-Feloaga i els tècnics de la Fundació Casa Sant Josep des d’abans de l’elaboració del primer informe», i asseguren que, tot i això, aquest segon informe «és molt més dur que l’anterior». La família assegura que entre tots dos informes existeixen «contradiccions notòries que qüestionen la validesa i l’objectivitat dels tècnics».

Així les coses, els Sales-Feloaga el 6 de març presenten al·legacions contra aquest segon informe desfavorable. Els guiametans argumenten que «els tècnics no aporten cap test psicològic realitzat al senyor Sales, de tal manera que les seves apreciacions són absolutament subjectives, interessades i fetes a mida en funció del resultat que volien obtenir» i afirmen que els tècnics de la Fundació Casa Sant Josep es van negar en tot moment a parlar amb familiars, amics i veïns «que ens coneixen de tota la vida, i que haurien pogut donar un perfil nostre molt més ajustat a la realitat que el que ells han sabut percebre de manera maldestra en vuit hores de reunions». Tanmateix, acusen l’equip tècnic de no haver «realitzat cap entrevista per separat als dos membres de la parella, ni cap test d’avaluació psicològica en cap moment que pugui justificar de manera objectiva les afirmacions i percepcions subjectives que realitzen i no demostren».

El 12 de març de 2015, l’ICAA respon les segones al·legacions dels Sales-Feloaga amb una resolució, que ratifica per tercera vegada la no idoneïtat del matrimoni per a l’adopció de dos germans amb necessitats especials. Aquesta resolució signada per la directora de l’ICAA Núria Canal, s’ha elaborat, segons sospita Marc Sales «d’acord amb un suposat informe preceptiu del Comitè Tècnic que hem demanat però que no hem pogut veure, i que està realitzat per uns suposats tècnics que no sabem qui són, perquè tot i que també hem demanat els seus noms tampoc no ens els han comunicat».

I ara què?

A partir d’aquí, la cosa es complica encara més. Una de les opcions per continuar amb el procés seria fer-ho mitjançant la via judicial, fet que obligaria als Sales-Feloaga a gastar «uns 4.000 euros en advocat i procurador i esperar uns quants mesos per saber si al final un jutge decideix que som idonis». «Òbviament, en cas que així sigui, l’ICAA ho recorrerà (com fa sempre, en tots els casos) i haurem de posar més diners i més temps per poder continuar tot el procés». «I si finalment no defallim i algun dia un jutge ens dóna definitivament la raó i la idoneïtat, l’opacitat —denunciada textualment així de manera pública pel Síndic de Greuges— a l’hora d’atorgar els nens en adopció farà previsiblement que nosaltres ens quedem sense opcions, ens caduqui la idoneïtat (té una vigència de tres anys), i haguem de començar de nou tot el procés».

En lloc de recórrer a la via judicial, per les despeses de diners i temps que suposa, la família opta per dirigir-se a la Consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, mitjançant una reclamació registrada el 12 de juny a l’oficina de Benestar Social i Família de Falset. En la mateixa, els Sales-Feloaga fan una relació dels fets i adjunten signatures de persones conegudes i un l’informe psico-social independent, així com una relació de documentació de les resolucions i al·legacions generats fins a la data, entre altres documents. En la reclamació es demana la nul·litat de la resolució presa per la directora de l’ICAA, així com la revisió de tot l’expedient; el cessament «immediat» de la senyora Montserrat Fàbregas i Rabassa —responsable de l’ICAA a Tarragona— i de la senyora Núria Canals i Pubill —directora de l’ICAA—; l’entrega a Fiscalia de tot l’expedient, «per tal d’aclarir si en el transcurs del mateix s’han produït delictes de prevaricació, malversació de fons públics, falsedat documental omissió de perseguir el delicte i altres per part dels responsables de l’ICAA», així com que aquesta reclamació es faci arribar a tots els grups parlamentaris del Parlament de Catalunya «perquè emprenguin políticament les mesures legals necessàries per evitar que en el futur casos com aquest es puguin repetir». Segons els Sales-Feloaga, la documentació aportada «acredita que els informes realitzats per la ICIF Fundació Casa Sant Josep són falsos i ens perjudiquen greument».

