Crònica d’un any d’activitats reivindicatives per reclamar el dret a decidir dels catalans
L’any 2014 serà recordat a Catalunya com el més reivindicatiu dels darrers temps, amb activitats arreu del país commemorant el Tricentenari. Aquest especial homenatge dels fets de 1714, tres-cents anys després, es va idear per commemorar una sèrie de fets històrics, i repensar el futur del país en un context de gran efervescència social. El punt àlgid de totes les accions va tenir lloc a Barcelona, on un milió vuit-centes mil persones es van manifestar pacíficament l’11 de setembre, reclamant el dret a decidir dels catalans.
Cornudella de Montsant, òbviament, no va quedar al marge de les activitats commemoratives, bé organitzant actes propis o mitjançant la presència activa de cornudellencs en altres localitats.
El 9 d’abril, l’Ajuntament de Cornudella va aprovar per unanimitat una moció pel dret a decidir. Els vuit regidors presents -dels nou que composen el plenari- van donar suport al text. D’aquesta manera, la vila donà ple suport a la Declaració de sobirania i el dret a decidir del poble de Catalunya, aprovat pel Parlament de Catalunya el 23 de gener de 2013.
Pocs dies després, el dissabte 26 d’abril, va tenir lloc la primera activitat pública destacada a la vila. La colla castellera Jove Xiquets de Tarragona i els Brivalls de Cornudella van fer castells a la Plaça de la Vila. Abans de l’actuació castellera, la Jove va participar amb els Brivalls en l’acte del Tricentenari del 1714, tot plantant un xiprer amb terra tarragonina i cornudellenca. L’arbre es va plantar a l’entrada del poble, davant la cruïlla de la carretera de la Morera, uns metres abans d’arribar al Celler Cooperatiu. La regidora de l’Ajuntament cornudellenc i coordinadora de l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) Meritxell Cardona, va ser l’encarregada de llegir el Manifest del Tricentenari 1714 – 2014, envoltada per representants de les dues colles castelleres.

Durant l’actuació castellera, a la Plaça de la Vila es va instal·lar una carpa de l’Assemblea Nacional Catalana, en la qual es va convidar a signar pel dret a decidir. Qui va voler exercir el seu vot de suport a les institucions catalanes que promou l’ANC dins la campanya de “Signa un vot per la Independència”, ho va poder fer a la carpa que l’entitat va instal.lar a la plaça de la Vila. Es van recollir 141 sol.licituds.

El diumenge 8 de juny, els castellers van tornar a ser protagonistes d’una altra acció reivindicativa. Brivalls de Cornudella i Xiquets d’Alcover van oferir una actuació castellera, dins els actes emmarcats en motiu de la Diada Gastronòmica i el Mercat de l’Artesania. Pocs minuts abans de les 12h, com estava acordat amb totes les entitats castelleres, ambdues dues colles van aixecar un pilar de 4 com a símbol de suport i reconeixement a la campanya “Catalans Wants To Vote” (els catalans volem votar), amb llurs enxanetes exhibint la pancarta “Catalans Want To Vote”. L’actuació va tenir lloc al Parc Nou, al bell mig del recinte on es celebrava la festa.

