Municipals 2015: ERC puja, entra la CUP, CiU es despentina i el PSC s’enfonsa

Majoria absoluta sobiranista al Consell Comarcal del Priorat: 18 a 1 | Nova composició del consell: CiU nou consellers, ERC-AM vuit consellers, CUP un conseller i PSC-CP un conseller

La Casa Gran de Falset, actual seu del Consell Comarcal del Priorat. Foto: http://www.priorat.cat
La Casa Gran de Falset, actual seu del Consell Comarcal del Priorat. Foto: http://www.priorat.cat

Nou panorama polític al Consell Comarcal del Priorat, tot i que a la pràctica, pocs canvis importants en el repartiment de les dinou cadires dels consellers prioratins. CiU manté intacte el nombre de nou consellers, i tot i perdre alguns vots i dos regidors en el conjunt del Priorat, millora en percentatge de vot i continua sent el partit amb més representants en els ajuntaments prioratins. ERC i els independents sota el paraigua municipalista republicà (AM), han millorat notòriament respecte fa quatre anys, reforçant la seva posició tant a la comarca, on han superat en nombre de vots a CiU tot i obtenir menys regidors, com a la institució, on augmenten la representació de cinc a vuit consellers. Com a principals novetats, l’entrada de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) per primer cop en la història d’aquesta institució amb un conseller, i la patacada dels socialistes, que perden tres dels quatre representants que hi tenien, a més de Falset i 20 dels 28 regidors que el PSC o la seva marca CP conservaven en diferents ajuntaments. Políticament parlant, tres dels quatre partits tenen arguments per poder dir que han obtinguts uns bons resultats.

CiU. 9 consellers comarcals. 1.972 vots (36,55%). 70 regidors (10 alcaldes)

CiU es manté com a força amb més implantació i representació al llarg i ample del Priorat, on 70 regidors entre els quals 10 alcaldes es reparteixen per 16 dels seus 23 municipis. Una àmplia implantació amb algunes peculiaritats. CiU ha estat llista única a Bellmunt del Priorat, Cabacés, Capçanes, el Lloar, la Bisbal de Falset, Margalef, Poboleda, Pradell de la Teixeta i Ulldemolins, és a dir, nou dels deu municipis on CiU ha guanyat. El desè ha estat el Masroig, l’únic municipi on els convergents han hagut de competir amb una altra candidatura i han guanyat. Òbviament ha obtingut les alcaldies dels nou primers per majoria absoluta i tots els regidors en joc. Ara bé, en alguns d’aquests pobles la falta d’alternativa -no tenir una altra llista real a qui poder votar- ha provocat casos d’abstenció importants com el 44,26% a Bellmunt, 38,81% a Poboleda o el 38,78% a Margalef, per anomenar els més significatius, molt per damunt de la mitjana comarcal del 24,98%. Respecte a les darreres municipals, CiU ha guanyat l’alcaldia de Capçanes (guanyada al PSC en presentar-se el seu anterior cap de llista Joan Carles Garcia amb la llista convergent) i ha perdut les del Molar, la Morera de Montsant i Gratallops, les dues primeres ara en mans d’ERC-AM i la segona l’únic poble del Priorat on ha guanyat el PSC. Als dos municipis de la comarca amb major nombre d’habitants, Falset i Cornudella de Montsant, CiU ha obtingut uns resultats discrets, com han reconegut els seus respectius caps de llista Albert Compte i Meritxell Cardona. Els convergents milloren sensiblement en percentatge de vot (36,55% davant el 35,95% de 2011), tot i perdre dos regidors en el conjunt de la comarca. Pel que fa a nombre total de vots, es manté pràcticament igual, 1.972 aquestes municipals, trenta-dos menys que el 2011, que han estat suficients, però, per cedir el lideratge a ERC-AM en aquest apartat. El principal argument de CiU al Consell Comarcal són els seus nou consellers, entre ells l’encara president de la institució Joan Carles Garcia, que ha revalidat l’alcaldia a Capçanes.

