El candidat de la llista fantasma del PP que es va presentar el 2011 a La Vilella Alta i no va obtenir ni un vot, prova ara a la Vilella Baixa | Alcaldes i candidats prioratins a les properes municipals, totalment contraris a l’existència de les llistes fantasma
Tornen les municipals i amb elles, les llistes fantasma. Gairebé una vintena a tot el Priorat, repartides a parts gairebé iguals entre el PP i el PSC, aquest darrer sota la marca Candidatura de Progrés (CP). PrioratDiari.cat ha preguntat a alcaldes i candidats de la comarca el seu punt de vista sobre aquestes llistes, i en tots els casos s’han mostrat contraris a la seva existència.
Les llistes fantasma, formades per persones que no són del municipi on es presenten i que de vegades ni tan sols viuen a Catalunya, són absolutament legals, segons la Llei orgànica de règim electoral general (Loreg), i a més bonifica amb un plus econòmic als partits que presentin candidatura en almenys el 50% dels municipis de la província. Aquesta llei permet que qualsevol persona pugui ser elegida encara que no hagi trepitjat mai el poble on es presenta, i en canvi obliga l’elector a estar empadronat al municipi per poder votar.
Tant socialistes com populars, els partits que més utilitzen aquesta fórmula, legal però immoral per a molts, han presentat prop de 150 llistes fantasmes cadascun a Catalunya. Aquestes candidatures tenen, a banda dels motius econòmics, una altra raó de ser per als partits que les presenten. La composició dels consells comarcals i les diputacions es calcula a partir dels regidors i els vots que cada partit ha obtingut a la comarca i a la demarcació, respectivament, igual que la subvenció pública per als partits. En el cas concret dels consells comarcals, a partir del percentatge de vots obtinguts per cada partit es decideixen dos terços dels consellers i, l’altre terç es reparteix en funció del percentatge de regidors. D’aquesta manera, qualsevol vot obtingut, encara que no aconsegueixi representació a l’ajuntament, suma per al Consell Comarcal. A més, en municipis de menys de 250 habitants és possible tenir representació amb pocs vots, per la qual cosa a vegades presenten llistes amb un sol candidat, com passa en les candidatures fantasma prioratines.
El curiós cas de la candidatura popular a la Vilella Alta i la Vilella Baixa
El conegut cas de la llista fantasma del PP a Vilella Alta en les municipals del 25 de maig de 2011, que va ratllar l’absurd, va acabar sent paradigmàtic i extraordinari: la Vilella Alta va ser l’únic poble de tot l’estat amb el 100% d’abstenció, en senyal de protesta. Els 112 veïns del municipi prioratí cridats a votar, no van dipositar ni un sol vot a l’urna, en senyal de desaprovació a l’única candidatura que finalment es va presentar, en la qual el seu cap de llista era Jose Luis Fernandez González, un senyor de les Canàries militant del PP que no havia estat mai a la Vilella Alta i al qual ningú no coneixia. «Ens vàrem trobar que si la llista que es va presentar hagués tret un sol vot, hagués hagut de muntar consistori a la Vilella Alta» explica Ramon Rosario, actual president de la comissió que gestiona l’Ajuntament. «Segurament a aquests senyors si els haguessin posat un mapa al davant, la feinada l’haurien tingut per a trobar el poble». Recorda perfectament aquell dia: «No es va donar cap missatge a la població, per sentit comú els veïns van optar per no anar a votar. Arribaven al col·legi electoral i quan trobaven l’urna buida, se n’entornaven». Rosario creu que «el més lògic seria que les llistes les formessin gent del poble, ara bé, tothom és lliure de fer el que vulgui, tot depèn que la gent els voti o no els voti». «Però ja sabem que la política funciona d’aquesta manera, de la mateixa manera que hi ha polítics corruptes que només pensen en la seva butxaca i partits que presenten llistes per afany de diners».
A partir d’aquella experiència, els veïns de la Vilella Alta van decidir que a partir d’aleshores, almenys hi hauria d’haver una candidatura formada per gent del poble en les eleccions municipals. Dit i fet, en aquestes eleccions hi ha una llista de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) formada per veïns.. i dues llistes fantasma (PP i Candidatura de Progrés).
Quatre anys després, com si fos una broma, José Luís Fernández González, el senyor de les Canàries militant del PP que no havia estat mai a la Vilella Alta, al qual ningú no coneixia, i al qual no va votar ningú, ara és el cap de llista del PP… a la Vilella Baixa. Jordi Sabaté, actual alcalde de la Vilella Baixa (Independents per la Vilella Baixa – Acord Municipal), que es torna a presentar enguany a la reelecció, i que òbviament està al corrent de la insistència del candidat del PP en presentar-se d’alcaldable a les Vilelles, no vol «perdre ni cinc minuts, ni la mínima energia en parlar sobre aquesta persona que no conec, que al cap i a la fi és un manat que el partit apunta en una llista». Pronostica que el candidat del Partit Popular «no tindrà ni un vot, i si el té m’imagino que serà per algú que s’equivocarà». Sabaté té clar que «aquestes llistes es fan per interessos partidistes, no per cap interès pel poble al qual es presenten, són interessos del partit i punt», i no té problema en reconèixer obertament que en la campanya electoral «quan es dirigim als nostres veïns, descaradament direm que no els votin».