El dimarts 12 d’agost, a la Sala d’Actes de l’ajuntament, va tenir lloc la conferència de l’historiador Ezequiel Gort “La Guerra de Successió al Priorat i les Muntanyes de Prades”. La conferència estava emmarcada dins l’acte de presentació del número 19 de la revista “La Carxana”, que s’edita a Albarca des de 1995 i que aquesta vegada dedicava el seu contingut, de forma pràcticament monogràfica, als fets històrics de fa tres segles, amb un treball del reusenc Ezequiel Gort sobre la guerra de Successió al Priorat i a les muntanyes de Prades.
El setembre del tricentenari 1714 – 2014
Com era lògic, el mes de setembre va ser el més actiu de l’any en quant a activitats pro-dret a decidir i pro-independència. Probablement a Cornudella de Montsant no es recordi un seguit d’activitats reivindicatives tan nombroses i participatives com les que hi van haver durant aquest mes.
El dijous 4 de setembre, l’Assemblea Nacional de Catalunya va organitzar una xerrada al teatre la Renaixença, on s’informava sobre les activitats que s’havien de portar a terme a Cornudella amb relació amb la Diada Nacional de Catalunya. Entre elles, la “V” que es pretén dibuixar a les aigues del pantà de Siurana amb canoes i caiacs, o la propera manifestació de l’11 de setembre a Barcelona.
Durant la reunió també es va convidar a les entitats cornudellenques -associacions, clubs esportius, etc- a afegir-se al manifest de l’ANC que dona suport a la consulta. En acabar la reunió, diversos representants d’entitats de la vila s’interessen i es fan amb un exemplar del redactat. Però per a que aquest interès es tradueixi en suport real, és necessari que les respectives juntes directives i/o assemblees de les entitats aprovin el seu suport manifest mitjançant votació.
En principi, l’ANC havia d’entregar els manifests de suport, aprovats i signats per les respectives entitats, als representants de l’Ajuntament de Cornudella durant la paella popular de l’11 de setembre -que es va celebrar el 13 de setembre per tal de facilitar l’anada a la manifestació de l’11 a Barcelona-. Però com veurem més endavant, hi van haver canvis a darrera hora.
La “V” del pantà del 9 de setembre
L’activitat més participativa i original que es va celebrar a Cornudella va ser sense dubte, la “V” aquàtica al pantà de Siurana. Organitzada pel Club Nàutic Cornudella i els monitors/es de Canoa Kayak Siurana, el dimarts 9 de setembre es van disposar un seguit d’activitats al llarg del matí i migdia, que van tenir el seu zènit a les 17’14 hores amb una espectacular “V” dibuixada amb canoes i caiacs a les aigües de l’embassament. Al migdia hi va haver un vermut popular amb productes locals, i després es va fer un dinar al toll de la Banyera al qual la cinquantena llarga de participants van accedir amb embarcacions del Club Nàutic i de Canoa Kayak Siurana. A les 16 hores, els comensals ja havien retornat a les instal·lacions del Nàutic, on s’hi van afegir la resta de persones que havien de participar en la “V”. En total, una cinquantena de petites embarcacions i un centenar llarg de tripulants van aconseguir l’objectiu proposat. El fet que l’acció es dués a terme en un dimarts laborable, encara afegeix més valor a la fita.

A més, la recaptació de la jornada -cada participant col·laborava amb 5 euros- es va donar en la seva major part al patronat de l’ermita de Sant Joan del Codolar, amb la finalitat de sufragar les obres del camí que va a l’ermita. Una altra petita part -1 de cada 5 euros- es va donar a l’ANC.
El gran dia: 11 de setembre de 2014. Cornudellencs a Barcelona
La vigília de l’11 de setembre, a Barcelona es va celebrar la Nit Blanca i la Baixada de torxes, en la qual es commemorà el tricentenari del 1714 i la caiguda de Barcelona en mans borbòniques. En aquesta activitat, el recorregut de la qual començava a l’Eixample Dret (c/ Diputació cantonada amb el carrer Bailèn) i finalitzava al Born, hi van participar diversos cornudellencs. Era el preludi de la jornada històrica de l’endemà.

L’11 de setembre va ser un gran dia. Milers i centenars de milers de persones van acudir a Barcelona per participar en la gran “V” que va omplir la Gran Via i la Diagonal, amb el vèrtex a la Plaça de les Glòries. La Guàrdia Urbana de la ciutat va xifrar en 1,8 milions els assistents a la V, una xifra que la delegació del govern espanyol va rebaixar a només 470.000-520.000. Curiosament, la xifra donada per la delegació espanyola era inferior a les 530.000 persones que hi havien inscrites oficialment el dia abans mitjançant la web dels organitzadors.
Cornudella de Montsant i el Priorat no van ser menys. A nivell comarcal es van superar amb escreix totes les expectatives. En principi es va calcular que acudirien a la manifestació al voltant de 1000 prioratins, és a dir, al voltant d’un 10% dels seus habitants, que segons dades de 2013, comptava amb 9.756 habitants. Realment, això ja hagués estat tot un èxit de participació. Però és que finalment el Priorat va aportar 2.800 persones, segons els organitzadors. D’aquests, un miler van traslladar-se en els autobusos proporcionats per l’organització i uns altres mil vuit-cents en transports particulars. Això suposava gairebé un 30% dels habitants del Priorat!
Els cornudellencs que van anar en el transport “oficial” van sortir del Pla de l’Església a 1/4 de 2 de la tarda. Dos autocars procedents d’Ulldemolins i un altre de la Morera van estacionar al Pla, on els cornudellencs -uns cinquanta- van acabar d’omplir els vehicles. Els autocars els van traslladar fins a Montjüic, a escassos 100 mts del tram de la Gran Via amb la Plaça d’Espanya.

