Carles Puigdemont va presidir el Ple del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat), que va aprovar la creació d’un Consell Consultiu format per 39 persones de reconegut prestigi internacional, que ajudaran a projectar Catalunya al món de forma desinteressada

El passat dijous 24 de novembre a la tarda va tenir lloc a la Sala Tàpies del Palau de la Generalitat la reunió anual del Ple del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat), presidida per Carles Puigdemont i amb l’assistència del conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva. Entre les decisions que s’hi van prendre destaca la creació d’un Consell Consultiu que s’encarregarà d’asessorar i orientar les actuacions de Diplocat. Les persones que en formen part ho fan per un període de quatre anys renovables i de manera desinteressada.
Els 39 integrants del nou Consell Consultiu de Diplocat són persones de reconegut prestigi internacional en els àmbits de l’economia, la política, els afers internacionals, la cultura o altres àmbits d’interès per a l’entitat. Entre els membres hi ha noms com els dels exambaixadors Ambler Moss (EUA) i Arturo Sarukhan (Mèxic), la representant de l’ACNUR a l’Europa Central, Montserrat Feixas, l’empresària Sol Daurella, els músics Jordi Savall i Josep Carreras, la diputada sueca Bodil Valero, el filòsof Josep Ramoneda, la cuinera Carme Ruscalleda, el futbolista Xavi Hernàndez o el científic cornudellenc Xavier Estivill (llistat complet al final).
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que després del Ple de Diplocat es va reunir amb els membres del Consell Consultiu, els va agrair la seva aportació i els va demanar que “aprofitin la seva gran capacitat de projecció cap a l’exterior i experiència internacional per ajudar-nos a obrir portes al món i que es valori la feina que fem”. El president va concloure que “els esdeveniments recents a Europa i els Estats Units ens recorden que aquest és un món cada dia més complex i incert, però que l’altra cara de la moneda és que és ple d’oportunitats i per tant no podem perdre l’ocasió d’aprofitar-les”.
Per la seva banda, el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, va recordar que “el major recurs natural de Catalunya és la seva gent” i que “aquest consell consultiu ens ha de permetre guanyar capacitat d’incidència internacional i presentar els actius del país en l’escena internacional”.
Xavier Estivill, un prestigiós científic prioratí
Xavier Estivill Pallejà (Barcelona, 1955) té estrets vincles familiars a Cornudella de Montsant, on està empadronat. Va passar la seva infantesa i part de la seva joventut a la vila prioratina, d’on és Fill Predilecte i on molt sovint passa els caps de setmana i períodes vacacionals.
El científic ha explicat a Segle21.cat que formar part del Consell Consultiu “és un gran honor, i estic a disposició del President i el Conseller per tot el que pugui ser útil”. També s’ha referit a l’actual procés d’independència, del qual diu que “no sabem quines seran les properes passes a prendre, però tots hem d’estar preparats per aconseguir l’objectiu que tenim al davant. Hem de treballar fort i no defallir, malgrat que ens intentaran enfonsar el projecte una i una altra vegada. La República Catalana arribarà només si creiem que la podem fer. I això necessita la força de tots nosaltres”.
Estivill ha estat professor associat del departament de bioquímica i genètica molecular del St. Mary’s Hospital Medical School de Londres, professor d’investigació de la unitat de genètica molecular de la Fundació d’Investigació Sant Pau de Barcelona, cap del servei de genètica de l’Hospital Clínic de Barcelona i director de Genètica Mèdica i Molecular de l’Institut de Recerca Oncològica (IRO), entre d’altres. Actualment és Cap de la Unitat de Genòmica i Medicina Personalitzada de l’Hospital Universitari Quirón Dexeus.
Entre les moltes distincions rebudes pel seu treball, ha obtingut el premi August Pi i Sunyer, de l’Institut d’Estudis Catalans, el Premi Investigació Reina Sofia del Patronat de Prevenció de la Minusvalidesa, el Premi Ciència i Ciutat de Barcelona, el Premi Sever Ochoa de Investigación Biomédica, la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic de la Generalitat de Catalunya, el Premi d’Honor Ciutat de l’Hospitalet, i el Premi d’Investigació Biomèdica Preclínica de la Fundació Lilly (2011).
El 9N del 2014 va participar en la consulta sobre la independència de Catalunya, votant a la mesa de Cornudella de Montsant. El setembre del 2015 va signar un manifest de científics a favor de Junts pel Sí, candidatura independentista a les eleccions al Parlament de Catalunya del 2015.
