‘El nazi de Siurana’ desvela la vertadera identitat de Juan Buyse «el belga»

El periodista falsetà Toni Orensanz posa fi a la llegenda i destapa el fosc passat de Juan Buyse, «el belga» de Siurana, informador dels nazis adscrit a les Waffen SS

Juan Buyse amb l'uniforme de les Waffen SS. Foto: Ara llibres.
Juan Buyse amb l’uniforme de les Waffen SS. Foto: Ara llibres.

Avui dilluns 25 de gener s’ha posat a la venda El nazi de Siurana, que amb tota probabilitat serà un dels best-sellers prioratins de l’any. És possible que Juan Buyse, el veí de Siurana que va morir l’any 2002, quan tenia vuitanta-nou anys, reconegut, aplaudit i homenatjat pels seus mèrits muntanyencs, fos oficial d’un cos d’elit de les SS i una peça clau de l’ocupació nazi de Bèlgica? I quin paper hi va jugar la seva dona, Anita Salden, en aquesta història? Amb el contundent i inequívoc títol El nazi de Siurana (Ara Llibres) el periodista falsetà Toni Orensanz s’endinsa en l’obscur passat del misteriós personatge que va arribar a Siurana després de la Segona Guerra Mundial i s’hi va quedar fins al final de la seva vida.

Com acostuma a passar, la història d’aquest llibre té el seu origen en una casualitat. Toni Orensanz va acudir a Cornudella requerit per Àngela Guxenchs, mestra d’educació física a l’institut. La idea era entrevistar i parlar de muntanyisme amb Anita Salden, nonagenària que en el passat havia estat una alpinista que havia ajudat al seu marit Juan Buyse, a redactar una guia dels cims de tres mil metres dels Pirineus. Al llarg de la conversa, els entrevistadors van descobrir que tot just després de la mort del seu marit l’any 2002, Salden va cremar totes les fotos i documentació que guardaven, encara al xalet que tenien a Siurana i que després de la mort de Buyse es va convertir en un hotel. Únicament va conservar algunes fotografies relacionades amb el muntanyisme. Va ser en aquesta primera entrevista que el periodista falsetà, que ja coneixia la «llegenda» del nazi de Siurana, va començar a estirar del fil. Segons l’autor, «una d’aquestes històries que, un cop comproves que només tens tu, et converteixen per un instant en l’home més feliç del món. És el moment (potser l’únic moment, fins i tot més que el de l’escriptura) que dóna sentit a l’ofici de periodista, just quan una mena d’il·luminació t’envaeix (això és una bona història!, penses) i un somriure plàcid se t’instal·la d’orella a orella».

Juan Buyse, al seu xalet de Siurana, en una fotografia apareguda en un reportatge de la revista 'Desnivel' en motiu de la seva mort. Foto: Revista Desnivel.
Juan Buyse, al seu xalet de Siurana, en una fotografia apareguda en un reportatge de la revista ‘Desnivel’ en motiu de la seva mort. Foto: Revista Desnivel.

Juan Buyse, nascut a Flandes (Bèlgica) l’any 1913 i conegut pels seus veïns de Siurana i Cornudella com «el belga», juntament amb la seva dona Anita Salden va passar desapercebut durant més de mig segle, aïllat en un magnífic xalet de pedra amb unes vistes espectaculars, als afores del nucli urbà de Siurana, conegut pel nom de «el xalet del belga». Popularment sempre s’havia dit que Buyse no havia anat a viure a un lloc tan recòndit com ho era la Siurana de la postguerra per amor a la natura. De fet, aleshores Siurana restava semi abandonada, i gairebé incomunicada fins i tot per als estàndards de l’època. El telèfon no va arribar al petit poblet fins al 1955, i un any després la llum. Pel que fa a les carreteres, fins a l’any 1952 no es va construir la pista forestal des de Prades a Siurana, i la de Cornudella a Siurana el 1969, que posteriorment va ser asfaltada el 1993. Per cert, Buyse va ser un dels veïns de Siurana més oposats a la construcció d’aquesta carretera, per motius que ara semblen més obvis que mai. Els més grans recorden que molts dels materials amb què es va edificar el xalet s’havien de portar amb rucs, donat que encara no existia cap pista que arribés a Siurana des de Cornudella.

Juan Buyse i Anita Salden, al seu xalet de Siurana, en una fotografia apareguda en un reportatge de la revista 'Desnivel' en motiu de la seva mort. Foto: Revista Desnivel.
Juan Buyse i Anita Salden, al seu xalet de Siurana, en una fotografia apareguda en un reportatge de la revista ‘Desnivel’ en motiu de la seva mort. Foto: Revista Desnivel.

Sempre va córrer el rumor de què «el belga» era un nazi amagat, però era només això, una mena de rum-rum que ningú sabia si era cert o fals. Fins ara, quan Orensanz desvela, després d’un treball de recerca que el va portar a Brusel·les, que Juan Buyse (Jan Buyse) va ser membre De Vlag, associació que volia acabar per les dolentes amb la Resistència belga durant l’ocupació nazi. També va ser informador dels nazis, adscrit a les Waffen SS sota les ordres del temible Heinrich Himmler, l’arquitecte de l’extermini de sis milions de jueus. En el llibre es recullen algunes fotografies on apareix Buyse amb uniforme nazi. El nazi de Siurana posa fi a la llegenda, desvelant la vertadera identitat de Buyse.

Portada del llibre de Toni Orensanz
Portada del llibre de Toni Orensanz

Toni Orensanz (Falset, 1970) és escriptor, dramaturg i periodista. Ha col·laborat en mitjans com La Vanguardia, La Veu de l’Ebre, Cadena SER, TV3, Avui, El Mundo, Nou Diari o Descobrir Catalunya. El 2008 va publicar L’òmnibus de la mort. Parada Falset, un treball d’investigació sobre l’actuació de l’anomenada Brigada de la muerte de la FAI amb base a Casp, responsable de l’afusellament de 247 persones a setze municipis de les comarques del Priorat (27 eren de Falset), la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, el Baix Camp i a diversos municipis d’Aragó entre juliol i setembre de 1936. El 2013 va publicar la seva primera novel·la, l’Estiu de l’amor, a partir de l’estada de Pablo Picasso i Fernande Olivier a Horta de Sant Joan el 1909.
__

Publicat a PrioratDiari.cat el 25/01/2016

Podeu veure el vídeo emès al Telenotícies Migdia del 3 de febrer de 2016 «El nazi de Siurana»

1 comentari a “‘El nazi de Siurana’ desvela la vertadera identitat de Juan Buyse «el belga»”

Si vols fer algun comentari, utilitza aquest formulari.