Cal Neulat, adéu a una botiga històrica

Cal-Neulat-2012-12-12_2
Cal Neulat.

Dimecres 12 de desembre de 2012, 10’15 h. del matí. Amb la càmera fotogràfica al coll, una llibreta i un bolígraf, em dirigeixo a Cal Neulat. Un parell de fotos a la façana i cap a dins. Entrar per la porta i veure la Genoveva darrere el taulell és confirmar les expectatives. És el que esperes trobar quan entres. Perquè la Geno té una gran habilitat, consistent en fer-te sentir com a casa des del primer segon en que poses els peus a la botiga. És una manera de ser, adquirida amb naturalitat per algú que s’ha passat tota la vida darrere un taulell. Cordialitat sense escarafalls, franca i sincera, un do difícil de trobar, i molt més de posseïr. Casualment, una estona abans, havia anat a Can Pep a prendre un tallat de bon matí. Parlant amb el Quim, vam comentar que tancaven Cal Neulat. No em va extranyar gens que em digués que els trobaria a faltar, perquè sempre que els necessitava hi eren. Si algun diumenge havia fet curt d’existències al restaurant, una trucada i li obrien la botiga expressament.

Josepa-Torruella
Josepa Torruella.

Aquest establiment és la representació més clara d’un tòpic. És una d’aquelles botigues de tota la vida. Almenys de la de tres generacions de cornudellencs. I més, per què abans el negoci va estar al carrer Major, a ca l’Ama (on després hi va haver la barberia i la perruqueria Giralt, a la cantonada del carrer de Sant Francesc). Però degut a que el local no era de propietat, i s’hi havien de fer reformes, Josepa Torruella i Francisco Miró Gil, avis de la Genoveva, fa més de 90 anys van decidir traslladar el negoci a l’actual emplaçament del carrer de Sant Antoni, comprant la casa als seus oncles. La casa ja portava el renom de cal Neulat, d’aquí el nom de la botiga. En morir en Francisco, el negoci el va portar la Josepa. En els seus inicis, a la tenda s’hi venia una mica de tot: pesca salada, arròs, oli i vi a dojo, pastilles de sabó, carbur (per a les “llums de carburo”), pintures, ganyims…

Francisco-Miro-i-Xima
Francisco Miró Gil, al carrer Sant Antoni, davant la portalada de ca la Xima, que és la senyora de la foto. Data: cap a 1920.

Després de Josepa Torruella, la botiga va passar a la filla, Maria Miró Torruella i el seu marit, Ramon Garcia Giral, pares de la Genoveva. Ells van ser els que van començar a vendre verdura. Al començament la portaven el Santiago Rocamora i el Josep Puñet. Després, la van anar a buscar ells mateixos. Sortien de Cornudella de bon matí -de matinada, més aviat-. Anaven a Riudoms els primers anys, després la van començar a comprar a Reus, i tornaven a Cornudella carregats per proveïr l’establiment a primera hora.

Maria-Miro-i-Ramon-Garcia
Maria Miró Torruella i Ramon Garcia Giral.

Al Ramon i la Maria, els va rellevar al capdavant del negoci la filla, Genoveva Garcia, que ja tenia experiència de tota la vida, ja que molt aviat va començar a ajudar els pares en el negoci. Junt a ella, Francesc Estivill, el seu marit. D’això deu fer uns 25 anys. El Paquito anava a buscar la verdura a Reus; després van canviar pel Mercat del Camp, i pujava carregat cap a la botiga. En els darrers anys hi anava un parell de dies a la setmana, dilluns i dijous. També feien servei a domicili, i proveïen o havien proveït alguns restaurants del poble, com la Venta, Can Pep, La serra, Celler del Priorat…

Genoveva-i-Paquito-2012-12-
Genoveva Garcia Miró i Francesc “Paquito” Estivill.
Cal-Neulat-2012-12-12
La botiga, ja en liquidació, el 12 de desembre de 2012. La Genoveva, en el seu lloc natural dins la botiga.
Genoveva-Garcia-Miro
Genoveva Garcia Miró

I fins avui. Les caixes de verdura i fruita ja no es tornaràn a omplir. La botiga encara estava oberta, per mirar de vendre el que queda d’existències i fer una mica de neteja. El taulell expositor de vidre no es jubilarà, anirà a la nova peixateria que es va inaugurar tot just ahir al carrer de les Eres, Ca la Viles. En el seu moment, quan van canviar el vell taulell de fusta, aquest tampoc no es va jubilar; part d’ell va anar a parar a la sagristia de l’ermita de Sant Joan del Codolar. El que ara encara és botiga, ho reformaran i es convertirà en una bonica entrada a la casa, amb algún banc per seure i algún moble antic. La Genoveva es jubila, ara toca disfrutar dels anys invertits treballant. La botiga tanca i, per primera vegada en un segle, no tindrà continuïtat. Tot comença, tot s’acaba… la vida continua.

Cal-Neulat-2012-12-12_3
.
Cal-Neulat-cSant-Isidre-201

____________________________________________________________________________________________ Fotos: Carles X. Cabós i Genoveva Garcia. Text: Carles X. Cabós (conversa amb Genoveva Garcia, a la botiga, el 12/12/2012). Publicat a Cornudella Blog: 17/12/2012.

Si vols fer algun comentari, utilitza aquest formulari.