Falset s’omple de carros i cavalleries per celebrar una altra Encamisada multitudinària

Més d’una cinquantena de carros van participar en la festa, que tot i la previsió de fred, va tornar a ser multitudinària

Encamisada Falset
Un dels carros participants, pujant per la plaça de la Quartera. Foto: Carles X. Cabós

Falset ha viscut aquest cap de setmana una de les seves festes més particulars i multitudinàries, l’Encamisada, que se celebra cada any el cap de setmana més pròxim a Sant Antoni. La previsió meteorològica, que anunciava baixes temperatures, no va suposar cap obstacle perquè els falsetans s’hi hagin bolcat una vegada més, implicant-se massivament tant en els preparatius com en la festa pròpiament dita. Ja sigui confeccionant els vestits, preparant i ornamentant carros i cavalleries, venent els panets de Sant Antoni, o participant en la desfilada pels carrers de la vila, és missió impossible anar a Falset i trobar algun amic o conegut que no estigui involucrat amb l’Encamisada d’una manera o una altra.

Dissabte al vespre, cinquanta-cinc carros es van aplegar davant del Celler Cooperatiu, des d’on l’Encamisada es va dirigir a l’església de Santa Maria, on va tenir lloc la benvinguda i el pregó de la Festa. Tot seguit, la rua va continuar pels carrers del poble. Diumenge tocava matinar, a les 8,30 va tenir lloc la Benedicció dels animals a la plaça de l’Església. Tot i el fred —al voltant de 2°— més d’un centenar de persones van començar el dia amb un bon esmorzar a la mateixa plaça.

A les 11 hores, amb un clima una mica més agradable gràcies al sol que temperava l’ambient des de feia estona, l’Encamisada es va reunir al carrer Miquel Barceló, des d’on cinquanta-sis carros —un més que dissabte— i una vintena de cavalleries, conduïts i acompanyats per unes tres-centes persones perfectament vestides amb la indumentària tradicional, van iniciar la desfilada fins a l’església. Mentre a la plaça curiosos i visitants aprofitaven per contemplar i fotografiar les cavalleries i els carros, o simplement per fer petar la xerrada, a l’interior del temple tenia lloc la Missa Major, la tradicional ballada de la Jota de Falset i la benedicció dels Panets de Sant Antoni. A la sortida de l’ofici es van posar a la venda els Panets, fins a gairebé exhaurir les 1500 unitats disponibles en pocs minuts.

A continuació, l’Encamisada es va dirigir a la Quartera, on centenars de persones esperaven un dels moments més espectaculars de la festa, la pujada dels carros. Prop d’un quart de dues, la Banda de Música Vila de Falset obria el seguici a ritme de Paquito el chocolatero. Tot seguit va ser el torn dels carros. Un darrere l’altre, agafant embranzida per superar el desnivell i acompanyats dels crits d’ànim del públic, els carros arriben al capdamunt de la plaça, i fent el tomb per passar per davant de l’Ajuntament, baixen en sentit contrari per l’altre costat. Tancant el torn, el carro amb la imatge de Sant Antoni. A continuació van desfilar les cavalleries, i finalment tancant la comitiva, el penó de Sant Antoni.

En definitiva, l’Encamisada 2017 ha acabat amb un gran èxit de públic i participació. El Centre d’Estudis Falsetans calcula que entre dissabte i diumenge van veure l’Encamisada entre sis i set mil persones, i ha desfilat un nombre de carros lleugerament superior respecte a l’edició anterior.

Podeu veure un ampli recull de fotos de l’Encamisada a Galeria Multimèdia de Segle21.cat.

La següent festa tradicional de Falset tindrà lloc el divendres 3 de febrer, quan se celebrarà la festa del Coc de Sant Blai.

Si vols fer algun comentari, utilitza aquest formulari.