Candidats i alcaldes del Priorat, en contra de les llistes fantasma
El cas de la Vilella Alta i el senyor Fernandez González és certament original, però al Priorat hi ha gairebé una vintena de candidatures fantasma, totes elles del PP i el PSC – Candidatura de Progrés (11 i 7, respectivament). No hi ha possibilitats que es repeteixi el cas de la Vilella Alta el 2011 a cap municipi prioratí, donat que tots compten amb almenys una candidatura formada per persones del poble.
Alcaldes i candidats del Priorat s’han mostrat contraris a aquestes llistes. Jaume Domènech Jordà, cap de llista d’Independents per Falset – AM en les presents municipals i alcalde de Falset entre 1995 i 2007, creu que les llistes fantasma «són la perversió total del sistema, de l’anomenada partitocràcia; ho volen controlar tot, ells legislen, ells actuen sobre fiscals i jutges, sempre al seu favor». «És un exemple més d’aquesta democràcia maquillada, que els partits ens tenen segrestada: Necessiten un nombre de llistes per poder optar a les subvencions assignades als grups polítics, sense control com és evident, enganyant a la ciutadania» explica Domènech. Per la seva banda, Maria Jesús Sánchez, candidata socialista a l’Ajuntament de Falset, pensa que «les llistes que han d’estar presents en un municipi han d’estar constituïdes per gent que hi viu, que sent i vibra per la seva gent i que els preocupa cada indret del seu municipi. Les llistes han de ser amb gent del poble», afirma. Un altre candidat falsetà a ocupar l’alcaldia de Falset, Albert Compte Jornet, candidat de CiU, creu que aquestes llistes «diuen molt dels partits polítics que les presenten i dels seus dirigents en l’àmbit català i espanyol». «Només volen recaptar vots per a ocupar cadires i diners per cada llista electoral presentada. No es preocupen del territori que és el que haurien de fer».
Meritxell Cardona, candidata de CiU a Cornudella de Montsant, creu que «els caps de llista no els coneix ningú i això ha de fer desconfiar. Alguns grans partits fan servir aquesta estratègia per engreixar la seva representació i donar una imatge de grandesa fictícia. A més, en treuen rendiment econòmic en aquest fet». Finalment, Marc Sales Aragonès, candidat de Tots Som Guiamets (TSG), opina sobre les llistes fantasma que «haurien d’estar prohibides, i m’és absolutament indiferent quins partits són aquells que les utilitzen: em sembla una estratègia política irresponsable i de mal gust». «Sóc un ferm defensor de la política responsable i de proximitat, i crec que és imprescindible que el candidat sàpiga de què parla a l’hora de fer propostes i compromisos electorals, que «xafi el terreny», que conegui les persones i les característiques intrínseques del seu poble, i que tingui voluntat de servei» explica Sales. «A més, crec que és bo que tingui experiència de gestió prèvia com a regidor abans de presentar-se a alcalde, i que hagi demostrat durant uns anys prou estabilitat i prou consistència política per poder oferir garanties als ciutadans que vol representar». Com a conclusió, Sales acaba dient que «la meva opinió és que les llistes fantasma perjudiquen la democràcia i actuen en contra de tots aquells que entenem la política com un servei i com una dedicació als nostres veïns».
Les llistes fantasma de la comarca
Els pobles de la comarca amb candidatures fantasma són: El Lloar (el candidat del PP és Alexandre Cuber Corbacho, que el 2011 anava de número 8 a la llista del PP a Puigpelat); Gratallops (PP amb el candidat José Martínez Pinilla); la Bisbal de Falset (PP, amb el candidat José Monje Quesada, que el 2011 era segon suplent a la llista del PP a Tarragona, i Candidatura de Progrés, amb Manuel López Pasca, exregidor de l’Ajuntament de Tarragona); la Figuera (PP amb Alfredo Novo Poncelas i Candidatura de Progres, amb Carme Cabré, regidora socialista a l’Ajuntament de Tarragona de 1983 a 1995); la Morera de Montsant (PP amb Aurelio Carrete San Rafael, i Candidatura de Progrés, amb Rafael Torres Povedano, que es va presentar a Renau el 2011 pel PSC-PM i el 2003 a la llista del PSC-PM a Tarragona); la Torre de Fontaubella (PP, amb Juan Salvo Gurrera, segon suplent a la llista del PP a Vila seca el 2011); la Vilella Alta (PP, amb Antonio Ramos Llauradó, periodista, assessor del PP i representant grup municipal PP Ajuntament de Tarragona, i Candidatura de Progrés amb Albert Morera Blanco); la Vilella Baixa (PP, amb José Luís Fernández González, el senyor de les Canàries que fa quatre anys no va treure ni un vot a la veïna Vilella Alta, i Candidatura de Progrés amb Mª Rosario Garcia Caballero); Margalef (PP amb el cap de llista Javier Martínez Portabales, número 23 en la candidatura del PP a Tarragona en les municipals de 2011, i Candidatura de Progrés, amb Josep Maria Montoya Fabregas, número 21 a la llista de PSC a Cambrils el 2003); Pradell de la Teixeta (PP amb Jose Manuel Mendez Sanchez) i Torroja del Priorat (PP, amb Antonio Matamoros Blanchart, i Candidatura de Progrés, amb Joan Sanahujes Rull, responsable de la Conselleria d’Esports i neteja de l’Ajuntament de Tarragona).
—
Publicat a PrioratDiari.cat el 24 d’abril de 2015.
.