ERC-AM. 8 consellers comarcals. 2.087 vots (38,68 %). 48 regidors (10 alcaldes)

ERC i la coalició de partits independents sota el paraigua d’AM han obtingut al Priorat els resultats més rellevants, si es comparen amb els de les municipals de 2011. Ara són clarament la segona força política al Consell, amb vuit consellers, tres més que en l’anterior legislatura. Molt a prop del primer i a molta distància del tercer. La seva posició també s’ha reforçat substancialment a la comarca, on ha sumat 48 regidors, 15 més que en les anteriors municipals. Ha revalidat les alcaldies de Cornudella de Montsant, on Salvador Salvadó s’estrenava com a cap de llista després la retirada de l’escena política de Josep M. Castan; Marçà, la Figuera, la Vilella Baixa i Torroja del Priorat, i n’ha guanyat de noves començant per la capital Falset, on Jaume Domènech i Independents per Falset-AM l’hi han guanyat al PSC, aconseguit la majoria absoluta. També ha guanyat a la Morera de Montsant, un municipi tradicionalment convergent; la Torre de Fontaubella (arravatada al PSC), el Molar (guanyada a CiU) i Porrera (feu socialista històric). Només ha perdut la dels Guiamets (on no es presentava i ha guanyat la CUP). Això converteix aquest grup en el més votat de la comarca i amb més alt percentatge, amb 2.087 vots (38,68 %). ERC-AM ha estat, amb números i percentatges a la mà, la força que ha sortit millor parada de totes les que concorrien als comicis. La seva força està en el nombre de consellers, gairebé empatats amb CiU.

CUP. 1 conseller comarcal. 199 vots (3,69%). 10 regidors (2 alcaldes)

La CUP irromp en el panorama polític prioratí, amb l’obtenció de les alcaldies de la Vilella Alta i els Guiamets per majoria absoluta en els dos casos. A la Vilella Alta la victòria de la CUP era més que previsible al ser l’única llista formada per veïns del poble, tenint com únics rivals a dues temibles llistes fantasma del PP i el PSC-CP que no van obtenir ni un sol vot. La CUP es va emportar els cinc regidors sense despentinar-se, i amb una alta participació del 83% dels veïns amb dret a vot. En el cas dels Guiamets hi havia una segona candidatura local, els independents de “Tots Som Guiamets”. Tot i així la CUP dels Guiamets es va imposar, obtenint cinc dels set regidors de què consta el ple municipal. Amb els 199 vots (3,69 % de vots en el conjunt comarcal) i els 10 regidors aconseguits a la Vilella Alta i els Guiamets, la formació independentista entra al Consell Comarcal del Priorat per primera vegada, amb un conseller.

PSC-CP. 1 conseller comarcal. 437 vots (8,10%). 8 regidors (1 alcalde)

Respecte al PSC-CP, la seva representació a l’estament comarcal i en general a la comarca, queda reduït a la mínima expressió, després d’una autèntica catàstrofe socialista al Priorat. Els socialistes han perdut tres consellers i es queden amb un únic representant al Consell Comarcal. També han perdut les alcaldies de Falset (ara en poder d’Independents per Falset AM), Capçanes (en mans de CiU) i Porrera (ERC-AM) i perden tota la representació al Molar -tres regidors-, i als Guiamets -tres regidors-. A la Torre de Fontaubella en perd tres més -baixant de quatre a un regidor-. L’única notícia positiva per als socialistes és la victòria a Gratallops, on han obtingut la majoria absoluta, i està per veure si la candidata de la llista fantasma del PSC a la Figuera, la tarragonina Carme Cabré, que ha obtingut una regidoria al municipi, ocupa el lloc que li correspondria per voluntat popular. El PSC ocupa ara el quart i darrer lloc prioratí en quant a nombre de regidors, conservant-ne només 8 dels 28 amb què comptava. En nombre de vots la patacada ha estat important, amb 437 vots aconseguits (un raquític 8,10 %) davant els 1.313 vots i el 23,51 % de suport en les municipals de 2011.

Pactes

La possibilitat de pactes és encara pura especulació teòrica, quan encara ni tan sols s’han constituït els ajuntaments (ho faran el dia 13 de juny, sempre que no hi hagi recursos presentats) però lògicament s’obren diferents escenaris. La igualtat entre les dues grans forces de la institució, CiU i ERC-AM, poden afavorir que els representants de la CUP i el PSC arribin a tenir especial importància en moments determinants, començant per possibles pactes. CiU només necessitaria pactar amb un conseller de qualsevol dels dos partits minoritaris per obtenir la majoria. ERC-AM hauria de pactar amb la CUP i el PSC per superar a CiU, formant un tripartit d’esquerres. També es podrien contemplar una coalició sobiranista amb CiU, ERC i CUP o un acord entre els dos grans per dividir la legislatura en dos mandats, amb una presidència per a cadascún. Totes les possibilitats resten obertes, encara.

Publicat aPrioratDiari.cat el 30 de maig de 2015.

.

Si vols fer algun comentari, utilitza aquest formulari.