Tot i això, almenys en el cas concret dels cornudellencs, es calcula que hi n’havia més de repartits en altres trams que al tram 40. Segons l’organització, considerant el codi postal dels inscrits, van acudir a la “V” barcelonina 180 cornudellencs. A aquests cal sumar un nombre indeterminat que ho van fer per lliure.
La coordinadora de l’ANC a Cornudella, Meritxell Cardona, explica l’experiència viscuda: “Durant els moments previs a la formació de la senyera gegant hi havia grups d’animació que entretenien als participants: grallers i castellers, geganters, grups de batucada… En el moment consignat, les17:14, els grallers van entonar les primeres notes dels Segadors, i tothom els seguí, amb el cant de l’himne més multitudinari i emotiu que haguem pogut escoltar mai… Ja aconseguit l’objectiu principal de la jornada, els moments posteriors es van omplir d’onades, càntics i felicitacions. De mica en mica, la concentració es va anar dissolent, omplint els voltants de la zona de Montjuïc. Alguns van allargar la festa, mentre altres anaven dirigint-se cap als vehicles, iniciant-se la tornada a 3/4 de 7 de la tarda, sense massa complicació d’embussos”.
L’11 de setembre de 2014 a Cornudella
En aquest dia, tradicionalment es celebrava a la Plaça de la Vila la popular paella de l’11 de setembre, que precisament el 2014 celebrava la seva 25a edició. Però igual que va passar el 2103, el 2014 l’activitat gastronòmica i festiva es va traslladar a un altre dia per tal de facilitar la participació dels cornudellencs en les grans manifestacions socials que s’han organitzat en els darrers anys.
Els que per un o altre motiu no van anar a manifestar-se a Barcelona, a Cornudella van poder participar en algunes activitats. A la tarda, des de les cinc fins les nou del vespre, la Plaça de la Vila es va omplir de jocs per als més petits, amb l’activitat “Festa i fusta”, un seguit de jocs en els quals la fusta era l’element principal. La Plaça es va omplir de nens, nenes, pares, mares, avis, àvies, padrins, padrines i veïns que van donar molta vida a la Plaça durant tota l’estona.

Però l’acte reivindicatiu de la jornada, el “plat fort”, va tenir lloc a partir de les 9 del vespre. Amb la plaça ja desembarassada i lliure d’obstacles, es va dibuixar a terra una gran “V” i l’escut de Cornudella amb espelmes. Al voltant de 200 persones van participar en l’acte, que va començar quan feia poca estona que havien retornat els autocars de la manifestació a Barcelona. Amb visques a Cornudella i a Catalunya lliure, els assistents van contemplar i fotografiar el bonic espectacle de la llum formant una “V” i dibuixant l’escut de la vila enmig de la foscor. Amb aquesta activitat es va concloure la jornada.

La paella popular del 13 de setembre
El dissabte 13 de setembre es va celebrar la tradicional i popular paella commemorativa de l’11 de setembre. Com ja s’ha comentat, aquest any es va tornar a canviar la data d’aquesta celebració gastronòmica, que precisament el 2014 celebrava la seva 25a edició. Va ser un aniversari un tant amarg. No pas, òbviament, per l’ambient festiu que s’hi va respirar com sempre, però si pel fet que els canvis de data dels darrers anys van provocar una caiguda de l’assistència a l’esdeveniment gastronòmic, que en un parell d’anys va passar de comptar amb un miler de comensals de mitjana en les darreres edicions al voltant dels cinc-cents que hi van haver el 2014. Lògicament, moltes de les persones que acostumaven a assistir a aquesta activitat ho feien perquè es celebrava en una diada festiva i tan especial com la de l’11 de setembre, amb totes les connotacions que això comportava.

Tal com s’ha comentat més amunt, en aquest dia, durant el transcurs de la paella popular, estava previst que l’ANC i les entitats de la vila entreguessin als representants municipals els manifests en suport al dret a decidir. L’acte d’entrega estava anunciat, entre d’altres llocs, al mateix web de turisme de l’Ajuntament de Cornudella de Montsant (enllaç): “El programa preveu fer entrega en un acte institucional durant la celebració de la paella popular de dissabte dia 13, on les entitats faran entrega del seu compromís a les autoritats municipals i es llegirà el manifest”.
Però finalment, l’Ajuntament no va permetre dur a terme l’acte, tot i que fins el darrer moment s’hi havia mostrat predisposat. Tot sembla indicar que la negativa a darrera hora va estar provocada -com no podia ser d’altra manera- per estires i arronses entre CiU i ERC -amb majoria absoluta a l’Ajuntament-, i com a conseqüència, l’acte es va acabar aplaçant.
La moció de suport a llei de consultes a l’Ajuntament de Cornudella
El 19 de setembre, el Parlament de Catalunya va aprovar, com estava previst, la Llei de consultes no referendàries amb 106 vots a favor (CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP) i 28 en contra (PPC i C’s).
En el ple ordinari del 24 de setembre, tal com era previsible, l’Ajuntament va aprovar per unanimitat (3 vots de CiU i 5 vots d’ERC) la moció de suport
Davant la certesa que el Tribunal Constitucional espanyol suspendria la llei, els ajuntaments de Catalunya van rebre una moció proposada conjuntament per l’AMC (Associació de Municipis de Catalunya) i l’AMI (Associació de Municipis per la Independència), en la qual convidaven els ajuntaments catalans a convocar plens extraordinaris el dia 22 de setembre, entre les 12 del migdia i les 8 del vespre, per tal de donar suport a la Llei de consultes aprovada pel Parlament.

