Marc Vinyes (CUP) és el nou alcalde de la Vilella Alta, que en la darrera legislatura va estar governada per una junta gestora. «És molt trist mirar les dades demogràfiques del nostre municipi i adonar-se que d’aquí a cinquanta anys, per posar una xifra, si no canvien les coses, no hi haurà Vilella»

La Vilella Alta torna a tenir alcalde després que en les municipals del 2011 no s’organitzés cap candidatura amb persones del municipi. A aquells comicis només hi van concórrer dues llistes fantasma, del PSC i PP. Aquest fet va provocar que els veïns, en senyal de protesta, optessin per no anar a votar, convertint la Vilella Alta en l’únic municipi de l’estat amb un 100% d’abstenció. En conseqüència, tal com preveu la llei, es va haver de crear una comissió gestora que vetllés pel bon funcionament de l’Ajuntament durant els quatre anys de legislatura.
Aquesta vegada els vilellencs d’amunt van decidir formar una candidatura composta per gent del poble, sota les sigles de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP). Dues llistes fantasma del PSC i el PP acompanyaven els candidats locals, i com va passar el 2011, no van obtenir ni un sol vot. Com era més que previsible, la CUP va obtenir el suport massiu dels veïns, amb un 83% de participació, i en conseqüència, la Vilella Alta es va convertir en un dels pocs municipis de Catalunya governats per la CUP, a més per majoria absoluta.
PrioratDiari.cat ha parlat amb Marc Vinyes. El nou batlle va ser escollit mitjançant el sistema de llistes obertes, que s’aplica en municipis de menys de 250 habitants, on els veïns poden votar quin dels components de la candidatura prefereixen com a alcalde.
— Esperava ser escollit alcalde?
— La veritat és que sí que m’ho esperava. El dia del ple, el passat dissabte 13 de juny, el fet que jo sortís escollit alcalde no va ser cap sorpresa per als membres que conformem el nou Ajuntament perquè era una qüestió que ja havíem parlat uns quants dies abans. En unes eleccions en un municipi de les dimensions de la Vilella Alta es vota amb un sistema de llistes obertes, però la persona més votada no és la que ha de ser alcalde o alcaldessa, sinó que es vota un consistori, i és el conjunt dels regidors i regidores qui decideix qui exercirà aquest càrrec. En la presentació de la candidatura la Vilella d’Amunt CUP – Poble Actiu que vam fer el passat 10 de maig ja vam explicar que la nostra intenció és treballar en equip i que la persona que obtingués més vots no havia de ser necessàriament l’alcalde o alcaldessa; tothom és vàlid per poder ocupar aquest càrrec si decideix posar-se al capdavant de l’Ajuntament en formar una candidatura. El criteri ha estat bàsicament la disponibilitat que té cadascú i el resultat del repartiment de les tasques. I així ho vam explicar. He estat escollit alcalde, sí, però en qualitat de primus inter pares, sóc un més dels cinc que formem l’equip, sense que s’entengui que em llevo responsabilitats, per bé que la responsabilitat l’exercim tots. Amb tot, potser els qui es van sorprendre són els veïns i les veïnes de la Vilella, perquè fins al dia del ple no vam dir qui ocuparia l’alcaldia; el motiu principal era intentar motivar la gent perquè assistís al ple, que, com tots els plens, és públic i obert a tothom, i així també fer que els veïns i les veïnes se sentissin més partícips de la institució. I la veritat és que hem d’estar agraïts als vilellencs i vilellenques per l’alta assistència al ple de constitució i per tot el suport que hem rebut.
— En aquests quatre anys amb una junta gestora, s’ha trobat a faltar en algun moment el fet de tenir un Ajuntament «normal»?
