L’agrupació poboledenca col·labora acualment amb l’Hospital Saint Jean de Dieu de Thiès, al Senegal
Poboleda Solidaritat és un petit grup de persones de Poboleda que col·laboren amb la Fundació Althaia de Manresa, una fundació privada sense ànim de lucre que treballa amb l’Hospital Saint Jean de Dieu de Thiès, al Senegal. L’objectiu de la Fundació és col·laborar amb aquest hospital, mitjançant millores de tipus estructural i tècnic, enviant-hi material i ocupant-se de la formació. La finalitat és millorar la qualitat assistencial i ajudar a convertir aquest hospital en centre de referència d’especialitats mèdiques de la regió nord, en un país on tan sols el 7% de la població té accés a la sanitat pública.
El nexe d’unió entre Poboleda i la Fundació Althaia va ser Ma. Dolors Rosinés, traumatòloga i membre del comitè de cooperació internacional d’Althaia. La seva mare va néixer a Poboleda i tant els seus dos germans com els seus pares van viure tota la vida al poble. El seu pare va passar tots els anys de la guerra vivint a casa dels seus avis i anant a l’escola a Poboleda. Tot i que la Dolors no va néixer a Poboleda -ho va fer a Sabadell l’any 1960- gairebé tota la seva família ho és, i com ella mateixa explica “des de molt petita, crec que des dels tres anys, quan s’acabava el col·legi em portaven o anàvem en tren i cotxe de línia fins a Poboleda i m’estava amb els meus avis tot l’estiu, la setmana santa , nadals i alguns caps de setmana. Per tant jo sempre m’he sentit molt de Poboleda i durant tota la meva vida sempre que he pogut he vingut a aquest trocet de mon que m’estimo molt”.
.

.
Així, l’any 2010 la Neus Llebaria i en Domènec Franquet, de Poboleda, demanen a la doctora Rosinés per fer una xerrada sobre el projecte en que aleshores estava col·laborant, l’hospital rural de Saint John of God, a la localitat de Mabesseneh, a Sierra Leone. “La Dolors Rosinés havia treballat a Sierra Leone, operant i estudiant sobre el terreny futurs projectes per millorar les condicions dels hospitals” explica Neus Llebaria, membre de Poboleda Solidaritat. Dit i fet, el juliol d’aquell any es va celebrar la xerrada, que més endavant es va repetir a l’Ajuntament de Cornudella de Montsant, organitzada per l’Associació de Dones. En tots dos casos, la traumatòloga explicà la seva experiència treballant a Sierra Leone i el projecte que s’estava duent a terme des d’Althaia. “A nosaltres llavors ens va semblar una bona idea fer diners per aquesta fundació i ens vam posar en marxa”, diu la Neus. Així va néixer Poboleda Solidaritat, format per un petit grup de persones de Poboleda i la mateixa Dolors Rosinés.
La manera en que aquesta agrupació poboledenca col·labora amb la Fundació Althaia és muntant “paradetes solidàries”, on venen objectes que han aconseguit mitjançant donacions de particulars o associacions. A més de Poboleda, on munten una ‘paradeta solidària’ cada any, també n’han organitzat a Cornudella de Montsant i Prades. En el cas de Cornudella, Poboleda Solidaritat es va posar en contacte amb l’Associació de Dones i amb l’escola pública Piñol i Aguadé, que van col·laborar el·laborant manualitats per vendre. El mateix procediment es va seguir a Poboleda, amb els nens i nenes de l’escola pública i el grup de dones del poble que fa manualitats. En tots els casos, es va explicar on havien d’anar destinats els diners que s’aconseguissin amb la venda de les manualitats.
.

