Sorpresa i decepció al Consell Comarcal per la reclamació de 47.500 euros de l’alcalde de Cornudella

El president Joan Carles Garcia, lamenta el to del comunicat de l’alcalde «perquè pot donar lloc a interpretacions molt obertes i allunyades de la realitat» | Més reaccions dels consellers comarcals Joan F. Piqué i Meritxell Cardona

El president del Consell Comarcal, Joan Carles Garcia. Foto: ReusDiari.cat
El president del Consell Comarcal, Joan Carles Garcia. Foto: ReusDiari.cat

Sorpresa i decepció al Consell Comarcal del Priorat per la reclamació de Josep M. Castan, alcalde de Cornudella de Montsant, de 47.500 euros del Pla Únic d’Obres i Serveis que segons Castan, l’ens comarcal hauria d’haver pagat a l’Ajuntament i no ha rebut. El president del Consell Comarcal, Joan Carles Garcia Vaqué, ha confirmat a PrioratDiari.cat que dilluns Castan va comunicar la seva baixa del grup d’ERC al Consell, i ha dit que lamenta molt «que s’hagi fet un comunicat de premsa en els termes que s’ha fet, i més quan estem parlant d’una persona que fins aquest mateix dilluns formava part de l’equip de govern de la casa».

L’Ajuntament de Cornudella de Montsant va distribuir dilluns una nota de premsa on el seu alcalde es mostrava «decebut» per l’impagament reiterat per part del Consell Comarcal i que arribaria fins al final per saber què s’ha fet amb aquests diners. Joan Carles Garcia s’ha mostrat sorprès i un tant decebut per les formes i el to del comunicat «perquè pot donar lloc a interpretacions, per dir-ho d’alguna manera, molt obertes i allunyades de la realitat», i ha afirmat amb rotunditat que aquests diners «han anat a parar a pagar deutes, nòmines, serveis bàsics, i en la mesura que hem pogut, a apagar el deute amb els ajuntaments».

Respecte a la qüestió plantejada per l’alcalde de Cornudella de que els 47.500 euros eren «diners finalistes», és a dir, que no poden tenir altra finalitat que la descrita, en aquest cas el Pla Únic d’Obres i Serveis (PUOiS), el president del Consell Comarcal ha reconegut que al voltant del 85% dels ingressos de l’ens corresponen a ingressos finalistes, és a dir, que responen a un contracte i a una finalitat específica. Tanmateix, ha deixat molt clar que el Consell Comarcal «es regeix pel principi de caixa única i la llei d’estabilitat pressupostària, que estableix unes prioritats de pagament».

Garcia diu que Josep M. Castan, com a persona que porta molts anys d’alcalde «hauria de saber, i crec que ho sap, que el Consell Comarcal es regeix pel principi de caixa única, que estableix uns principis i unes prioritats a l’hora de fer els pagaments». El funcionament del sistema de finançament del Consell Comarcal del Priorat, diu el president del Consell «és un tema del que s’ha parlat molt en els òrgans de govern als quals l’alcalde pertanyia: en plenaris, en juntes de govern i en reunions de coordinació, i sobre el qual tant govern com oposició hem estat d’acord en que l’únic marge de maniobra que té el Consell Comarcal com a entitat local, es fer els pagaments de la manera que s’estan fent: repartint el que tenim en funció de les possibilitats de cada moment, intentant no perjudicar a cap municipi respecte els altres». «Tots vàrem entendre que era la única manera d’anar saldant els deutes amb els ajuntaments».

Joan Carles Garcia reitera i lamenta «que aquest tema no s’hagi pogut aclarir en qualsevol de les moltes reunions que hem fet al llarg dels darrers dos ultims anys, en juntes de govern i plens per que es un tema que s’ha parlat en moltes ocasions, ja que preocupa molt a tothom».

Al respecte de les peticions d’informació requerides per l’Ajuntament de Cornudella al Consell Comarcal sobre aquest afer, Garcia ha reconegut que és cert que els requeriments s’han rebut, i que es va parlar amb l’alcalde per tractar del tema en persona, i se’l va convocar per parlar-ne «i per això encara sobta més, sabent que d’aquest tema s’ha parlat reiteradament a la Junta de Govern en els darrers anys» a les quals «l’alcalde de Cornudella no s’ha presentat en el 90% dels casos».