Es dóna la circumstància que Marc Sales i Clara Maria Feloaga van coincidir un dia després amb la Consellera Neus Munté —poc després nomenada també Vicepresidenta i portaveu del Govern—, en l’acte d’homenatge a Neus Català celebrat el passat dissabte 13 de juny a Falset. Segons explica Sales «és just agrair-li el fet d’haver-nos dedicat cinc minuts a poder parlar del tema de l’adopció, i valorem de manera positiva la seva predisposició a revisar tot l’expedient. Li donem un vot de confiança, i estem convençuts que sabrà prendre les decisions més encertades i justes en benefici de tots».

Hortènsia Grau (ICV): «Costa molt creure el que hi posa en els informes»

Hortènsia Grau, Diputada pel Grup Parlamentari d’Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa, coneix i ha parlat amb Marc Sales en diverses ocasions, i segueix el seu cas amb interès. També va estar present en l’homenatge a Neus Català, on van coincidir tots dos, on també va assistir Neus Munté. En principi, a Grau li va «sorprendre l’informe de l’ICAA, denegant la idoneïtat, quan (els Sales-Feloaga) són dues persones totalment normals i integrades». «No s’entén, és molt millor per a les criatures que no estiguin institucionalitzades, sinó que estiguin amb famílies, i que l’objectiu que té o que hauria de tenir el Departament és aconseguir el màxim de famílies i el mínim d’institucionalització». Diu que «està més que estudiat que per als nens, el pas per aquestes institucions, per molt que estiguin ben cuidats i controlats, no és el mateix que un entorn familiar».

La Diputada ha parlat tant amb la família dels Guiamets com amb la Consellera Neus Munté: «En la mesura que he pogut, he insistit a la Consellera que si us plau s’ho mirés, que revisés la documentació», ja que li «costa molt creure el que hi posa en els informes». A banda dels informes tècnics i psicològics, com a antropòloga creu que «si es vol conèixer alguna cosa d’algú en concret, el millor que es pot fer és anar a la comunitat on viu aquesta persona i preguntar, i més en una comunitat petita, on es pot anar fàcilment a l’Ajuntament, l’entorn de treball, amics, coneguts i veïns, i preguntar».

El Departament de Benestar Social i Família defensa el dictamen negatiu elaborat pels experts

Tant des de l’ICAA a Tarragona com des del Departament van declinar fer cap declaració, al·legant que «no poden donar detalls sobre casos particulars». Finalment, però, PrioratDiari.cat va poder parlar amb fonts del Departament liderat per Neus Munté.

En primer lloc, des del Departament es vol remarcar que «la no idoneïtat d’aquestes persones és per fer l’acolliment de dos germans amb necessitats especials, no la no idoneïtat per qualsevol altre cas», i reafirma que els Sales-Feloaga «no són idonis per donar resposta a les necessitats especials d’aquests germans, això no vol dir que no siguin idonis per a altres tipus d’acolliment, no se’ls està tancant la porta a altres tipus d’acolliment».

Des del Departament també defensen «que s’ha seguit el procediment correcte». «Nosaltres considerem que la nostra feina està ben feta i que realment aquesta família no és idònia per l’acolliment d’aquest grup de germans. S’ha seguit el procediment, entenc que als interessants no els ha agradat aquesta decisió». «L’ICAA treballa amb uns equips de psicòlegs de reconegut prestigi, ho fan bé i no tenim cap indici que en aquest cas hi pugui haver cap error».

Sobre les dures acusacions que els Sales-Feloaga han difós mitjançant les xarxes socials i per altres mitjans sobre aquest cas, el Departament «probablement prendrà mesures», i comenta que fins a moment el Síndic de Greuges no s’ha pronunciat sobre el cas, però que «probablement» doni la raó a l’ICAA. Pel que fa a totes aquestes acusacions i denúncies «quan els procediments d’aquestes denúncies acabin, veurem a qui li donen la raó».

Carles X. Cabós. Publicat a PrioratDiari.cat el 02/07/2015.

Si vols fer algun comentari, utilitza aquest formulari.