Corbatera pel grau del Carabassal

20100927

Itinerari: La Morera, Camí dels Fareus, cova dels Fareus, grau del Carabassal, Serra Major, Sant Crist, Punta Corbatera (1.163m.), racó del Sastre, pla del Grau, grau Gran, racó del Carro, Cornudella.
.

20100927_0
Grau del Carabassal.

Sortim la Eli i jo des de la Morera (on ens ha pujat el meu germà Santi) pel sender del camí dels Fareus – grau del Carabassal, que surt des de la carretera uns metres abans d’arribar al poble, venint de Cornudella. Son les 10 del matí. Durant la primera mitja hora el sender és bastant planer, però a partir d’aquí comencem a pujar cap als cingles. A les 10,47 h. arribem a la cova dels Fareus, on parem deu minuts per fer fotos, veure el paisatge i descansar. A les 10,57 reprenem el camí. De seguida trobem un pas que es supera amb ajuda d’un cable. A les 11,07 arribem al peu d’un petit cingle. Per superar-lo hem de pujar per una escala metàlica enganxada a la roca. 10 minuts més tard trobem un altre pas en que haurem de pujar per un parell més de trams d’escala i un tram d’esglaons de roca i barrots de ferro.

20100927_2
Un dels primers trams d’escala que trobarem al grau.

Xino xano sense pressa, sense deixar el sender, arribem a la carena de la muntanya, on trobem el camí  que va d’Albarca a Cabacés, que en aquest tram passa per la carena. Aquí ens liem una mica, però sabem en quina direcció hem d’anar, per la qual cosa a les 12,20 trobem un pal indicador a la Serra Major: Grau dels Barrots / l’Espinós / Agnet – Camí Serra Major / Corbatera – Grau Carabassal. Minuts abans, hem deixat enrere una cruïlla cap a la Cova Santa. Fem un descans i fem fotos de les esplèndides vistes.

20100927_3a
Serra Major, de camí a la Roca Corbatera.

A les 13,00 h. reprenem el camí en direcció a la Roca Corbatera, planejant per la Serra Major (GR 174.1). A les 13,20 h. arribem a una cruïlla que baixa a la Cova Santa pel GR. Deixem el GR i continuem recte en direcció al Sant Crist, on arribem a les 13,28 h. Des d’aquí podriem baixar al Pla i la Cova del Meloner, que tenim a la vista i ben aprop, i seguint el GR arribariem en pocs minuts al pas del grau del Montsant per baixar a Cornudella. Però nosaltres encara no volem baixar, així que seguim per la carena. A les 13,35 trobem un indicador: Cabacés – Albarca – Barranc de les Pletes / font del Manyano. Des d’aquí tenim unes vistes molt bones de Cornudella, el pantà i Siurana. Continuem recte, per la carena, i a les 13,49 h. trobem un pal indicador: Font del Manyano (pel pas del Gat) a 7 minuts. Nosaltres continuem pel nostre camí, recte en direcció a la Corbatera per la carena. A les 13,55 h. arribem a la Punta Corbatera.

20100927_3

Una mica més avall de la roca Corbatera, resguardats del vent, parem taula i dinem. Tot i el vent, fa bon sol i una temperatura agradable, així que ens ho prenem amb calma, fins les 14,45 h. (hem estat gairebé una hora dinant), que sortim cap al Pla del grau (direcció Albarca), on arribem a les 15,03 h. Una vegada al pla, baixem per la pista encimentada (grau Gran), fins que uns 10 minuts més avall, en un revolt de la pista trobem, a la dreta un indicador que hi posa “Itinerari 5″.

20100927_3b
Baixant cap al Pla del Grau.
20100927_4
Vista de la vall de Cornudella des del grau Gran.

L’agafem i comencem a baixar sense parar durant uns 20 minuts fins trobar-nos amb el camí de la Llisera, que ens portaria cap a Sant Joan del Codolar. Però nosaltres anem en direcció a Albarca durant uns cinc minuts fins que trobem el Racó del Carro. A les 15,51 h. arribem a la cruïlla del racó del Carro (assenyalat com a camí dels Cartoixans, ja que durant un tram és el mateix camí). El seguim avall, fins que a les 16,18 h. trobem la cruïlla per on el camí dels Cartoixans continua cap a Sant Joan petit i el del Carro continua recte cap a Cornudella. Deixem aquesta cruïlla a la nostra dreta i continuem recte, en direcció a Cornudella. A les 16,40 arribem al final del Racó del Carro, quan trobem el camí encimentat que baixa cap a Cornudella, en el punt on cap a la dreta marxa la pista encimentada cap a Sant Joan del Codolar. A les 16,50 arribem al poble.

20100927_5
Racó del Carro, o camí vell d’Albarca.
20100927_6
Cornudella de Montsant.

.

Si vols fer algun comentari, utilitza aquest formulari.