La Junta Electoral de Reus mana retirar una estelada inexistent del parc de bombers de Cornudella

Parc de bombers de Cornudella, 20 de maig al matí: «Venim a treure l’estelada». «Quina estelada? Que no ho veieu que no n’hi ha cap?» | La Junta Electoral de Reus mana retirar estelades a Marçà i Cornudella.

El parc de bombers de Cornudella, el matí dels fets. Foto: Carles X. Cabós
El parc de bombers de Cornudella, el matí dels fets. Foto: Carles X. Cabós

Diverses juntes electorals de zona han ordenat retirar estelades d’edificis públics després que l’entitat Societat Civil Catalana ho hagi denunciat. Cal recordar que la resolució de la Junta Electoral Central de 13 maig 2015 acordava la retirada de les banderes estelades dels edificis oficials i locals electorals, mesura que va ser recorreguda. Finalment, diverses juntes electorals van ordenar ahir dimarts la retirada d’estelades, entre elles la de Reus, que va manar que en un termini de 24 hores es retirin aquestes banderes dels ajuntaments de Miravet (Ribera d’Ebre) i Marçà (Priorat) i dels parcs de Bombers de Tivissa (Ribera d’Ebre), Cornudella de Montsant (Priorat) i Reus (Baix Camp).

El cas del parc de bombers de Cornudella de Montsant és surrealista. Segons diversos mitjans, la Junta Electoral de Reus va ordenar la retirada de l’estelada del parc de bombers de Cornudella de Montsant, però aquesta no hi és des del setembre de l’any passat. Jordi Nadal, cap del parc de bombers voluntaris de Cornudella, ha confirmat que l’estelada es va col·locar «durant quinze dies» l’any passat pels volts de l’11 de setembre, però «fa almenys més de mig any que ja no hi és. Es va posar durant uns 15 dies, i es va treure». Es va assabentar de l’ordre de la retirada de la inexistent estelada del parc de bombers ahir a la nit pels mitjans de comunicació i no s’ho podia creure. Aquest matí, poc després de les nou, dos «administratius de l’edifici del 112 bombers» amb cotxe oficial de Bombers de la Generalitat estaven aparcats davant del parc, per tal d’entrar a treure l’estelada si no es presentava cap responsable de les instal·lacions. Poc després arribava al lloc el cap de parc. El començament de la conversa, segons explica Nadal, va ser bastant absurd: «venim a treure l’estelada». «Quina estelada? Que no ho veieu que no n’hi ha cap?». Ahir al vespre Nadal va enviar un missatge al Cap de regió dels bombers, dient-li que «abans de dir que traiem banderes pot ser que abans preguntem si hi són. Vaja, contrastar la informació».

Josep M. Piqué, alcalde de Marçà, ahir a RAC 1: «No els donarem el plaer de veure als Mossos treure una bandera d’un ajuntament»

En declaracions al programa «La nit a RAC 1» conduit per Xavi Freixes, l’alcalde de Marçà Josep M. Piqué va dir ahir que durant la tarda d’ahir dimarts va rebre la trucada del Director general de la policia Albert Batlle, per tal de retirar l’estelada de l’Ajuntament. «No els donarem el plaer de veure als Mossos treure una bandera d’un ajuntament» va declarar l’alcalde, que també va informar que aquest matí es retiraria l’estelada de l’ajuntament, i que ja n’havien penjat una altra en «un lloc molt emblemàtic de Marçà». «Trobo que seria molt trist que els Mossos ens treguéssin les estelades, per això la traure jo. Si hagués de venir la Guàrdia Civil no la trauria, els deixaria entrar i que la traguessin ells». Respecte al fet de mantenir l’estelada a la façana de l’ajuntament de Marçà després que l’AMI (Associació de Municipis per la Independència) demanés en un primer moment acatar l’ordre de la Junta Electoral Central, Josep M. Piqué va afirmar que si no l’hagués trucat Director general de la policia, la bandera continuaria en el seu lloc, on tornarà a onejar una vegada passada la jornada electoral de diumenge. Irònicament, l’alcalde de Marça va dir que «si un dia som independents, farem una plaça agraint al senyor Wert i al senyor Fernández Díaz la seva col·laboració en fabricar independentistes».

Al document que es pot trobar al web de Societat Civil Catalana «Relación de banderas separatistas instaladas en espacios públicos o edificios oficiales en pueblos y ciudades de Cataluña» dins «Datos de ubicación de banderas independentistas > Provincia: Tarragona > Zona electoral: Reus» amb data 4/5/2015, es pot comprovar que en el llistat es cita l’estelada de l’ajuntament de Marçà, però no la del parc de bombers de Cornudella de Montsant.

Si vols fer algun comentari, utilitza aquest formulari.