De Cornudella a Siurana i tornada

20101003siurana

Diumenge 3 d’octubre de 2010. Itinerari: Cornudella – Camí ral a Siurana – Mas de la Barba – Grau del Corral Nou – Mas d’en Candi – Toll de la Palla – Toll de la Banyera – Pantà de Siurana.

No vam matinar gaire aquesta vegada. Com que la Eli i jo ja ens coneixiem el recorregut, una ruta clàssica entre les clàssiques cornudellenques, vam sortir de casa pensant arribar a Siurana a l’hora de dinar. Feia un molt bon dia, amb molt sol i bastanta calor, que encara es feia més patidora degut a que la major part del recorregut és costa amunt. Així les coses i els plans, vàrem sortir de casa -no ben bé des de Cornudella, si no des del mas, a la Ribera- a les 12,38 h.

Des del pàrquing de la presa del pantà del Siurana vam continuar per la carretera en direcció a Cornudella durant uns vint minuts, fins una mica abans d’arribar a la granja, on vam deixar la carretera i camp a través, entre mig d’un camp d’avellaners, vam anar a agafar el camí que passa per sota del xalet del Llauradó i que baixa en direcció al pantà. Seguint el camí vell -també dit camí ral-, vam arribar a Siurana a les 14,35 h.

Pujant pel camí ral, ja prop de Siurana.
Pujant pel camí ral, ja prop de Siurana.

Tot i ser una ruta molt coneguda, la veritat és que feia molts anys que no la feia sencera. Quan anava a l’escola a Cornudella, el dia del Jubileu de Siurana (9 de maig) s’acostumava a anar a Siurana a peu i passar allí el dia, per tornar a baixar a la tarda-vespre. Normalment la baixada la fèiem en vehicles, així podiem aprofitar més la jornada. Bé, doncs des d’aleshores que no tornava a pujar a Siurana a peu pel camí ral, o sigui des de feia uns 30 anys, any amunt any avall. Vam dinar a l’Acàcia i després de dinar i havent fet el cafè, a les 16,26 h. vàrem iniciar el retorn a casa, però baixant per l’altra banda de la muntanya.

Sortint de Siurana per la carretera, en uns 20 minuts arribem a la cruïlla de la pista de Prades, que agafem. Seguint la pista, a uns 4 minuts la deixem i n’agafem una altra que gira a la dreta, en direcció al Mas de la Barba, on arribem a les 17,04 h. Passem per la vora del Mas, i de seguida trobem unes marques blaves i grogues corresonents al PR. Seguint les marques -de vegades costa una mica trobar el camí- a les 17,18 h. travessem un camp de vinyes i comencem a baixar pel grau del Corral Nou. Una forta pendent i unes vistes de les més espectaculars de tota la vall del riu Siurana ens acompanyen fins baix al final del grau, on arribem a les 17,47 h. i on trobem un pal indicador.

20101003graucorralnou
Esplèndida vista de la vall i el riu des del grau del Corral Nou, mirant en direcció al pantà de Siurana. L’objectiu és arribar baix al riu.
20101003graucorralnou2
Mirant cap al’altre costat, mirant en direcció a la Febró, la vista també és impressionant. A la foto, la direcció del riu és d’esquerra a dreta.
20101003graucorralnou3
Una foto nostra, tot baixant el grau.

Pocs metres més avall, trobem la pista que ve del Molí de l’Esquirola, que ens queda a la nostra esquerra per la pista, només a un parell de minuts, però no ens hi arribem. Parem a descansar i a les 17,55 h. continuem per la mateixa pista en direcció al Mas d’en Candi on arribem a les 18,04 h. (PR C 7, marques blanques i grogues). Continuem per la mateixa pista durant 6 minuts més, moment en que deixem el PR i agafem un sender que baixa en direcció al riu, a la nostra esquerra. En un parell de minuts arribem al Molí paperer.

Molí paperer.
Molí paperer.

Des d’aquí, a estones resseguim un sender que va trampejant el riu i a estones pel mig del riu, passem pel Toll de la Palla i arribem al Toll de la Banyera a les 18,42 h. Arribats al Toll de la Banyera hem travessar el riu i agafar una pista que hi ha a l’altra banda. Aquesta pista va vorejant suaument tota l’estona el pantà de Siurana, és molt agradable de fer, i en uns 40 minuts arribem a la presa. Un quart d’hora més i ja som a casa, son les 19,42 h.

Toll de la Palla.
Toll de la Palla.
Toll de la Banyera, a uns 12 minuts del Toll de la Palla riu avall.
Toll de la Banyera, a uns 12 minuts del Toll de la Palla riu avall.

Recull fotogràfic:

https://picasaweb.google.com/103871761270708693112/CornudellaSiuranaGrauDelCorralNouCornudellaDiumenge3Octubre2010

Carles X. Cabós, Cornudella de Montsant 10 octubre 2010. Fotos: Elisabet Josa i Carles X. Cabós.

 

.

 

Si vols fer algun comentari, utilitza aquest formulari.