Aprovada per unanimitat una moció pel dret a decidir

El 9 d’abril es va aprovar per unanimitat una moció pel dret a decidir, després de gairebé un any perquè l’equip de govern d’ERC acceptés incloure el tema en un Ple

L’equip de Govern d’ERC no aclareix la seva actitud respecte a la consulta del 9-N

fasana ajuntament
L’Ajuntament de Cornudella, imatge del setembre de 2013, amb motiu de la cadena humana de l’11 de setembre. (Foto: Carles X. Cabós)

Segons informa el Butlletí editat per l’Ajuntament de Cornudella, distribuït pels domicilis i comerços de la vila el passat dijous 17 d’abril, “el ple de l’Ajuntament va aprovar per unanimitat una moció a favor de la sobirana del poble catalá, que es subjecte jurídic”.

Els vuit regidors presents -dels nou que composen el plenari- van donar suport al text. Així es dona ple suport a la Declaració de sobirania i el dret a decidir del poble de Catalunya, aprovat pel Parlament de Catalunya el 23 de gener de 2013.

S’enviarà aquesta moció al Parlament de Catalunya, al Govern de la Generalitat de Catalunya, al Congrés dels Diputats i al Govern espanyol. La moció afirma que “el poble de Catalunya té, per raons de legitimitat democràtica, caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà. El procés de l’exercici del dret a decidir -diu la moció- serà escrupolosament democràtic, garantint especialment la pluralitat d’opcions i el respecte a totes elles, a través de la deliberació i diàleg en el si de la societat catalana, amb l’objectiu que el pronunciament que en resulti sigui l’expressió majoritària de la voluntat popular, que en serà el garant fonamental del dret a decidir.”

El poble de Catalunya El text comença afirmant que “el poble de Catalunya, al llarg de la seva història, ha manifestat democràticament la voluntat d’autogovernar-se, amb l’objectiu de millorar el progrés, el benestar i la igualtat d’oportunitats de tota la ciutadania, i per reforçar la cultura pròpia la seva identitat col·lectiva”.

Drets històrics “L’autogovern de Catalunya es fonamenta també en els drets històrics del poble catalá, en les seves institucions seculars i en la tradició jurídica catalana. El parlamentarisme català té els seus fonaments en 1’Edat Mitjana, amb les assemblees de Pau i Treva i de la Cort Comtal”.

Moció presentada per CiU

ERC, que té majoria absoluta a l’Ajuntament, ha anat sempre a remolc de CiU en aquesta qüestió. La moció sobre el Dret a Decidir la va presentar el grup municipal de CiU el 6 de març, després de gairebé un any parlant del tema i que l’equip de govern d’ERC no ho inclogués en cap Ple. Al final, presentant-ho com a moció es va aconseguir que l’equip de govern inclogués finalment dita moció en el darrer Ple, el passat 9 d’abril.

Sense sortir del tema del dret a decidir, el departament de Presidència va enviar a tots els Ajuntaments de Catalunya una carta per a que aquests consideressin la seva posició davant la consulta del 9 de novembre. Després de nombroses interpel·lacions per part de l’oposició, l’equip de govern, segons la regidora Meritxell Cardona, “va respondre que s’ho estan pensant i no van voler contestar ni tan sols quina seria aproximadament la intenció.”

Publicat a Cornudella Blog 22/04/2014.-

Si vols fer algun comentari, utilitza aquest formulari.