Pantà del Siurana

Presa del pantà de Siurana. Foto: Carles X. Cabós.

L’embassament del Siurana.

El setembre de 1953, s’iniciaren els treballs a nivell de projecte, el qual va ser aprovat pel ministeri d’obres públiques el 21 d’agost de 1957. Les Obres, però, no es es van iniciar fins el 1968. El juny del 1970 ja hi havia quatre milions cúbics d’aigua, i es calculava l’acabament de les obres en un any. Finalment, però, les obres es van acabar l’any 1973. El 4 de juliol d’aquest any, el pantà va ser inaugurat pel ministre d’obres públiques.

pantasiurana03042008 013
El pantà del Siurana, a Cornudella de Montsant, el 2008. Foto: Carles X. Cabós.

El pantà de Siurana, a més del servei que dona al pantà de Riudecanyes i als pagesos de la zona, també és un centre turístic de primer ordre per als cornudellencs i visitants, ja que en ell hi té la seva seu el Club Nàutic de Cornudella i l’empresa canoa-kayak/guíes del Montsant. En el recinte s’hi poden llogar diverses classes de barques, canoes i piragües, així com practicar el “Volei-Pantà”, una modalitat de volei-platja molt autòctona de Cornudella,  però amb arena de platja de veritat “d’importació”. Cada estiu, el Club Nàutic organitza un campionat de Volei-Pantà, que finalitza amb una sonada festa en les seves instal.lacions. A l’estiu, a més de l’anteriorment esmentat, el pantà també s’utilitza per banyar-se,  ja sigui per simple  plaer o bé per refrescar-se després d’una bona sessió de rem o de volei.

El pantà del Siurana, el març de 2020. Foto: Carles X. Cabós.

aDADES TÈCNIQUES DEL PANTÀ DE SIURANA

·Alçada de la Presa sobre el nivell del riu: 51 mts.
·Alçada màxima de l’aigua embassada: 48,5 mts.
·Llargària de la coronació de la presa: 260 mts.
·Amplada màxima dels fonaments: 42 mts.
·Amplada de la coronació de la presa: 6 mts.
·Capacitat màxima del pantà: 12.430.000 m3.
·Volum total de formigó a la presa: 180.000 m3.

Vista del pantà del Siurana, amb el Montsant al fons i Cornudella entre mig dels dos. Foto: Carles X. Cabós.

Cornudella segle XX Arxiu Fotogràfic Digital Cornudellenc disposa d’una categoría dedicada al Pantà del Siurana.


Dades extretes del llibre “Història de Cornudella de Montsant”, d’Ezequiel Gort Juanpere. Publicat a Cornudellaweb.com: 2008. Publicat a Cornudella Blog: 05/03/2013. Publicat a Desdelesaubagues.cat amb fotos renovades: 26/03/2022.Si vols fer algun comentari, utilitza aquest formulari.