Així les coses, el grup municipal de Convergència i Unió, per mà de Meritxell Cardona, regidora d’aquest partit i coordinadora de l’ANC a la vila, va entrar dins de termini -dimecres 17 de setembre- una petició de ple extraordinari per tal de complir amb la proposta de suport institucional, però aquesta no va ser acceptada per l’alcalde Josep M. Castan. La negativa va provocar certa perplexitat, més quan ERC tenia la majoria absoluta al consistori.
No obstant, l’ajuntament tenia previst celebrar un ple ordinari el dimecres 24 de setembre. En aquell ple ordinari hi havia inclosa en l’ordre del dia la “Aprovacio, si escau, de la moció de suport del mon local a la convocatòria de consulta sobre el futur polític de Catalunya del 9 de novembre de 2014″. En el mateix ple, l’alcalde va explicar que el motiu de la negativa a celebrar el ple extraordinari el dia 22 va ser que ja hi havia programat un ple ordinari per dimecres dia 24, en el qual hi havia incorporada en l’ordre del dia la moció de suport, i per tant, no era necessari convocar cap ple extraordinari. Finalment en el ple ordinari, i tal com era previsible, l’Ajuntament va aprovar per unanimitat (3 vots de CiU i 5 vots d’ERC) la moció de suport.
El dissabte 27, es va publicar en el DOGC núm. 6715 de 27 de setembre, i el mateix dia el president de la Generalitat va signar el decret de la convocatòria de la consulta del 9 de novembre.
La suspensió de la llei pel Tribunal Constitucional
Com era previsible, a Madrid es va tardar poc en reaccionar, i el dilluns 29 de setembre, en només una hora i quinze minuts de reunió, els 12 magistrats van decidir per unanimitat i en un temps rècord admetre a tràmit els recursos presentats pel govern espanyol en contra la llei de consultes catalana i el decret de convocatòria del 9-N. Per tant, la llei de consultes i el decret de convocatòria del 9-N van quedar suspesos.
Davant aquesta resolució, l’ANC i Òmnium Cultural van fer una crida a tots els catalans per concentrar-se davant dels seus ajuntaments a les 19’00h del dimarts 30 de setembre. Seguint aquesta convocatòria i mitjançant la seva difusió tant per les xarxes socials com pel pregó municipal, al voltant d’un centenar de cornudellencs es van concentrar davant l’Ajuntament de la vila per donar suport a les institucions catalanes que han convocat la consulta per al dia 9 de novembre. Gairebé tots els regidors del consistori també van assistir a l’acte.

La coordinadora de l’ANC i regidora de CiU a l’Ajuntament cornudellenc, Meritxell Cardona, va ser l’encarregada de llegir el manifest, després del qual els presents van cridar Visca Catalunya Lliure! i a continuació van entonar l’himne de Catalunya, els Segadors.
El mateix dia 30, després de les concentracions davant els ajuntaments, el Consell Comarcal del Priorat va celebrar un ple en el qual un dels punts de l’ordre del dia va ser la votació de la moció de suport a la consulta del 9-N. El punt va ser aprovat per unanimitat, amb la presència de 16 consellers (4 del PSC, 3 d’ERC, 1 del FIC i 8 de CiU) i l’absència, per diversos motius, dels consellers Josep M Castan i Jonàs Macip, d’ERC i Roger Cabré de CiU. Es va donar la circumstància que el ple es va celebrar quan el Tribunal Constitucional ja havia suspès la llei de consultes i el decret de convocatòria del 9-N, per la qual cosa l’alcaldessa d’Ulldemolins, Misericòrdia Montlleó, cap de l’oposició al Consell, va demanar la justificació de tal retard en la convocatòria del ple “… ja que tal circumstància podia alterar la validesa o incórrer en delicte dels càrrecs electes”. Responent a la cap de l’oposició, el Secretari Arturo González, va valorar l’aprovació de la moció després la suspensió cautelar argumentant que “…es pot entendre l’acte fora de termini com una sublevació o un incentiu a la rebel·lia, però una declaració de voluntats no implica jurídicament cap inculpació”.
Octubre
El dissabte 4 d’octubre, més de 800 alcaldes catalans -entre ells el de Cornudella, Josep M. Castan- es van concentrar a l’Ajuntament de Barcelona, on van entregar al president de la Generalitat Artur Mas els certificats dels acords de ple en suport a la consulta del 9 de novembre. Des del 1918 no es feia una concentració similar d’alcaldes a Catalunya, quan 1.046 alcaldes es van reunir a la plaça de Sant Jaume per mostrar el suport del món local a la Generalitat reivindicant l’autonomia.