.
Efectivament, els diners que es van aconseguir mitjançant les paradetes solidàries fins l’any 2013, es van sumar a les partides pressupostàries destinades a l’hospital rural de Saint John of God de Mabesseneh, per equipar i posar en funcionament 2 quiròfans i una central d’esterilització, vestuaris, mosquiteres o papereres, entre d’altres. També es va aconseguir una rentadora industrial, equipar la sala de maternitat i renovar el material quirúrgic. Però sobretot, subratlla la doctora Rosinés “es va treballar molt en formació: mesures higièniques, esterilització, tècniques bàsiques sanitàries, material pedagògic en forma de pòsters, dossiers, etc, i atorgant 6 beques per estudiar infermeria durant 3 anys, que encara estan en actiu”.
A finals del 2013 s’acaba el projecte de Sierra Leone i el germans de Sant Joan de Deu demanen ajuda a la Fundació Althaia per a l’hospital Saint Jean de Dieu, també de l’ordre, que es troba a Thiès, Senegal. Així, el desembre del 2013 s’hi va desplaçar la doctora Rosinés, juntament amb l’anestesiòleg Josep Delgado i Rosa Alsedà, de l’equip d’infermeria, per conèixer de primera mà quines eren les necessitats de l’hospital i com es podia ajudar. “Igual que a Sierra Leone, les condicions dels seus quiròfans son molt precàries; el material quirúrgic de que disposen es més que precari, no existint un veritable circuit de net i brut, i per tant es posa en risc l’esterilitat; no tenen central d’esterilització, i això fa que es realitzi una esterilització precària que crema i fa mal be l’instrumental i que surt molt costós, sobretot perquè es consumeix molta electricitat (que es molt cara doncs es produeix amb fuel)…” explica la Dolors.
D’aquesta visita a Senegal en va sortir un informe que es va presentar a la direcció d’Althaia i que va ser aprovat, i actualment s’està iniciant un nou projecte amb aquest hospital, que és on actualment van a parar els diners que recull Poboleda Solidaritat. “A més, el personal de l’hospital ens demanà formació sobre diferents facetes, moltes de les quals es poden realitzar enviant una persona d’aquí perquè la faci sobre el terreny. I en quest moment estem en això, preparant per iniciar 1 o 2 línies de formació de cara al desembre i per començar a valorar inventari i mirar de millorar tot el tema de quiròfan i d’esterilització”, afirma la doctora.
Precisament la darrera ‘paradeta solidària’ d’enguany -de moment no en tenen cap més de prevista- es va organitzar a Poboleda el diumenge 3 d’agost, Festa Major del poble. Entre el que van vendre aquell dia i els xupa-xups de xocolata que van anar venent durant l’hivern a 1 euro -elaborats artesanalment a la xocolateria local Xocoleda, propietat de la Neus i el Domènec- van aconseguir sobrepassar els 1.000 euros, que ja han estat entregats a la Fundació, i que aniran destinats al Senegal. “Potser no sembla molt, però durant aquests anys ja hem passat dels 6.000 euros, que sabem que s’utilitzen per equipament de material i medecines per l’hospital, beques d’estudi o formació del personal, entre altres coses” diu Neus Llebaria.
.

.
.
L’Hospital Saint Jean de Dieu de Thiès
El 14 de març de 1981, personalitats civils i religioses, governador, prefectes i caps de departament es reuneixen a Thiès, al districte Nguenté Diakhaw, per inaugurar l’hospital, construït pel bisbe François-Xavier Ndione. El seu funcionament es confia als Germans de Sant Joan de Déu -presents a Thiès des de 1975- amb la participació, a partir del 15 d’agost de 1983, de les Germanes Carmelites Missioneres Teresianes. El 1998, Monsenyor Jacques Sarr obre una escola d’infermeria, annexa a l’hospital, sota el patrocini del bisbe Ndione. En tres anys, forma promocions de 25 estudiants i els prepara per al diploma estatal.
.