Consell Consultiu de Diplocat

El Consell Consultiu és l’òrgan assessor de Diplocat i està integrat per persones de reconegut prestigi i trajectòria internacional en els àmbits de l’economia, la política, els afers internacionals o altres àmbits d’interès relacionats amb les funcions del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya:
Àmbit Institucional / Diplomàtic
- Andreu Claret. Director executiu de l’Anna Lindh Foundation de la Unió per la Mediterrània (2008-2015).
- Francesc Claret. Conseller polític sènior de les Nacions Unides.
- Montserrat Feixas. Representant regional de l’ACNUR a Centre Europa.
- Stephan Koppelberg. Cap de la Representació de la Comissió Europea a Bonn, Alemanya (2010-2015).
- Ambler Moss. Ambaixador dels Estats Units al Panamà (1978-1982), vicecònsol dels Estats Units a Barcelona (1964-1966).
- Arturo Sarukhan. Ambaixador de Mèxic als Estats Units (2007-2013).
- Josep Manuel Suárez. Delegat del Govern de la Generalitat al Regne Unit (2011-2016).
- Bodil Valero. Diputada pel Partit Verd suec al Parlament Europeu.
Àmbit Acadèmic / Recerca
- Carles Boix. Catedràtic de la Universitat de Princeton i titular de la càtedra Robert Garrett de política i afers públics.
- Carme Colomina. Investigadora associada del CIDOB i professora del Col·legi d’Europa.
- Xavier Estivill. Cap de la Unitat de Genòmica i Medicina Personalitzada de l’Hospital Universitari Quirón Dexeus.
- Esther Giménez-Salinas. Rectora de la Universitat Ramon Llull (2002-2012).
- Roderic Guigó Serra. Coordinador del Programa de Bioinformàtica i Genòmica del Centre de Regulació Genòmica.
- Tomàs Marquès-Bonet. Professor ICREA a la Universitat Pompeu Fabra, vicedirector de l’Institut de Biologia Evolutiva (UPF/CSIC).
- Josep Ramoneda. Filòsof, director de l’Escola Europea d’Humanitats, director de l’Institut de Recherche et d’Innovation (2009-2014).
- Xavier Sala i Martín. Catedràtic de la Universitat de Columbia a Nova York i titular de la càtedra Grossman de desenvolupament econòmic.
- Anna Veiga. Directora del Banc de Línies Cel·lulars del CMR.
Àmbit Empresarial / Econòmic
- Albert Castellón. Fundador de The Catalan Lobster, director general de Moritz (2004-2016).
- Sol Daurella. Presidenta de Coca Cola European Partners, cònsol honorària d’Islàndia a Espanya.
- Joan Majó. Conseller de la Comissió Europea (1989-1994), ministre d’Indústria i Energia (1985-1986).
- Andreu Mas-Colell. Conseller d’Economia i Coneixement de la Generalitat (2010-2016), secretari general de l’European Research Council (2009-2010).
- Carme Ruscalleda. Cuinera i empresària.
- Pere Vallès. President executiu de Scytl.
- Cristina Ventura. Directiva de Lane Crawford Joyce Group
Àmbit Cultural / Social
- Lucía Caram. Religiosa.
- Josep Carreras. Tenor.
- Marta Casals. Fundadora i vicepresidenta de la Fundació Pau Casals, presidenta de la Manhattan School of Music de Nova York.
- Mary Ann Newman. Directora executiva del Farragut Fund for Catalan Culture in the United States.
- Bel Olid. Escriptora, presidenta de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, presidenta del Consell Europeu de Traductors Literaris (2013-2015).
- Isona Passola. Directora de cinema, presidenta de l’Associació de Productors Independents del Mediterrani.
- Jordi Savall. Músic, ambaixador de la UE pel diàleg intercultural, artista per a la Pau de la UNESCO.
- Colm Tóibín. Escriptor irlandès.
- Matthew Tree. Escriptor anglès en català.
Àmbit Esportiu
- Natàlia Arroyo. Seleccionadora catalana de futbol femení.
- Àlex Corretja. Tennista i entrenador de tennis.
- Xavi Hernández. Jugador de futbol.
- Núria Picas. Corredora de muntanya.
- Araceli Segarra. Alpinista.
- Ivan Tibau. Jugador d’hoquei patins