L’històric cafè La Renaixença torna a obrir les seves portes a Cornudella de Montsant

Durant la guerra civil va ser el lloc on es reunia el “Comitè Revolucionari”, la seu de diversos partits d’esquerres i fins i tot va ser magatzem del XV Grup de Tropes d’Intendència dels republicans

La Renaixença
La Renaixença, aquest matí.

El 20 de març d’aquest any tancava les seves portes La Renaixença, l’històric cafè cornudellenc fundat l’any 1934. El local canviava de direcció i calia fer-hi reformes abans de tornar-lo a obrir. D’aquesta manera, La Renaixença —anomenada popularment La Rene pels cornudellencs— ha estat amb les persianes baixades més de sis mesos, fins ahir diumenge 2 d’octubre, quan a partir de les 17 hores va tenir lloc una festa d’inauguració en la qual el local es va omplir de clients de tota la vida i curiosos que no s’ho van voler perdre. Els assistents van poder veure les millores de primera mà: taules i cadires noves, parets arreglades i pintades de nou, la barra existent totalment restaurada, nova cafetera, nova cuina, lavabos nous, noves cares i molta il·lusió.

Aquest matí de dilluns, ha tornat a obrir amb normalitat. Els comentaris al llarg de tots aquest mesos i avui mateix per part de clients, veïns, i tothom que coneix el poble, no deixen lloc a dubtes: La Rene es trobava molt a faltar. Els nous arrendataris del local —la Renaixença és una Societat Limitada— són Pau Escriu (del restaurant Tallers / Hotel la Siuranella de Siurana) i la cornudellenca Iolanda Martínez, amb àmplia experiència en el sector i que des de fa anys treballa amb Pau Escriu. Com ha estat sempre, La Rene obrirà cada dia de dilluns a diumenge, a partir de les 8 del matí. A banda del servei de cafeteria i begudes, també ofereix esmorzars, tapes, entrepans i plats combinats, tot i que prèvia comanda es poden organitzar àpats més elaborats.

La Renaixença
Noves taules i cadires. Foto: Carles X. Cabós

Com a curiositat, La Renaixença no havia estat tancada mai durant tant de temps des de la seva fundació, exceptuant un període en acabar la guerra civil, quan la societat va ser dissolta i no va obtenir el permís per tornar a obrir. Va ser embargada i el seu teatre es va convertir en magatzem particular. Durant la guerra va ser el lloc on es reunia el “Comitè Revolucionari”, la seu de diversos partits d’esquerres i fins i tot va ser magatzem del XV Grup de Tropes d’Intendència dels republicans.

La gairebé llegendària rivalitat —avui dia inexistent— de La Renaixença amb l’altra societat recreativa de la vila, l’Íntim ha donat molt que parlar i ha omplert força pàgines de llibres i articles al llarg dels anys. Josep Maria Espinàs, en el seu ‘A peu pel Priorat. 1957′, descriu amb ironia aquest antagonisme: “…A Cornudella, per exemple, hi ha “l’Íntim”, el local que tradicionalment recull les quietuds conservadores del poble; i “La Renaixença”, el cafè que ha donat escalf a les inquietuds.”

La Renaixença
Una altra perspectiva del local. Foto: Carles X. Cabós
La Renaixença
La primera partida de botifarra no va tardar. Foto: Carles X. Cabós
La Renaixença
En obres, a principis de setembre, amb el Víctor Alzamora “Prior” pintant el local. Foto: Carles X. Cabós

Informació relacionada: L’Íntim i La Renaixença, dues entitats amb molta història. Publicat a Cornudellaweb.com: 2007. Publicat a Cornudella Blog: 08/04/2013.

Si vols fer algun comentari, utilitza aquest formulari.