El Consell Comarcal reconeix que existeix un deute amb l’Ajuntament de Cornudella, a l’igual que amb tots els demés ajuntaments de la comarca, i que té voluntat de pagar «com així ho està fent» però recorda que l’ens comarcal «no ha rebut ni un euro» dels fons no finalistes de l’any 2014, els que correspondrien per al funcionament del Consell. «En un estat de crisis i de manca de pagaments com el que estem, el que no farem és deixar de pagar els deutes a proveïdors, nòmines o serveis bàsics per a la població, perquè la nostra obligació precisament és garantir aquests serveis». «I entenem que això causa un perjudici als ajuntaments, i no només als de la comarca, ja que aquesta és una situació generalitzada».

El mateix president del Consell ha informat que en el darrer any i mig, el Consell Comarcal tenia un deute amb l’ajuntament de Cornudella d’uns 138 mil euros, els quals a dia d’avui s’han reduït fins al voltant de 38 mil. Al llarg del darrer any i mig, el Consell Comarcal ha abonat a l’Ajuntament de Cornudella, ja sigui per compensacions o per ingrés directe al voltant de 100 mil euros. I així és com es troben tota la resta d’ajuntaments de la comarca, segons Garcia. «L’esforç per part del Consell comarcal per pagar a l’Ajuntament de Cornudella hi és, igual que hi ha l’esforç per pagar a Bellmunt del Priorat, a Falset o a qualsevo altre municipi». «El pagament del Consell als ajuntaments o qualsevol altre proveïdor està marcat per la llei d’estabilitat pressupostària i pel principi de caixa única, i això qualsevol alcalde o persona amb responsabilitat pública ho sap».

Per acabar, el president del Consell opina que Castan, «com a alcalde de Cornudella, ha de defensar els interessos del seu municipi de la manera que cregui més oportuna, però crec que mitjançant aquest comunicat s’està transmetent una situació que no és única i que no és especial respecte a qualsevol altre ajuntament de la comarca i de fora de la comarca».

Més reaccions

Joan Francesc Piqué, del mateix grup del qual fins dilluns formava part Josep M. Castan, i conseller comarcal d’Hisenda, Règim interior i Personal explica, ras i curt, que «no s’ha pogut acabar de pagar ni a l’Ajuntament de Cornudella ni a la resta d’ajuntaments del Priorat, per que la Generalitat no paga». «Com que al Consell Comarcal tenim caixa única, doncs el tema per a mi està molt clar, la llei marca unes prioritats com poden ser els sous dels treballadors i temes socials, i no s’han pagat aquests diners a l’Ajuntament de Cornudella com tampoc s’han pogut pagar a la resta d’ajuntaments, a alguns dels quals se’ls deu bastant més». «Es van pagant els deutes proporcionalment a mida que van entrant diners al Consell». Piqué també afirma que el cas de Cornudella «no es un cas únic, es deuen diners a tots els ajuntaments de la comarca». El conseller comarcal d’Hisenda també ha reiterat que del total del deute del Consell amb l’ajuntament de Cornudella s’han pagat uns 100 mil euros. Per últim, Piqué ha dit que Castan «formava part del govern del consell i tot això ho hauria de saber», i coincideix amb el president del consell en les escasses assistències de l’alcalde a les reunions del Consell Comarcal.

En aquest mateix sentit s’ha expressat la cap de l’oposició a l’Ajuntament de Cornudella i consellera comarcal Meritxell Cardona: «puc assegurar que el Consell ha actuat amb completa transparència amb la gestió dels recursos econòmics, distribuïts segons els criteris que la llei exigeix. En conseqüència, als plens hem votat a les propostes amb voluntat d’afavorir la comarca i no en sentit partidista, tot i que es donés el cas que el Sr. Castan hagi omès la seva responsabilitat de conseller i hagi deixat al seu grup en minoria per la seva no compateixença durant aquesta legislatura».

Amb la renúncia de Castan a formar part del grup d’ERC al Consell, passarà al grup de no adscrits, del qual serà l’únic membre. Castan va ser president de la Federació Comarcal d’ERC del Priorat entre 2006 i 2012, any en que va ser elegit per unanimitat l’alcalde de la Vilella Baixa, Jordi Sabaté.

Si vols fer algun comentari, utilitza aquest formulari.