— Malgrat que hem estat governats per una junta gestora durant aquests quatre anys, el que és el funcionament de la institució no s’ha aturat per a res. De cara endins no podria explicar amb detall quina diferència hi podria haver per dues senzilles raons: l’una és que no he format part de la junta gestora i l’altra és que no he format part tampoc del consistori anteriorment; per tant, en el que és el dia a dia del funcionament intern de l’Ajuntament no et sabria explicar quina diferència hi ha entre un sistema i l’altre. A més, tot i que la junta gestora no va ser votada, la van integrar cinc veïns de la Vilella Alta que s’hi van postular voluntàriament i, per tant, el tracte amb els membres del consistori ha estat proper. Ja et dic, com a ciutadà, l’Ajuntament no ha deixat de funcionar en aquests quatre anys. Hi ha hagut gestió; potser el que ha mancat és política, però la Vilella Alta som un poble cohesionat, que fem pinya, i tenim un teixit associatiu actiu, i afortunadament no tot gira a l’entorn de l’Ajuntament. I així ha de continuar sent. Per tant, on no han arribat els uns, hi han arribat els altres. El poble el tirem endavant entre tots: Ajuntament, associacions i veïns i veïnes.
— Quina ha estat la primera mesura que ha adoptat com a alcalde?
— Tot just fa poc més de 48 hores que hem constituït l’Ajuntament i per sort no vivim una situació d’emergència social. Per tant, no hem pres cap «mesura» de moment. El que sí que ja fa dies que hem començat és a treballar en la preparació de l’acció de govern per als pròxims mesos i ara continuem fent el mateix però dins l’Ajuntament.
— Quins són els projectes o tasques més immediats?
— Així a curtíssim termini en el que hem començat a treballar és en la preparació de la piscina municipal, que preveiem obrir-la a l’entorn de Sant Joan, i paral·lelament i en aquests pròxims dies hem de començar a planificar la festa major, que serà l’últim cap de setmana de juliol, del 24 al 26. Durant l’estiu anirem treballant per començar a encarar el mandat i per preparar totes les iniciatives que ens duguin a la implantació d’un sistema de transparència i informació que permeti l’exercici de la democràcia directa. També, tal com ens vam comprometre, ens integrarem a l’Associació de Municipis per la Independència, donarem suport a iniciatives que ja estan en marxa al Priorat com, per exemple, la candidatura del Priorat a la UNESCO, entre altres, així com entrar als organismes als quals forma part el nostre Ajuntament, i mirar altres municipis de les nostres dimensions i establir-hi contacte, perquè no som una realitat aïllada, sinó que com molts altres pobles petits del nostre país tenim problemàtiques i oportunitats comunes amb aquests municipis.
— I projectes a mitjà i llarg termini?
— En la presentació de la candidatura del mes de maig que comentava abans, no vam concretar projectes ni vam prometre res. Bàsicament perquè no tenim experiència en la gestió d’un ajuntament i per tant no sabem on són els límits en aquest sentit, més enllà del sentit comú, i perquè fer avançar i fer progressar la Vilella ho hem de fer d’acord amb tothom. El que sí que vam explicar és el leitmotiv de la nostra acció de govern: intentar frenar, i en la mesura del possible revertir l’èxode rural, intentar fixar la població i tant de bo que més persones es convencessin que la millor opció és venir a viure a la Vilella, si més no tant com ho estem nosaltres. Hem de tocar de peus a terra, però, i som conscients que cal treballar molt per capgirar aquesta situació. No tenim cap vareta màgica, però en aquest sentit ens hi deixarem la pell. És molt trist mirar les dades demogràfiques del nostre municipi i adonar-se que d’aquí a cinquanta anys, per posar una xifra, si no canvien les coses, no hi haurà Vilella. Pot sonar molt dur, però la realitat és la que és. Jo personalment em donaria per satisfet si finalment, d’aquí a quatre anys, aconseguíssim canviar ni que fos una miqueta aquesta tendència del despoblament. De naixements ja n’hi ha, el problema és que el jovent, en pic acaba l’escolarització obligatòria, s’ha d’anar a buscar la vida fora de la comarca. Per això hem de crear les condicions idònies perquè la gent pugui viure i treballar, i venir a viure i a treballar, a la Vilella Alta, i fer-la participar en la millora i el progrés del nostre poble, és a dir, revalorar el nostre sector agrícola i potenciar el turisme i el sector serveis, a més de cuidar i donar a conèixer tot el nostre patrimoni arquitectònic, històric i cultural. D’altra banda, un altre dels objectius que ens hem plantejat és tendir cap a l’autosuficiència i la sostenibilitat, l’ús de les energies renovables i l’eficiència energètica. Nosaltres creiem que l’estructura d’un Estat s’ha de basar en el municipi, i com a catalans i catalanes hem d’aprofitar aquesta situació en què estem immersos de procés constituent, de construcció d’un nou Estat, per reforçar el paper dels municipis. El municipi, al nostre entendre, és i ha de ser el principi, la base, de tot l’entramat estatal, i nosaltres com a vilellencs i vilellenques volem exercir la nostra autonomia municipal, millorar-la i reforçar-la. Intentar arribar a l’autosuficiència en recursos i en la seva autogestió ens permetrà no tenir les mans tan lligades com les tenim ara per les poques competències que tenen actualment a l’Estat espanyol els municipis. Són projectes a llarg termini, i quatre anys no són prou, però intentarem assentar les bases i obrir camí en aquest sentit.
