Brivalls de Cornudella: orgull de poble. (Santi Terraza, La Vanguardia 24/06/2013)

brivalls assaig juny20131
Assaig dels Brivalls. Foto: La Vanguardia – Vicenç Llurba.

“Digue’m quants castellers portes i et diré quins castells faràs”. Aquesta frase atribuïda a l’històric casteller vendrellenc Emili Miró (1900 – 1993) constitueix un element adequat per a mesurar les possibilitats de creixement i projecció de qualsevol colla castellera. Poques veritats resulten més científiques en els castells que la que sosté que l’èxit està condicionat al volum de gent que reuneix una colla.

Però en un dels extrems del Priorat hi ha un grup de joves castellers disposats a desafiar les teories i demostrar que els castells també són possible quan hi conflueixen dos elements cabdals: l’assaig continu i la passió. Els Brivalls de Cornudella són l’orgull del municipi amb colla pròpia més petit de Catalunya: Cornudella de Montsant, amb poc més de 1.000 habitants. El cas dels Brivalls és extensible al de moltes altres colles que han sorgit (o représ l’activitat després d’un temps aturades) en el panorama casteller en els darrers anys: de les dotze colles de poblacions més petites que tenen colla, totes, llevat de dues (Altafulla i l’Arboç), són de creació recent.

És possible fer castells en un poble d’un miler de persones? Els Brivalls ja van demostrar en el seu dia que, malgrat les dificultats i limitacions, hi ha camp per córrer i metes a superar. Així ho creuen els components d’aquesta colla que s’ha reactivat de nou després de gairebé 25 anys dissolta i que mostren un entusiasme encomanadís.

Els primers Brivalls van existir entre 1976 i 1986. Ja en aquella època, quan els castells eren lluny dels registres i expansió actuals, els castellers de Cornudella van demostrar la seva predisposició a trencar barreres i superar fronteres. El 1982 van assolir la seva fita màxima, el tres de set, que van aconseguir carregar. Aquell tres de set va suposar un extraordinari esdeveniment en el món casteller de l’època, que va reconèixer el mèrit dels components d’aquesta colla tan petita per pujar un esgraó, acompanyats de l’alè i el suport a la pinya dels veïns del poble. Encara avui la foto emmarcada d’aquell tres de set llueix a una notable llista de bars i comerços de Cornudella.

brivalls assaig2 juny20131
Assaig dels Brivalls. Foto: Vicenç Llurba.

Va ser, precisament, la commemoració dels 30 anys d’aquell únic castell de set, el passat 1 de novembre, quan un grup de joves va plantejar-se l’opció de tornar-se a enfaixar. “Recordar aquella fita i el que havia suposat ens va animar a fer castells”, apunta Aniol Casademunt, flamant president de la colla. Molts dels joves impulsors de la reactivació de la colla no van conèixer els anteriors Brivalls, però l’actual projecció dels castells va deixar la seva empremta en un poble, que, malgrat trobar-se fora de l’àrea castellera tradicional, ha continuat seguint aquesta activitat amb atenció.

La captació de castellers en un poble de 1.000 habitants constitueix una dinàmica totalment diferent al de qualsevol població mitjana o gran. A Cornudella es coneixen tots. No cal fer campanyes imaginatives com les que impulsen moltes colles que volen seduir veïns que encara no coneixen; no cal utilitzar els mitjans per difondre les seves activitats, com es preocupen els equips de comunicació de comunicació qualsevol colla de vuit pisos. I tampoc cal fer visites a entitats, institucions o al carrer mateix per fer-se veure. A Cornudella, el que cal és un grup que tingui empenta i la sàpiga traslladar al conjunt del poble.

Els Brivalls són la colla del poble casteller més petit, però al mateix temps són també la colla que assoleix la participació més alta de la seva comunitat. L’entitat té 115 socis, dels quals una seixantena són castellers actius, que assagen un o dos cops per setmana. El 60% dels Brivalls són de Cornudella, i la resta arriben de diferents pobles del voltant, especialment Poboleda, on la colla ha arrelat d’una manera significativa. “Els Brivalls som de Cornudella per història i tradició, però ens considerem una colla de tot el Priorat; tant per volunmtat com per necessitat: si volem crèixer ens hem d’obrir”, reconeix Casademunt.

La colla ha estructurat els assaigs com qualsevol altra agrupació: assagen la canalla dos dies a la setmana, un altre dia treballen el tronc i divendres, com totes les colles, fan l’assaig general. L’objectiu principal de l’equip tècnic que dirigeix Francesc Martínez és pulir la canalla, treballar el tronc i reforçar la pinya per a fer els primers de sis aquest estiu.

En aquesta empresa resulta clau l’experiència que el mateix Martínez té acumulada dels anteriors Brivalls, on va pujar d’aixecador. Altres castellers, com Xavier Pallejà –que va ser terç del tres de set– o Ignasi Castillo, que pujava de dosos, resulten fonamentals per a ensenyar els joves que s’han deixat seduir per la màgia i els valors que desprenen els castells.

On la tasca els està resultant més fàcil, i que inicialment era un dels principals reptes, és amb la canalla. “No ens esperàvem tenir tanta canalla i amb tantes ganes”, subratlla Casademunt. I és que els assaigs dels Brivalls, a L’Íntim –històric teatre de la població–, apleguen una vintena de nens que es moren de ganes per fer els seus primers castells. “Vam organitzar tallers a Cornudella i Poboleda durant la setmana cultural i vam ser els primers sorpresos de l’allau de nens”, apunta el president.

Els Brivalls tenen un objectiu i una fita clara: descarregar aquell tres de set que els seus pares i germans grans van aconseguir carregar fa trenta anys desafiant la història. “Quan això arribi serà un punt i a part. Ho vam deixar a mitges i ara hem de tancar el cercle”, diu Casademunt. La il·lusió que regna a Cornudella al voltant de la seva revitalitzada colla els permetrà continuar sent la colla que aconsegueix implicar més gent proporcionalment al nombre de veïns. I no és pas poc mèrit.
________________________________________________________________________

Article original aparegut a La Vanguardia el 24 de juny de 2013. Pubicat a la revista Castells.cat: 25/06/2013. Publicat a Cornudella Blog:  22/07/2013
________________________________________________________________________

a

Si vols fer algun comentari, utilitza aquest formulari.