Cornudella aprova la moció de suport a la llei de consultes per unanimitat

Una dotzena d’entitats de la vila ja han donat suport a la consulta del 9-N

ple lleiconsultes20140924
Imatge dels regidors, secretària i alcalde en la sessió d’ahir. Foto: Carles X. Cabós.

Com era previsible, ahir al vespre el Ple ordinari de l’Ajuntament de Cornudella va aprovar per unanimitat el punt número 8 de l’ordre del dia: “Aprovacio, si escau, de la moció de suport del mon local a la convocatòria de consulta sobre el futur polític de Catalunya del 9 de novembre de 2014”.

Els tres regidors de CiU -reivindicativament ataviats amb samarretes de “Ara és l’hora”- i els cinc d’ERC entre els que s’hi trobava l’alcalde Josep M. Castan, van aprovar per unanimitat i sense discussió la moció de suport a la llei de consultes. Va faltar al ple la regidora d’ERC Laura Vallverdú. Tot va anar com una bassa d’oli en l’aspecte de fons -l’aprovació de la moció-, ja que els dos grups municipals tenien clar quina era la seva idèntica postura en la votació, però no en les formes en que s’ha portat aquesta qüestió.

Així doncs, les discrepàncies van arribar en el torn de precs i preguntes. La regidora de CiU Meritxell Cardona va recriminar a l’alcalde Josep M. Castan que no accedís a convocar un ple extraordinari per tractar aquest tema el passat dilluns 22 de setembre, dia recomanat per l’AMC (Associació de Municipis de Catalunya) i l’AMI (Associació de Municipis per la Independència). Castan va respondre que si ja hi havia programat un ple ordinari per dimecres dia 24, en el qual hi havia incorporada en l’ordre del dia la moció de suport, no era necessari convocar cap ple extraordinari, remarcant que “si no hi hagués programat aquest ple ordinari, s’hagués convocat l’extraordinari, l’important era que el ple es celebrés durant la setmana”. Castan també va afirmar que “l’Ajuntament va consultar a l’AMI si era necessari convocar el ple extraordinari el dia 22, i la resposta va ser que no, però si podia ser, que la moció es portés al ple com més aviat millor”.

CiU també es va queixar de que quan no es va acceptar la seva petició de celebrar el ple extraordinari, ningú els havia avisat oficialment de la celebració del ple ordinari d’ahir dimecres. Castan va respondre que havien estat avisats “de paraula”, i que per tant ja ho sabien.

Les discrepàncies al voltant de la necessitat o no d’haver convocat el ple extraordinari dilluns, i les formes en que es va acabar convocant el ple d’ahir van continuar una estona, cadascú atrinxerat en la seva postura, sense arribar a posar-se d’acord en cap moment. L’alcalde, irònicament, fins i tot es va oferir per celebrar un ple extraordinari per aprovar “una altra vegada” la moció.

Així doncs, l’ajuntament cornudellenc s’ha sumat a la dotzena d’entitats de la vila que fins al moment ja han manifestat el seu suport oficialment. Es tracta de l’ADF (Associació de Defensa Forestal), Associació Excursionista de Cornudella de Montsant, Club Nàutic Cornudella, Club Ciclista Cornudella, Associació de Dones de Cornudella de Montsant, Associació Fòrum Cornudellenc (Cornudellablog.cat), Colla Castellera Brivalls de Cornudella, Paellers de Cornudella de Montsant, Club de Bitlles de Cornudella de Montsant, Futbol Club Priorat Nord, Grup Sardanista Montsant i CTT (Club de Tennis Taula).

Pel que fa a la comarca, un total de 70 entitats donen suport a la consulta del 9-N. Respecte a municipis del Priorat, ja en son 16 -d’un total de 23- que han aprovat en sessions plenàries la moció de suport: Cabacés, Capçanes, Cornudella de Montsant, El Masroig, Falset, Gratallops, La Bisbal de Falset, La Figuera, La Morera de Montsant, La Torre de Fontaubella, La Vilella Baixa, Marçà, Poboleda, Pradell de la Teixeta, Torroja del Priorat i Ulldemolins.

Adhesió al Pacte d’alcaldes i alcaldesses

D’altra banda, en el ple d’ahir també es va aprovar per unanimitat l’adhesió al Pacte d’alcaldes i alcaldesses, una iniciativa europea per implicar els governs locals en la lluita contra el canvi climàtic, pel qual els municipis assumeixen l’objectiu de reduir les seves emissions més d’un 20% l’any 2020. Així, l’ajuntament de Cornudella haurà d’adoptar una sèrie de mesures com l’el·laboració d’un pla local d’eficiència energètica i energies renovables i un informe bienal sobre les fites aconsseguides, entre d’altres.

Nou rocòdrom

Un altre punt de l’ordre del dia que es va aprovar ahir va ser el relacionat amb el rocòdrom, concretament de la modificació del conveni de cessió de l’espai destinat a rocòdrom a la seccio d’escalada de l’Associació Excursionista de Cornudella de Montsant. Es va acordar allargar el termini de cessió dels 10 anys previstos inicialment als 12, així com fixar el preu del lloguer de l’espai en 600 euros anuals. La secció d’escalada de l’Associació d’Excursionistes es faria càrrec del projecte del nou rocòdrom i la seva adeqüació dins les instal·lacions del pavelló poliesportiu.

Si vols fer algun comentari, utilitza aquest formulari.