Els Brivalls viatgen diumenge a Cornellà a oferir els seus millors castells

brivalls intim20140926
El darrer assaig de divendres, abans de la cita a Cornellà. Foto: Brivalls de Cornudella.

La colla castellera Brivalls de Cornudella es trasllada aquest diumenge 28 de setembre a Cornellà, convidats pels amfitrions, els Castellers de Cornellà, per participar en la festa major del  barri d’El Pedró. En la diada, que tindrà lloc a la Plaça Pallars del barri cornellalenc a partir de les 12 del migdia, també hi participaran els Castellers de Solsona. La colla castellera del Priorat viatja al Baix Llobregat amb les millors intencions, i amb totes les possibilitats obertes.

Els Brivalls sortiràn de 2de6, aquest és l’únic castell que sembla segur. Depenent d’aquest i de les sensacions que se’n desprenguin, els Brivalls podrien optar pel 4de7 en segona ronda. Els prioratins van descarregar el seu primer i darrer 4d7 el diumenge 24 d’agost, a la diada de Festa Major de Cornudella. Aquell dia, a més, van aconseguir la millor actuació de la seva història. Des d’aleshores, només han tornat a provar aquest castell a la Festa del Vi de Poboleda, el passat dia 13, que va quedar en intent desmuntat.

El cap de colla Sisco Martínez afirma que “L’actuació de Cornellà depenia de com anés l’assaig d’ahir divendres. I va anar molt bé, així que sortirem a plaça a fer els nostres millors castells. Sortirem amb 2d6 en primera ronda, i depenent de com vagi podríem provar algun castell de 7”. Així doncs, els Brivalls sortiran a plaça amb la intenció d’almenys igualar la seva millor actuació.

.Viatge amb autocar

Per primera vegada des de la refundació de la colla a començaments de l’any passat, la majoria dels castellers prioratins es traslladaran a la cita castellera en autocar. Cornellà és la plaça més allunyada en que fins el moment hauran actuat els Brivalls. Fins ara, sempre s’havien traslladat a les diades en que han participat -totes al Priorat i el Camp de Tarragona- en vehicles particulars. I aquest continuarà sent diumenge el transport d’una trentena de castellers, donat que tots els Brivalls no hi caben en un autocar, i són massa pocs -i el pressupost massa magre- per llogar-ne dos. Coses de les grans colles petites.

La sortida de l’autocar tindrà lloc a les 8 del matí des de la benzinera de Cornudella. Cinc minuts més tard, a la Venta del Pubill es farà la primera aturada per recollir als Brivalls procedents de Poboleda, i a les 8’25 es repetirà l’operació a la benzinera de les Borges del Camp (N-420) per recollir als procedents de Falset i altres llocs. Per als que es traslladin a Cornellà en vehicles particulars, el punt de trobada està previst a les 11 del matí al local dels Castellers de Cornellà (Google maps: https://goo.gl/maps/kAbLD).
.

La polèmica del “3 Rondes”

Els Brivalls actuen per primera vegada “en un barri aïllat de l’àrea metropolitana de Barcelona”
.
Per damunt de tot, i sigui quin sigui el resultat final, els Brivalls viatgen a Cornellà amb moltes ganes i il·lusió afegides, després de la polèmica creada el passat 7 de setembre pel programa radiofònic “3 Rondes” de Catalunya Ràdio. A propòsit d’aquesta actuació castellera, el programa, dins la secció “la llenya” va criticar als Brivalls per acudir al Pedró en lloc de participar al Concurs-7 que se celebra el mateix dia a Torredembarra. Segons els conductors del programa 3 Rondes ““val més actuar al costat d’una gran repercussió mediàtica que acudir a una actuació en un barri aïllat de l’àrea metropolitana de Barcelona”. No prou satisfets amb aquesta afirmació, encara van fer més amics quan van dir que la negativa dels Brivalls de participar al Concurs-7 per fer-ho a Cornellà suposava “un menyspreu cap a l’espectacle casteller més gran del món”.

Lògicament, aquests comentaris no van caure gens bé ni als Brivalls ni als Castellers de Cornellà, i les crítiques al programa no es van fer esperar. Durant la retransmissió del programa següent, el diumenge 14 de setembre al vespre, multitud de tuits enviats al programa amb el hashtag #nivalorniseny demanaven al programa que es disculpés per les seves declaracions. Fins i tot l’escriptor i polític Ignasi Riera, que havia estat regidor de l’Ajuntament de Cornellà, va adreçar una carta al director de Catalunya Ràdio, fent arribar la seva disconformitat amb els desafortunats comentaris del 3 Rondes. Finalment, durant el programa d’aquell mateix vespre, els conductors del programa van dir: “I a propòsit de la llenya de la setmana passada, que va provocar rebombori a la xarxa, per la llenya a les colles que havien rebutjat d’anar al concurs-7, que vam personalitzar finalment en els Brivalls de Cornudella, que va fer que persones d’aquesta colla, i també de Cornellà, on aniran a actuar el dia del concurs a Torredembarra, se sentissin molestes. Aquesta no era ni de bon tros la nostra intenció i per tant, si cal al 3 Rondes ens disculpem i rectifiquem. Que cadascú actuï on li plagui més”.

En realitat, la polèmica no hauria d’haver existit mai. La participació al barri del Pedró ja estava acordada entre Castellers de Cornellà i Brivalls des de feia mesos. Però a començaments de setembre, la colla de Cornudella de Montsant va rebre una notificació per part de la Coordinadora de Colles Castelleres, convidant els Brivalls a participar en el Concurs-7 de Torredembarra. A més, s’havia de donar una resposta al dia següent.

Així les coses, amb la màxima celeritat -un dia després d’haver rebut la invitació- es va convocar una assemblea general extraordinària, que es va celebrar aprofitant que aquella nit hi havia assaig. En l’assemblea, la junta va comunicar als socis la possibilitat d’anar al concurs-7 o complir amb el compromís adquirit a Cornellà. En lliure i democràtica votació, els Brivalls van decidir -per àmplia majoria- complir amb la paraula donada i per tant, anar a Cornellà tal i com s’havia acordat. La Coordinadora de Colles Castelleres va dir que entenia i respectava la decisió. Sembla que el 3 Rondes no disposava de tota la informació que calia, i va emetre un judici sense conèixer totes les proves.

Si vols fer algun comentari, utilitza aquest formulari.