Àlex Capafons: «El Priorat és una comarca fantàstica per volar»

Entrevista amb Àlex Capafons Ossó, falsetà aficionat al paramotor, autor de diversos vídeos del Priorat a vista d’ocell

Àlex Capafons Ossó. Foto: Cedida.
Àlex Capafons Ossó. Foto: Cedida.

Àlex Capafons Ossó és de Falset, casat i amb 2 filles de 8 i 11 anys. És autònom, propietari d’una petita empresa ubicada a Reus. Tot i viure a la Selva del Camp entre setmana per motius laborals, no deixa de tornar a Falset tots els caps de setmana i els estius. Practica el paramotor des de l’any 2010, «un esport fàcil d’aprendre». Explica que el Priorat és una comarca «fantàstica» per volar, però amb una orografia complicada, on «s’han de tenir en compte molts factors abans de volar». El passat mes de maig, va enregistrar el vídeo «Un tomb pel Priorat amb paramotor», amb imatges aèries impressionats del Masroig, el Molar, el Lloar, la Figuera, la Morera, Escaladei, Cornudella i el pantà, Siurana, Montsant, Porrera i Falset.

Recentment, el passat 12 d’octubre, va a tornar a enlairar-se per la comarca, enregistrant un altre espectacular vídeo mentre sobrevolava Gratallops, les Vilelles, Scala Dei, Montsant, Cornudella, el pantà i Siurana, Porrera, Falset i l’ermita de Sant Gregori, Marçà, Capçanes i el Pantà dels Guiamets.

Siurana a vista de paramotor. Foto: Àlex Capafons.
Siurana a vista de paramotor. Foto: Àlex Capafons.

— Des de quan practiques el paramotor?
— Practico el Paramotor des del 2010, és diferent del parapent tot i que en la majoria de casos serviria la mateixa vela. Sempre he fet paramotor. És un esport fàcil d’aprendre.

— Recordes el moment precís en què vas dir «aquest esport m’agrada» i quin va ser el teu primer enlairament?
— Sempre m’havia agradat volar i tinc un amic que també en fa de paramotor. Ell em va fer decidir de fer el pas. Llavors, em vaig apuntar al club Paramotor-Barcelona i vaig fer el curset amb l’Armand Rubiella, tot un mestre d’aquest esport. En un mes ja estava volant de forma autònoma. El primer enlairament recordo que va ser espectacular. La sensació que tens és una barreja d’emoció i respecte a la vegada.

— És fàcil aprendre a practicar aquest esport?
— És fàcil. Primer fas unes classes teòriques on t’expliquen les parts de la vela, del motor i també el perquè vola el parapent. També es toca la meteorologia. Després es comencen les pràctiques. Primer aprens a controlar el parapent a terra i després s’afegeix el motor a l’esquena. Quan ja tens els hàbits correctes i ho tens tot controlat, és quan ja surts a fer el primer vol sempre supervisat per l’instructor. El curs acaba quan has fet entre 10 i 12 vols amb supervisió de l’ instructor. Un cop tens el curs acabat, pots optar per comprar-te un paramotor o seguint practicant llogant-ne un al club.

— El parapent i el paramotor requereixen aprenentatges diferents?
— Tot i que utilitzes la mateixa vela, s’ha d’aprendre a volar amb les dues modalitats de forma independent. No serveix saber volar amb paramotor per anar a fer vol lliure amb parapent sense cap formació. Has de fer un curs de vol lliure a part. Amb el vol lliure es busquen les tèrmiques per guanyar alçada i amb el paramotor com menys tèrmiques hi ha doncs millor. Per això portem el motor, per guanyar alçada i poder enlairar-se des de la vall.

— És imprescindible obtenir algun títol o llicència per volar?
— Amb el curs no obtens cap tipus de carnet de pilot. No es necessita, ja que no està regulat. Ara bé, ja fa temps que es fan exàmens per obtenir un títol de pilot. Aquest et serviria en cas que el paramotor s’acabés regulant i llavors es fes imprescindible tenir el títol. Tinguis o no tinguis el carnet, tots portem una llicència federativa de la federació Catalana o una pòlissa privada de responsabilitat civil per estar coberts en cas necessari.

— És fàcil trobar llocs al Priorat o propers on es pugui aprendre aquest esport?
— Al Priorat no hi ha cap club de paramotor. Jo vaig aprendre al Club de Paramotor Barcelona. El camp del club on es fan les pràctiques és a Vilafranca del Penedès. A una hora de Falset.

— Per què recomanaries aquest esport a algú que s’ho estigui rumiant?
— Per fer aquest esport, t’ha d’agradar el vol en general. Si ets una persona que gaudeixes simplement pujant a un avió, segur que t’agradarà. El paramotor és l’aeronau més petita i econòmica que existeix. T’ofereix la possibilitat de veure el teu entorn des d’un altre punt de vista i amb molt més detall que si voles amb avió. D’altra banda, el nivell de seguretat de les veles d’avui en dia és grandiós. Hi ha milers de pilots, tant de parapent com de paramotor, volant cada dia per tot el món. Encara que sigui un esport poc conegut, quan el fas, veus la magnitud de l’esport. És evident que ho practica menys gent que altres esports més comuns, però cada cop més. Fins i tot al club hi ha algun pilot de més de 60 anys que ho practica sense cap problema.

— El Priorat és una comarca fàcil per volar?
— El Priorat és una comarca fantàstica per volar però malauradament no és fàcil. Almenys per mi. És una comarca amb una orografia complicada i has de tenir en compte molts factors abans de volar pel Priorat. Fins al passat octubre només ho havia fet un cop, el dia que vaig gravar el vídeo al maig, i de la mà d’en Joan Carles Vernet dels Guiamets, ja que ell té molta més experiència de vol per la comarca.