— Hi ha algun assumpte pendent o important al qual us heu d’enfrontar?
— Com he explicat abans, la junta gestora s’ha dedicat plenament a la gestió, i val a dir que molts problemes que hem tingut aquests últims anys han estat resolts satisfactòriament. Un exemple seria el problema que vam tenir fa quatre anys amb els filtres del dipòsit d’aigua municipal, per la qual cosa vam estar un temps sense poder consumir aigua corrent. Ara caldrà condicionar el sistema de clavegueram i molts paviments de carrers, que en alguns trams estan força deteriorats, i també vetllar per les cases buides que amenacen ruïna. A tot això haurem de fer front.
— Heu estudiat com quedarà l’equip de govern?
— D’això ja n’hem parlat i és evident que ens hem de repartir les responsabilitats. Ara bé, els primers que han de ser informats d’aquesta qüestió són els veïns i les veïnes de la Vilella Alta. Per això, abans de mitjan juliol els convocarem a un ple que tractarà sobre l’organització interna de l’Ajuntament.
— Les llistes fantasma han obtingut zero vots. Previsible?
— De previsible no hi ha res en aquesta vida. Per una qüestió de sentit comú era evident que no podien sortir elegits, i per una qüestió aritmètica era clar que no podrien formar govern, per bé que en totes les eleccions des que hi ha eleccions sempre n’hi ha hagut, de candidatures fantasma del PP i del PSOE, i, ni que sigui per descuit, algun vot els ha caigut. Jo personalment me n’alegro molt, que hagin tingut tant PP com PSOE zero vots. Me n’alegro no per ells, sinó per la resposta de la gent de la Vilella, que els ha ignorat completament tal com es mereixen. Ells ja han cobrat i ja han fet el que havien de fer, que no és més que pretendre i fer creure una implantació territorial que s’ha demostrat sobradament que és falsa. Allà ells. PP i PSOE als Països Catalans ja han rebut un càstig merescut per part dels electors, encara que a parer meu ha estat insuficient. Pels seus fruits els coneixereu, i la gent els hem reconegut la seva «feina» donant-los la poca confiança que han rebut dels electors.
— Algun dels candidats fantasma s’ha posat en contacte amb l’Ajuntament de la Vilella Alta? Sabeu qui són?
— Gràcies a Internet i les xarxes socials hem pogut esbrinar més o menys qui són els candidats fantasma, simplement per curiositat. Però jo ja no els donaria més notorietat. Ells sabran a què juguen. I a la Vilella Alta ja els hem demostrat que no ens importen els seus interessos espuris. Aviam, ningú no és perfecte i segur que ens equivocarem en la presa d’algunes decisions, perquè som humans, errare humanum est, és obvi. Però si ja d’entrada no tens cap intenció de treballar per la gent del municipi al qual et presentes, com han demostrat tant PP com PSOE, i malgrat tot et mantens i ho fas, això de presentar candidatures fantasma, sincerament, per mi ja has demostrat quin tipus de persona ets, quins són els teus valors i quin concepte tens de la política, és a dir, que l’entens com una menjadora, que no tens on caure mort, i que no ho fas per millorar les condicions de vida dels teus conciutadans, sinó que ho fas per omplir-te les butxaques, les teves o les dels partits de què formen part. Ara bé, no ens enganyem, a casa nostra són principalment PP i PSOE els que duen a terme aquestes pràctiques, i des de fa molts anys. Per tant, res de nou sota la capa del sol.
—
Carles X. Cabós. Publicat a PrioratDiari.cat el 16/06/2015.