Jordi Oliva, fotògraf: dotze mil imatges i vint mil quilòmetres de Priorat

Més d’un any i mig de feina i quatre mil hores invertides, reflectides en l’exposició itinerant «Priorat Magnífic», que es podrà veure del 15 al 30 de juny al museu Miquel Montagud de Cabacés

El fotògraf reusenc Jordi Oliva. Foto: Jordi Oliva.
El fotògraf reusenc Jordi Oliva. Foto: Jordi Oliva.

Jordi Oliva fa més d’un any i mig que va agafar el seu tot terreny i va començar a recórrer tots i cadascun dels pobles del Priorat, fotografiant els seus encants característics, racons i espais singulars: vinyes, ponts, ermites… Fins al dia d’avui, Oliva calcula que ha fet uns 20.000 quilòmetres al llarg d’aquests mesos, i ha fet la no menys impressionant quantitat de 12.000 fotografies. Un temps al llarg del qual el fotògraf ha conegut el Priorat i la gent dels seus pobles «que t’expliquen mil i una històries força interessants» i s’ha perdut per camins «pensant que porten a algun lloc bonic i després no poder ni girar per tornar, a més de no poder fer la foto». PrioratDiari.cat ha parlat amb aquest lleidatà de naixement, però veí de Reus des de fa gairebé quaranta anys, dels quals els darrers quinze dedicant-se a la fotografia, i ens ha descobert alguns dels secrets d’aquest projecte fotogràfic.

Totes les aventures tenen un punt de partida i aquesta no és cap excepció. El fotògraf reusenc no tenia, abans d’iniciar aquest projecte, cap relació especial amb el Priorat. Simplement «la proximitat d’anar de tant en tant a fer alguna visita, i veure tot el que podia oferir fotogràficament». Amb el temps, moltes imatges li van anar «quedant a la retina». Jordi Oliva es va documentar i va cercar llibres fotogràfics sobre el Priorat: «Vaig mirar tot el que estava fet de la zona del Priorat, hi han publicats alguns llibres amb fotos molt bones i molt de text, però tot pinzellades d’aquí i d’allà de la comarca». «Això em va fer decidir començar aquest projecte: fotografiar els pobles un per un amb els seus carrers, racons, esglésies, entorns immediats, vinyes, paisatges…». Així, l’octubre de 2013 va agafar el tot terreny i la càmera i, carretera i manta, a fotografiar el Priorat.

Més d’un any i mig després, el projecte continua. Jordi Oliva calcula que hi deu haver invertit «a grans trets ben bé unes 4.000 hores, uns vint mesos amunt i avall, més edició i tria de les imatges… he disparat al voltant d’unes 12.000 fotos (no totes bones i algunes repetides), i gastat uns 2.400 euros en benzina en aquests gairebé 20.000 quilòmetres fins avui». Ja fa gairebé quinze anys que es dedica a la fotografia, però reconeix que «un projecte com aquest encara no l’havia assolit i he de confessar que estic gaudint molt a la vegada que descobrint la comarca».

Amb la feina feta fins ara el fotògraf ha creat un banc d’imatges, de les quals una selecció de tres mil es poden trobar i adquirir a la seva pàgina web olivafoto.com. Oliva també té la intenció de publicar llibres fotogràfics de tots els pobles del Priorat, en els quals es destaquen els aspectes més pintorescs de cada un. Fins al moment ja han vist la llum els de la Torre de Fontaubella, la Vilella Alta i Capçanes. Com explica l’autor «ja hi ha alguns pobles dels quals s’ha fet l’edició i d’altres que s’està acabant de decidir». «Amb aquests reculls poble a poble es pot veure i gaudir el context valuós de com estan estructurats els mateixos en la seva historia».

Un altre element molt destacat del projecte és l’exposició itinerant amb una cinquantena d’obres, de tots els pobles de la comarca i el seu entorn. «Priorat Magnífic», títol de la mostra, es va poder visitar per primera vegada a l’espai d’art La Vintiquatrena (Sala Santa Llúcia) de Reus, del 18 a 31 de maig, amb força èxit de públic. El nom de l’exposició no és casual: «Crec que li va al pèl, ja que aquest paisatge captiva», afirma Oliva. «Imagina’t dalt d’un turó, escrutant l’horitzó i amaran-te d’allò que veus, i que d’alguna manera vols que quedi reflectit a la foto: Evidentment, quan la veus impresa en paper o bé a l’ordinador, no tens ni de bon tros aquelles sensacions del moment en què la fas, la manera de visionar-la i enquadrar-la, els silencis o sorolls dels espais, l’aire que t’envolta, les olors… tot plegat fa que aquests moments siguin magnífics i tot això t’ho dóna aquesta terra. Si puc aconseguir transmetre a l’espectador algunes d’aquestes sensacions i emocions, jo ja estic satisfet».

Ara la mostra arriba al Priorat per primer cop, on es podrà veure del 15 al 30 de juny al museu Miquel Montagud de Cabacés. L’exposició obrirà els caps de setmana dels dies 20, 21, 27 i 28 de juny, i comptarà amb la presència de l’autor els dissabtes 20 i 27. Posteriorment, «Priorat Magnífic» està previst que arribi a Bellmunt del Priorat, Pradell de la Teixeta i la seu del Parc Natural de Montsant, a la Morera, quedant pendents per confirmar a hores d’ara altres llocs com el Museu del Vi de Falset, i fora de la comarca, Tarragona i Barcelona.

Més informació a http://www.olivafoto.com/

Torroja del Priorat, una de les fotografies de l'exposició. Foto: Jordi Oliva.
Torroja del Priorat, una de les fotografies de l’exposició. Foto: Jordi Oliva.
Bellmunt del Priorat. Foto: Jordi Oliva
Bellmunt del Priorat. Foto: Jordi Oliva
Cabacés. Foto: Jordi Oliva
Cabacés. Foto: Jordi Oliva

Carles X. Cabós. Publicat a PrioratDiari.cat el 14/06/2015.

Si vols fer algun comentari, utilitza aquest formulari.