El pantà dels Guiamets, el passat 12 d'octubre. Foto: Àlex Capafons.
El pantà dels Guiamets, el passat 12 d’octubre. Foto: Àlex Capafons.

— Quines són les rutes més populars o factibles que es poden fer a la comarca?
— La ruta més bonica que pots fer crec que és la de fer el tomb sencer per la comarca, començant pell Masroig en direcció a la Figuera, les Vilelles, Cornudella, Siurana, Porrera, Falset, Marçà, Capçanes i Guiamets. Tenim prou autonomia per poder fer-ho i pots gaudir de veure els pantans, el Montsant, Scala-Dei, Siurana, la Mola, Llaberia, etc. Tot un espectacle!

— Has parlat d’autonomia… Quant de temps es pot volar amb paramotor amb el dipòsit ple?
— El dipòsit ple dona per unes tres hores de vol tot i que un vol de dues hores ja el considerem un bon vol. Volar tres hores amb paramotor es fa molt pocs cops. El motor sempre el tenim en marxa, ja que durant el vol vas variant l’alçada en funció d’on vols anar.

— Hi ha aficionats a aquest esport al Priorat?
— Que jo conegui del Priorat i que ho practiquem amb regularitat som dos. El Joan Carles dels Guiamets, que és el que vola més pel Priorat, i jo. No conec ningú més que sigui de comarca.

— Fora de la comarca, quins vols que hagis fet recomanes?
— Fora de la comarca també és immens el que es pot volar. Per exemple: un vol de platja tranquil i súper relaxant des de Tarragona a l’Hospitalet de l’Infant i tornar, on pots veure tota la costa des d’un punt de vista privilegiat, un vol per tot el Delta (preciós), un vol per la zona del Penedès, també per Montserrat, Sitges, vols per la Cerdanya, vols per la Garrotxa (ruta dels volcans), per Girona, Pals, l’Estartit, etc. Tota Catalunya es pot volar. Inclús pel Pirineu, tot i que requereix una mica més d’experiència i hàbits de vol. Amb el Club Paramotor Barcelona es van fent sortides molt maques cada mes, i fins i tot fora de Catalunya, on també hi ha llocs espectaculars. Potser la més espectacular que he fet amb el club va ser un vol Bi-Bag al refugi del Turbó a la Província d’Osca, prop de Castejón de Sos. Vam sortir del Coll de Sahún a 2000 metres i per anar volant fins al Turbó —2.500 metres— on vam passar la nit, i l’endemà després d’enlairar-nos del Turbó, vam aterrar a Castejón de Sos. Va ser tot un repte i una experiència única mai feta. Vam gaudir molt del vol i dels companys.

Punta de la Banya, al Delta de l'Ebre. Foto: Àlex Capafons.
Punta de la Banya, al Delta de l’Ebre. Foto: Àlex Capafons.

— Com en tots els esports, en el paramotor també deuen existir certàmens o trobades…
— Sí, hi ha trobades i campionats nacionals i internacionals. La Festa del cel a Barcelona al setembre, on participa el club amb un vol de diversos paramotors, i a l’octubre hi ha la fira del vent al Pla de Santa Maria. Allà cada any hi anem a fer un vol i participar-hi. Si algú hi vol anar, podrà veure paramotors, ultralleugers i avionetes. Està molt bé. També al gener es fa cada any una concentració internacional molt famosa en el món del Paramotor. Es diu Las Candelas i es fa al poble de La Puebla de los Infantes a Sevilla.

— Com a la gran majoria d’esports, existeix una elit del paramotor?
— A Espanya hi ha el Ramón Morillas que ha sigut 4 vegades el campió del món més i té rècords d’alçada amb paramotor, em sembla que ha arribat a pujar fins als 7.800 metres d’altitud. També el mateix Armand Rubiella fundador del Club, forma part d’un equip europeu que es diu ParaddaxShow i que fan vols coreogràfics tant de dia com de nit amb llums per molts llocs del món. Especialment en països Àrabs que són els que es gasten més diners amb aquests espectacles. Són espectacles bastant cars però molt bonics.

— Cada quant i com acostumes a volar?
— Jo considero que volo poc, ja que tinc poc temps, però intento fer-ho un cop al mes. Sempre acompanyat amb algun altre Paramotor, però tinc amics que ho fan gairebé cada dia si el temps ho permet.

Porrera a vista de paramotor. Foto: Àlex Capafons.
Porrera a vista de paramotor. Foto: Àlex Capafons.

— Quin és el proper vol que tens previst?
— El club organitza cada mes una sortida i normalment aprofito per anar amb ells. Si no hi ha res planificat, doncs normalment anem al Camp de vol de Vilafranca a matar el cuquet.

— I quin seria el vol dels teus somnis?
— Fins al maig, el vol somiat evidentment era el del Priorat. Encara en vull fer més pel Priorat, però fora d’aquí no et sabria dir quin. Cada vol és diferent encara que el repeteixis hi ha dies que les vistes de l’horitzó et sorprenen pels núvols i contrallums espectaculars i aquell vol acaba sent fantàstic. No cal complicar-se la vida buscant llocs fantàstics. El podem tenir al costat de casa en qualsevol moment. És la grandesa d’aquest esport.

VÍDEO | Vol pel Priorat (octubre 2015)
VÍDEO | Un tomb pel Priorat amb paramotor (maig 2015)

__

Publicat a PrioratDiari.cat el 22 de novembre de 2015.

.

Si vols fer algun comentari, utilitza aquest formulari.