Divendres 10 d’octubre, va tenir lloc a la Renaixença una reunió dels voluntaris per a la campanya de la “gigaenquesta“, on van assistir, a més dels voluntaris cornudellencs, representants de les veïnes localitats d’Ulldemolins, Poboleda i Falset. El dilluns següent, 13 d’octubre, l’enquesta “porta a porta” es va iniciar entre els veïns de Cornudella. A la vila, 12 voluntaris van ser els encarregats d’anar casa per casa per tal que els veïns responguessin les 6 preguntes de que constava l’enquesta.
Cada vegada més aprop del 9-N, al Priorat és lloc on més persones -percentualment- s’han apuntat per fer de voluntaries el 9-N. S’hi apunten 138 persones, és a dir, el 1,41% de la població, sent així una de les comarques amb més gent inscrita, només superada, a nivell de tot Catalunya, pel Pallars Sobirà (1,70%) i el Pallars Jussà (1,66%). Al Baix Camp s’hi han apuntat 969 persones (0,49%), al Baix Penedès 360 (0,35%), a l’Alt Camp 330 (0,73%) i a la Conca de Barberà 199 (0,94%).
Novembre
Arriba el gran dia. El 9-N
A Cornudella de Montsant, la Coordinadora de l’ANC i els voluntaris del 9-N han fet arribar una carta a tots els vilatans on s’anima a participar i on també es donen algunes instruccions bàsiques.
El Priorat, primera comarca catalana en percentatge de participació a la consulta, i Cornudella de Montsant, el municipi prioratí amb més percentatge de SI-SI (94,33%)
Així, a Cornudella de Montsant es pot votar a l’Institut, de 9 del matí a 8 del vespre -aquest horari és vàlid per a totes les meses de la comarca-. Tammateix, el 9-N s’habilita un servei de transport gratuït per aquells que tinguin dificultats per desplaçar-se, donat que el local de participació no és l’habitual i l’Institut està situat a les afores del poble. El punt de trobada per als que fan ús d’aquest servei és el Pla de l’Església, i l’horari de 12 a 14 h. També es passa a recollir pel domicili en cas que els interessats ho comuniquin a l’organització. Al local hi han paperetes i sobres de vot.
La composició de la mesa a Cornudella serà: Coordinadora: Meritxell Cardona, President: Xavier Martínez, Vocals: Maria Gomis i Xavier Góngora. Els 23 municipis del Priorat, a punt pel 9-N.
Els resultats a Cornudella de Montsant i el Priorat, són tot un èxit: El Priorat, primera comarca catalana en percentatge de participació a la consulta, i Cornudella de Montsant, el municipi prioratí amb més percentatge de SI-SI (94,33%). El Priorat, va ser líder de Catalunya en participació, primera comarca de Tarragona en SI-SI, i comarca tarragonina amb menys SI-NO i NO. Falset va ser la capital de comarca amb percentatge més alt de SI-SI.


Arrel d’aquests grans resultats, la coordinadora de l’ANC a Cornudella, Meritxell Cardona, va escriure per a Cornudellablog.cat l’article “El 9-N a Cornudella“, publicat el 12 de novembre.
Desembre
Per acabar l’any, el dilluns 29 de desembre, veïns de diversos pobles del Priorat -quaranta-cinc persones- van autoinculpar-se per defensar la legitimitat del procés participatiu del 9 de novembre i en solidaritat amb els càrrecs del govern de la Generalitat implicats en la querella presentada per la Fiscalia i admesa a tràmit per la Justícia espanyola. Els autoinculpats van declarar al jutjat de guàrdia de Falset que van prendre part lliurement en les votacions del dia 9 de novembre, en què més de 2.300.000 persones es van acostar a les urnes per expressar la seva opinió sobre el futur polític de Catalunya.

—
Carles X. Cabós. Publicat l’11 de gener de 2015 a Cornudellablog.cat.