.
L’Hospital Saint Jean de Dieu és un hospital catòlic, i es troba a la ciutat de Thiès, situada a 70 km de la capital de Senegal, Dakar. Thiès és la tercera població del país, darrere de Dakar i Touba, amb una àrea d’influència de 320.000 habitants. És la ciutat més industrialitzada del país i un important eix de comunicacions.
Disposa de servei d’urgències durant les 24 hores del dia, 7 dies a la setmana. Té una capacitat de 125 llits i dues sales d’operacions, amb una tercera en procés d’equipament. Ofereix atenció mèdica especialitzada a la comarca, com cardiologia, neurologia, pneumologia, traumatologia, urologia, oftalmologia i otorinolaringologia; pediatria, neurocirurgia, obstetrícia i ginecologia, entre moltes d’altres especialitats. Disposa de servei d’ajuda al diagnòstic, com proves anònimes voluntàries del VIH-SIDA, i laboratori biomèdic per bacteriologia, hematologia, parasitologia, bioquímica; banc de sang i de cèl·lules.
També ofereix altres serveis a la ciutat i comarca, com el vehicle “Oftalmobus”, amb el qual un dia a la setmana, tècnics oftàlmics i metges realitzen l’atenció sanitària en els pobles veïns. Tanmateix, compta amb dues ambulàncies, utilitzades per derivar els pacients o transportar-los a altres centres de diagnòstic.
.
La Fundació Althaia i l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu

La Fundació Althaia, constituida oficialment el 4 de desembre del 2002, esta regida per un patronat formada per cinc institucions: l’Ajuntament de Manresa, l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, la Mútua Manresana, la Fundació Catalunya-La Pedrera i la Generalitat de Catalunya.
“El 2007 els germans de la Orde de Sant Joan de Deu (que formen part del patronat d’Althaia) varen demanar-nos si podríem col·laborar amb l’hospital de Mabesseneh, hospital que des de fa 40 anys pertany a la ordre i que com tot a Sierra Leone havia quedat totalment destruït durant la guerra”, explica Rosinés. “De fet el 2005 ja s’havia iniciat una col·laboració amb aquest hospital des de la unitat de pediatria de l’hospital de Sant Joan de Deu d’Esplugues, i a nosaltres se’ns demanava col·laboració per muntar el quiròfans, per la planta d’adults i per la secció materno-infantil. A partir d’aquí s’inicia un projecte de col·laboració entre els dos hospitals i es crea el comitè de cooperació internacional d’Althaia”.
Per la seva banda, l’orígen de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu es remunta al segle XVI -fundat l’any 1537 a Granada (Espanya)-, i és present a més de 50 països dels cinc continents. Està format per 1.230 Germans, més de 40.000 professionals i, col·laboradors, 8.000 voluntaris i més de 300.000 benefactors i donants. Es tracta d’una de les majors organitzacions internacionals de cooperació sense ànim de lucre del món. És, també, una institució que forma part de l’Església i, per tant, diferent a les Organitzacions No Governamentals.
.
Poboleda, poble solidari
La doctora Rosinés no ho dubta: “Poboleda ha demostrat que es un poble molt solidari, i la Neus i el Domènec uns autèntics motors de tot el que ha anat passat, des del moment en que comencen a organitzar una sèrie d’activitats com vendre xocolata solidaria, samarretes, concert, donatius, i les paradetes solidaries, en que per cert els nens i les dones de Cornudella també hi varen participar un any”. “Total, que des del 2010 fins al 2013 en que acabem el projecte de l’hospital de Mabesseneh, es varen recollir a Poboleda 4.000 euros. Realment es un poble molt solidari. I em sento orgullosa de formar-ne part”.
—
Fonts d’informació:
Neus Llebaria Domenech (Poboleda Solidaritat)
Mª Dolors Rosinés, traumatòloga i membre del comitè de cooperació internacional d’Althaia
Diari Regió 7, dissabte 2 d’agost de 2014 (http://www.regio7.cat/)
Fundació Althaia (http://www.althaia.cat/)
Orde Hospitalària de Sant Joan de Déu (http://www.pssjd.org/ca-es/elParc/Paginas/Orde-de-Sant-Joan-de-Deu.aspx)
Hospital Saint Jean de Dieu de Thiès (http://dakarnetwork.com/hsjd/)
Histoire de l’Eglise catholique au Sénégal du milieu du XVe siècle à l’aube, Joseph-Roger de Benoist. (Llibre electrònic de Google)