La celebració dels Brivalls de Cornudella reuneix 400 persones en una jornada emotiva

La jornada de celebració del 30è aniversari del 3 de 7 de la colla castellera Brivalls de Cornudella ha suposat un retrobament amb la història de l’única colla castellera que ha existit al Priorat i un bany d’emotivitat per a tantes persones que van formar part de la colla, una de les més modestes del país, que va reeixir molt abans del boom casteller. En una diada emotiva i plena de records, més de 400 persones han donat el seu suport als Amics dels Brivalls que des del costat de l’església han fet diverses construccions commemoratives. Les més destacades han estat dos pilars de quatre.

2012 11 01 brivalls commemoracio
Foto: Eli Josa.

Representants de colles catalanes com els Castellers de Terrassa, la Jove de Tarragona o els Capgrossos de Mataró han assistit a la jornada malgrat ser un diada de diades castelleres importants.

Antics membres de la colla dels Brivalls –que va existir entre 1975 i 1985-, i la nova fornada de joves que s’han engrescat a celebrar l’aniversari s’han reunit per rememorar 27 anys després de la desaparició de l’entitat algunes construccions. Portaven uns mesos assajant i la idea de la celebració amb actuació pública ha engrescat força gent de Cornudella. Una setantena de persones formen part dels Amics dels Brivalls, en una població de mil habitants. De cap de colla en fa Xavier Pallejà. Els Amics dels Brivalls tenen la intenció de recuperar aquesta celebració un cop a l’any.

2012 11 01 brivalls commemoracio
Foto: Eli Josa.

La festa ha arrencat com ho havia fet dècades enrere: amb una foto coral de la colla a les escales de l’església, una còpia d’una altra molt coneguda a Cornudella. A continuació, han fet un pilar caminant, per seguir amb quatre pilars de tres simultanis, un pilar de quatre, un intent d’un 3 de 5, un altre pilar de quatre i, per acabar, un toc emotiu amb un pilar simbòlic on l’enxaneta ha desplegat la senyera amb l’escut de Cornudella, una bandera mítica de la colla.

Acabada la demostració, ha estat inaugurada una exposició de fotografies antigues de la colla i de material com les samarretes de blau marí intens que lluïa. S’ha encarregat de fer la inauguració Jaume Arnella i l’etnòleg Salvador Palomar. Arnella va participar en la fundació de la colla. Justament l’any que ve, l’entitat Carrutxa publicarà un llibre sobre els Brivalls.

L’1 de novembre de 1982, fa avui 30 anys, els Brivalls de Cornudella aconseguien la fita més important de la seva història en descarregar un 3 de 7 a la plaça de la Vila de Cornudella. L’u de novembre és la data en què se celebrava la diada de la colla.

A la tarda era previst fer un passi de les pel·lícules de l’època que recullen imatges d’actuacions de la colla, al Teatre la Renaixença.

2012 11 01 brivalls commemoracio
Foto: Eli Josa.
2012 11 01 brivalls commemoracio
Foto: Elisabet Josa, 1 novembre 2012.
2012 11 01 brivalls commemoracio
Foto: Eli Josa.

_______________________________________________________________________________
Font: web Ajuntament de Cornudella
_______________________________________________________________________________

Si vols fer algun comentari, utilitza aquest formulari.