«El valor dels castells no es mesura en la seva alçada» (Joan Quero, delCamp.cat)

Un grup de joves de Cornudella inicien el procés cap a la recuperació de la mítica colla del Priorat (1)

L’èxit de l’homenatge que es va fer el passat mes de novembre a la desapareguda colla de la vila de Cornudella, els Brivalls, va fer revifar la flama del fet casteller que ja feia gairebé trenta anys que semblava apagada. Aquells castellers amb camisa blava que van tenir el seu sostre casteller en el 3d7 —efemèride que es va celebrar amb motiu del 30è aniversari d’aquesta data—, la majoria ja no hi són, i és per aquest motiu i molts altres que el poble de Cornudella i, sobretot, les generacions més joves han volgut tirar aquest projecte endavant.

Aquest col·lectiu que ha anat preparant els actes de celebració de la colla s’anomena Els Amics dels Brivalls. Aquest grup ha estat l’encarregat de dur a terme els assajos que han desembocat —davant l’èxit rotund dels actes— a la possibilitat d’incorporar-se de nou al panorama casteller. La població del Priorat resta amb gran expectació davant aquest exercici de «recuperació de la memòria col·lectiva» del que va ser un gran fenomen en un poble que no sobrepassa el miler d’habitants. Un rastre que no volen deixar perdre, un rastre de la valentia d’una colla que, tot i les limitacions de gent i el desconeixement inicial de la pràctica castellera, van endinsar-se ràpidament en el món casteller d’aquella època.

El divendres passat, 8 de març, van fer el seu primer assaig després de la notícia del passat 18 de febrer de la Coordinadora de Colles Castelleres, la qual l’admetia com a colla en formació. Els responsables de liderar aquest projecte eren curosos en les perspectives de futur: «Som conscients que hem d’anar a poc a poc i aconseguir que tots els passos quedin ben consolidats, ja que la majoria de gent no havia fet mai castells.»

La maquinària no s’atura i els cornudellencs i cornudellenques s’han movilitzat per tal d’atraure el màxim de gent en els seus primers passos com a colla castellera. S’han convocat diverses assemblees per explicar el projecte de colla que volen construir i van comentar que hi haurà més actes de cara a aquests mesos per tal de continuar amb aquesta difusió i poder captar més socis. D’altra banda, també han volgut donar les gràcies a les dues colles que l’han apadrinat, els Xiquets de Reus i la Jove de tarragona, qui els han ajudat força a reincorporar-se en el fet casteller.

Finalment, els de la camisa blava no s’han volgut ficar cap fita castellera a la vista, ja que això «tot just està començant a rodar». Així mateix, com a únics objectius de la temporada s’han plantejat poder crear un caliu com el d’una colla castellera a la població de Cornudella i aconseguir fer comarca en un fet cultural històric que va deixar empremta en el passat i vol tornar a agafar força en el present.

2012 11 01 brivalls commemoracio
Foto: Eli Josa.

————————————————————————–

(1) mitjançant delCamp.cat: «El valor dels castells no es mesura en la seva alçada». Joan Quero | Actualitzat el 13/03/2013 a les 08:58h

Si vols fer algun comentari, utilitza aquest formulari.