Els semàfors de Cornudella

Els semàfors de Cornudella? Quins semàfors? Si a Cornudella no n’hi han de semàfors! -pot pensar vostè, equivocadament-. Doncs si que n’hi han. Em sona que al Priorat, fins fa no gaire, encara xulejavem de ser una de les poques comarques de Catalunya -o l’única- que no tenia semàfors. Doncs bé, fos com fos, aquest privilegi, si és que va existir mai, i si és que era un privilegi, el vam perdre fa no massa temps, quan es van instal·lar “4 magnífics semàfors 4” al parc de bombers. Més concretament, a l’interior del parc de bombers, al costat de cadascuna de les portes dels hangars, que n’hi han quatre, també.

La instal·lació d’aquests artilugis reguladors del trànsit es va perpetrar aprofitant el canvi de les antigues portes dels hangars, que es van substituir per unes altres noves de trinca, amb motor, les quals s’apugen o s’abaixen prement un botó. Es veu que la instal·lació dels semàfors devia ser del tot imprescindible per a la utilització correcta de les noves portes. El seu funcionament és tot un prodigi de la imaginació: quan el semàfor està vermell, la porta està tancada, per tant, els vehicles no poden sortir. Quan les portes estan obertes, el semàfor es posa verd, per tant, els vehicles ja poden sortir. No fos cas que els bombers intentessin fer sortir els vehicles amb les portes tancades, sort que hi ha el semàfor vermell per avisar-los. I quan estan obertes, el semàfor es posa verd, per avisar els bombers que ja tenen la porta oberta per sortir, per si no ho veuen.

Aposto que si l’honorable expresident Jordi Pujol s’hagués de referir a aquesta curiosa instal·lació semafòrica potser ho faria cridant un contundent “-això no serveix per rè!”. Em pregunto si, posats a col·locar semàfors, no hagués estat una mica més profitós posar-los fora del parc i no dins. És a dir, a la carretera, i que aturessin el trànsit quan els bombers haguessin de sortir a un servei. Ep, només és una idea. Tal i com estan ara, em semblen absolutament innecessaris, per no dir inútils. Em penso que no es necessita cap semàfor per veure si una porta està oberta o tancada, com sembla ser la única utilitat dels semàfors en qüestió… Suposo que el cap pensant que va decidir aquesta despesa -probablement còmodament instal·lat en algun despatx- devia tenir molt poca feina, o bé li devien sobrar els quartos. Quina sort.

Carles X. Cabós. Cornudella de Montsant, 28 de juliol de 2009.

Si vols fer algun comentari, utilitza aquest formulari.